Sobota 27. júla, 2024
Ilustračná fotografia (foto: pixabay)

Odchod z Kanady: náklady na bývanie, prisťahovalci a klesajúca životná úroveň spôsobujú odliv Kanaďanov

Čoraz viac Kanaďanov si nemôže dovoliť bývanie ani nájsť slušne platenú prácu. Niektorí si nevedia nájsť partnera alebo majú plné zuby neľútostnej politiky, iní hľadajú dobrodružstvo, teplejšiu klímu alebo prisťahovalcom jednoducho chýba domov. Riešenie, ktoré hľadajú? Odísť z Kanady.

Rastúce životné náklady, rekordne vysoká imigrácia, stagnujúca ekonomika a politické napätie vedú k tomu, že čoraz viac Kanaďanov – domácich aj naturalizovaných – opúšťa krajinu.

Podľa odborníkov sa Kanada čoraz viac stáva krajinou emigrantov, ako aj krajinou prisťahovalcov.

„Rozhodne vidíme oveľa väčší záujem ľudí, ktorí chcú opustiť Kanadu,“ povedal pre The Epoch Times Michael Rosmer, zakladateľ spoločnosti Offshore Citizen so sídlom v Dubaji, ktorá ponúka služby presťahovania ľuďom z celého sveta. Podľa neho mnohých jeho klientov motivuje možnosť pracovať z akéhokoľvek miesta a politické napätie v Kanade sprevádzané pocitom straty slobody. Faktorom je aj zvyšujúca sa životná úroveň mnohých krajín, ktoré boli kedysi v oblasti zdravotnej starostlivosti, vzdelávania a ďalších služieb ďaleko za Kanadou.

Kým kedysi bola Kanada považovaná za jedno z najlepších krajín na svete na život, „teraz akoby sa svet obrátil,“ povedal Rosmer. „Alternatívy sa výrazne zlepšili. Ak dnes pôjdete do Kuala Lumpuru, zistíte, že je pravdepodobne lepší ako ktorékoľvek kanadské mesto.“

Podľa údajov kanadského štatistického úradu sa z Kanady od polovice roka 2022 do polovice roka 2023 vysťahovalo 94 576 ľudí, čo predstavuje nárast o 1,8 % oproti 92 876 ľuďom v predchádzajúcom roku a prudký nárast oproti 66 627 ľuďom v období od polovice roka 2020 do polovice roka 2021, ktoré sa znížilo počas lockdownov.

Štúdia, ktorú minulý rok zverejnila skupina na podporu imigrácie Institute for Canadian Citizenship (ICC), ukázala, že imigranti sa tiež čoraz viac zdráhajú zostať, pričom podiel tých, ktorí zostávajú, aby získali plné občianstvo do 10 rokov od získania štatútu trvalého pobytu, klesol na 45,7 % v roku 2021 zo 60 % v roku 2016 a 75,1 % v roku 2001.

Cameron MacDonald, 29-ročný mladík z oblasti Niagarských vodopárov v Ontáriu, ktorý v marci odišiel z Kanady do Japonska, uviedol ako hlavný dôvod svojho odchodu vysoké životné náklady, ktoré ho odtrhli od priateľov, rodiny a práce analytika vo veľkej kanadskej banke. Teraz študuje japončinu a hľadá si prácu v zahraničnej firme, pričom žije v Tokiu, ktoré má hustotu obyvateľstva 6 363 ľudí na km2 v porovnaní s Torontom, kde je hustota obyvateľstva 4 427,8 na km2.

„Tu v Tokiu, najväčšom meste na svete, platím 650 dolárov mesačne za izbu, za ktorú by som v Toronte musel zaplatiť 2 000 dolárov,“ povedal MacDonald pre The Epoch Times. „Mal som rutinu a pohodlnú prácu v banke a po čase som dokonca býval u otca, ale stále som sa nemohol finančne posunúť dopredu.“

Podľa jeho slov vysoké náklady na bývanie v Toronte spôsobujú, že všetci jeho priatelia v podobnom veku v Kanade stále žijú s rodičmi, a keďže mnohí z nich uvažujú o založení rodiny, sledujú jeho kroky s myšlienkou, že sa sami presťahujú do zahraničia.

„V rámci môjho päťročného plánu si chcem nájsť manželku, mať dom a deti a to si v Kanade v žiadnom prípade nemôžem dovoliť,“ povedal MacDonald. „Keď žijete so svojím otcom, nemôžete randiť a nájsť si manželku.“

„V Japonsku sa každý deň budím s úsmevom na tvári,“ povedal. „Je to akoby som našiel novú vášeň – môžem si tu založiť rodinu.”

Vysoká imigrácia

Ako mnohí ľudia, aj MacDonald obviňuje Kanadu z rýchleho tempa prisťahovalectva, ktoré zvyšuje životné náklady a núti ho presťahovať sa do zahraničia.

Podľa kanadského štatistického úradu sa k 1. októbru 2023 počet obyvateľov Kanady odhadoval na 40 528 396, čo predstavuje rekordný nárast o 430 635 ľudí len za predchádzajúce tri mesiace. Toto tempo rastu na úrovni 1,1 % za štvrťrok bolo najvyššie od roku 1957, v období kanadského baby boomu plus imigračnej vlny, ktorú v tom čase podporila utečenecká kríza v Maďarsku.

Len za prvých deväť mesiacov minulého roka sa počet obyvateľov Kanady zvýšil o 1 030 378 osôb, čo je viac ako v ktoromkoľvek inom roku od vzniku konfederácie v roku 1867, uvádzajú štatistiky. A 96 % tohto prírastku pochádzalo z prisťahovalectva. Celkovo sa počet obyvateľov zvýšil o 30 % od roku 1997, keď dosiahol hranicu 30 miliónov.

Podľa štúdie, ktorú v máji zverejnil Fraserov inštitút, rýchly rast populácie v posledných rokoch predbehol hospodársky rast, čím sa znížila životná úroveň v Kanade, keďže viac ľudí súťaží o menej miesta na bývanie a zvyšuje sa tlak na zdravotnú starostlivosť, vzdelávanie a ďalšie služby. Zo štúdie vyplýva, že reálny hrubý domáci produkt Kanady na osobu klesol od apríla 2019 do konca minulého roka o 3 %, z 59 905 USD na 58 111 USD. Jediné prudšie poklesy za 40 rokov, na ktoré sa štúdia vzťahuje, boli v rokoch 1989 až 1994 s poklesom o 5,3 % a počas finančnej krízy v rokoch 2008 až 2009, keď klesol o 5,2 %.

Ďalším faktorom, ktorý podporuje emigráciu, môže byť starnutie generácie baby boomu. Keďže čoraz viac Kanaďanov dosahuje dôchodkový vek, emigrácia do Spojených štátov, najmä do slnečných štátov, ako je Florida, sa zrýchľuje.

Štúdia kanadského štatistického úradu tiež ukazuje, že vysoká imigrácia má tendenciu zvyšovať emigráciu, pretože niektorí prisťahovalci sa sťahujú späť do svojej domovskej krajiny. Štúdia ukázala, že 15 % ľudí, ktorí sa do Kanady prisťahovali v rokoch 1982 až 2017, sa vrátilo do 20 rokov od prijatia.

Nech už je hlavná príčina akákoľvek, záujem o odchod z Kanady upútal pozornosť globálneho odvetvia špecialistov, ktorí ponúkajú služby bohatším emigrantom na celom svete.

Popularita videí ľudí, ktorí sa snažia ponúkať služby druhého pasu a inú pomoc pri presťahovaní, rastie. „Deväť krokov na útek z Kanady“, video na YouTube, ktoré si pozrelo 362 000 ľudí, „5 dôvodov, prečo opustiť Kanadu v roku 2024“, ktoré si pozrelo 261 000 ľudí, a „Kanada umiera!“ s 531 000 divákmi patria medzi najpopulárnejšie.

Jay Suresh, zakladateľ spoločnosti Goodlife Investor, ktorá ponúka emigračné služby ľuďom z celého sveta, hovorí, že počet Kanaďanov, ktorí chcú získať dvojité občianstvo, prudko stúpol po tom, čo kanadská vláda koncom roka 2021 zakázala neočkovaným ľuďom lietať alebo cestovať vlakom až do leta 2022.

„Mnohým ľuďom to otvorilo oči. Boli frustrovaní len z toho jedného občianstva a chceli viacero občianstiev,“ povedal vo videu propagujúcom jeho spoločnosť. Teraz sú podľa neho Kanaďania na tom takmer rovnako ako občania USA, čo sa týka snahy o druhý pas, hoci Spojené štáty majú desaťkrát viac obyvateľov ako Kanada.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj