Nedeľa 19. mája, 2024
foto: Screenshot FB Rétvári Bence
»

„Ohromujúce ticho v miestnosti“. Maďarsko premietlo ministrom EÚ video o problémoch s migrantmi na hraniciach

Politici EÚ by sa mali sami presvedčiť, čo znamená migračná kríza, tvrdí maďarská vláda. Ministrom vnútra EÚ v Bruseli ukázali video z maďarských hraníc, ktoré zachytáva násilné pokusy o vstup do krajiny.

„Už žiadne rozhodovanie o nelegálnej migrácii od pracovných stolov. Nemôžeme rozhodovať o osude krajín a národov bez toho, aby sme videli alebo chceli vidieť skutočnú hrozbu, ktorú predstavujú nelegálni migranti,“ povedal Bence Rétvári, štátny tajomník maďarského ministerstva vnútra.

Rétvári využil stretnutie ministrov vnútra EÚ, aby im premietol film z maďarsko-srbskej hranice. Film ukazuje, ako sú policajti a pohraničníci chrániaci jednu z vonkajších hraníc EÚ napádaní. Zdá sa, že niektorí z útočníkov sú tiež ozbrojení strelnými zbraňami. Policajti „riskujú svoje životy, aby udržali migrantov ďalej od maďarsko-srbskej hranice. Je načase, aby sa Brusel pozrel realite do očí,“ povedal Rétvári.

Odpor voči premietaniu videa

Rétvári vo štvrtok 7. decembra v maďarskej štátnej televízii povedal, že Maďarsko pravidelne pozýva ministrov EÚ, aby osobne skontrolovali situáciu na hraniciach. Tí to však nerobia. Preto chcel film premietnuť v Bruseli.

Povedal tiež, že nebolo ľahké dosiahnuť, aby sa video premietalo. Zástupcovia EÚ sa mu podľa jeho slov snažili premietanie filmu „odoprieť“, pričom okrem iného tvrdili, že takéto niečo sa tu „bežne nerobí“ a že by bolo „lepšie stiahnuť žiadosť“ a mnoho ďalšieho.

Okrem toho sa mal film premietať na samom konci programu. „V tej dobe mnohí ministri ani nie sú v miestnosti,“ napísal Rétvári na svojej facebookovej stránke. A dodal: „Prečo nechcú pustiť realitu do bruselských rokovacích miestností?“

„Ohromujúce ticho v rokovacej sále“

Nakoniec však zodpovedné osoby premietanie povolili. Podľa Rétváriho „efekt“ na 27 ministrov vnútra nezostal bez povšimnutia. 

Po stretnutí niekoľko politikov požiadalo Maďarov o video a povedali, že by ho chceli premietnuť vo svojich krajinách. Rétvári neuviedol žiadne konkrétne mená ani krajiny. Povedal však, že v miestnosti bolo „ohromujúce ticho“ a obsah bol pre mnohých úplne nový. Niekoľkí poslanci si urobili fotografie mobilnými telefónmi.

Dodal, že Maďari vystupujú proti nelegálnej migrácii, pretože majú priamu skúsenosť s tým, kto sa snaží dostať do EÚ a ako sa správajú.

Preto je tiež „úplne nereálne“ očakávať, že policajti, ktorí boli práve napadnutí, pristúpia k útočníkom s formulármi v rukách, usmejú sa a spýtajú sa ich „pokiaľ možno v ich jazyku, ako môžu pomôcť“, povedal Rétvári.

Na tlačovej konferencii v Bruseli politik tiež upozornil, že Európska únia sa teraz môže rozhodnúť, ktorým smerom sa chce vydať: „znovu zaviesť kontroly na 7 500 km svojich vnútorných hraníc, alebo zabrániť nelegálnej migrácii na 440 kilometroch pozdĺž […] vonkajšej hranice Európskej únie“. Maďarsko podporuje druhú možnosť.

Vyvolávanie strachu?

Na Facebooku sa Rétváriho video stretlo s množstvom podporných komentárov, ale aj kritických poznámok poukazujúcich na to, že zachovanie podmienok na hraniciach je dobré pre politický naratív maďarskej vlády. Ak by bola situácia naozaj taká kritická, vláda by vraj mohla prijať tvrdšie opatrenia a posilniť spoluprácu so srbskými policajnými zložkami.

Od utečeneckej krízy v roku 2015 niektoré maďarské opozičné strany opakovane tvrdili, že Orbán zámerne podnecuje strach manipulovaním správ o migrácii, aby sa voličom predstavil ako hlava vlády orientovaná na bezpečnosť.

Nedávno premiér Viktor Orbán pre maďarský rozhlas Kossuth povedal, že predpovede maďarskej vlády o migrácii „sa napriek všetkej kritike napĺňajú“.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj