Sobota 27. júla, 2024
Ilustračné foto (Pixabay/ DanaTentis)
»

Nový prieskum „veští“ rekordnú účasť vo voľbách do EÚ. Susedia z V4 prejavujú ešte väčší záujem

Už o necelý mesiac (7. a 8. júna) si ľudia zvolia svojich zástupcov do Európskeho parlamentu. Stredoeurópske observatórium digitálnych médií (CEDMO) v súvislosti s plánovanými voľbami zisťovalo napríklad spokojnosť voličov s fungovaním demokracie a ochotu zúčastniť sa na voľbách. Okrem toho ľudia odpovedali na otázky súvisiace s ich vnímaním rizika ovplyvňovania volieb zo strany cudzích štátov a medzinárodných inštitúcií. Zber údajov sa okrem Českej republiky uskutočnil aj na Slovensku, v Maďarsku a Poľsku.

Prieskum pre organizáciu CEDMO uskutočnila agentúra IPSOS.

„Európskemu parlamentu a Európskej komisii dôveruje približne štvrtina obyvateľov Českej republiky. Dôvera v české inštitúcie – parlament, vládu a domáce politické strany – je paradoxne nižšia ako v európske,“ komentoval Michal Šenk z CEDMO.

Z prieskumu vyplýva, že viac ako tretina obyvateľov všetkých štátov V4 vníma ako veľký problém pokusy cudzích štátov ovplyvňovať európske voľby. V Poľsku sa dokonca jedná o nadpolovičnú väčšinu obyvateľov – 55%, v Českej republike je to 35%, na Slovensku 31% a v Maďarsku 38%.

(CEDMO)

Česi (44%), Poliaci (63%) a Maďari (54%) zaraďujú obavy z ruského vplyvu na prvé miesto. Na druhej strane na Slovensku ľudia najčastejšie (39%) vyjadrili obavy z ovplyvňovania volieb Európskou úniou, napríklad Európskou komisiou. Ruský vplyv uvádzajú na treťom mieste po USA. EÚ spomínajú na druhom mieste Česi, Maďari a Poliaci. V Maďarsku sa 47% ľudí obáva aj čínskeho vplyvu, zatiaľ čo v Poľsku rovnaký podiel uvádza možný vplyv Nemecka. Česi a Maďari na popredných miestach očakávajú vplyv Spojených štátov.

(CEDMO)

Česi a Poliaci vykazovali vyššiu mieru spokojnosti s fungovaním demokracie v porovnaní s ostatnými krajinami V4, pričom v týchto krajinách bola spokojná približne tretina opýtaných. Na Slovensku a v Maďarsku je s fungovaním demokracie spokojná pätina obyvateľov.

S tvrdením, že väčšina politikov je skorumpovaná, súhlasili tri štvrtiny Maďarov, 67% Slovákov, tri pätiny Čechov a približne polovica Poliakov.

(CEDMO)

Najväčší záujem o účasť v európskych voľbách v prieskume prejavili Poliaci, ktorých 78% chce ísť voliť. V Českej republike a na Slovensku sa plánuje zúčastniť približne šesť z desiatich respondentov.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj