Streda 8. mája, 2024
Ilustračná fotografia (Solen Feyissa / Unsplash.com)
»

Aplikácia TikTok Lite predstavuje podľa EÚ riziko pre duševné zdravie detí. Spoločnosť čelí pokutám

Európska únia v pondelok (22. 4.) zaslala spoločnosti TikTok žiadosť, v ktorej ju vyzvala k poskytnutiu ďalších podrobností o novej aplikácii TikTok Lite. Tá má finančne motivovať používateľov, aby sa zapájali do videoobsahu.

Existujú obavy, že tento program bol zavedený bez predchádzajúceho dôkladného posúdenia súvisiacich rizík, najmä pokiaľ ide o potenciálnu návykovú povahu platformy, a bez zavedenia primeraných opatrení na zmiernenie rizík. Okrem toho EÚ upozornila, že si ponecháva právomoc nariadiť pozastavenie návykových prvkov aplikácie, ktoré by mohli potenciálne ohroziť duševné zdravie detí.

Výkonná komisia zastupujúca 27 členských štátov začala formálne vyšetrovanie s cieľom zistiť, či TikTok Lite porušuje nedávno prijaté digitálne predpisy EÚ. Podnetom na vyšetrovanie bolo spustenie aplikácie vo Francúzsku a Španielsku.

Komisia vyjadrila obavy v súvislosti s „programom úloh a odmien“, ktorý umožňuje používateľom zbierať body plnením rôznych úloh na platforme, ako je sledovanie videí, lajkovanie obsahu, sledovanie tvorcov a pozývanie priateľov, aby sa pripojili k aplikácii.

Osobitné obavy vyvoláva vplyv platformy na deti, keďže existuje podozrenie, že TikTok nemá účinné mechanizmy na overenie veku. 

Kroky prešetrovania TikToku

Prešetrovanie sa zameria na niekoľko hlavných aspektov. Európska komisia prešetrí dodržiavanie požiadavky zákona o digitálnych službách (DSA) zo strany TikToku. Preverí, či spoločnosť predložila správu o posúdení rizík pred zavedením tzv. návykových prvkov, ako je napríklad program odmeňovania.

To tiež zahŕňa posúdenie potenciálnych nepriaznivých vplyvov na duševné zdravie, najmä u neplnoletých osôb, vyplývajúcich z týchto funkcií. Komisia tiež posúdi účinnosť opatrení zavedených spoločnosťou TikTok na zmiernenie týchto rizík. Ak by sa tieto nedostatky potvrdili, predstavovali by porušenie článkov 34 a 35 DSA.

Ak TikTok neodpovie na žiadosť o informácie v uvedených lehotách, Komisia môže uložiť pokutu až do výšky 1% celkového ročného príjmu alebo celosvetového obratu spoločnosti a pravidelné pokuty až do výšky 5% priemerného denného príjmu alebo celosvetového ročného obratu spoločnosti.

Komisia tiež oznámila spoločnosti TikTok svoj zámer uložiť predbežné opatrenia spočívajúce v pozastavení programu odmien TikTok Lite v EÚ až do posúdenia jeho bezpečnosti. Pred formálnym prijatím pozastavenia programu dostala spoločnosť TikTok čas do 24. apríla, aby predložila argumenty na svoju obhajobu.

TikTok reaguje na ultimátum EÚ

Hovorca Európskej komisie potvrdil, že spoločnosť TikTok reagovala na výzvu a do 24 hodín predložila hodnotenie rizík pre duševné zdravie spojených s jej najnovšou aplikáciou TikTok Lite.

Komisia prvýkrát požiadala o informácie 17. apríla a stanovila nezáväzný termín na nasledujúci deň. Podľa úradníkov Komisie sa v prvej odpovedi spoločnosti TikTok uvádzalo, že bolo vykonané posúdenie rizík, ale spoločnosť nebola schopná dokument poskytnúť. Komisia následne v pondelok (22. 4.) vydala formálnu žiadosť.

Hovorca spoločnosti TikTok uviedol, že spoločnosť požiadala Komisiu o dodatočný čas. Spoločnosť TikTok vo svojom vyhlásení zdôraznila, že jej program odmien v rámci TikTok Lite je neprístupný pre neplnoleté osoby a zavádza denný limit na počet videí, ktoré je možné si pozrieť za odmenu. Výkonný orgán EÚ teraz posúdi odpoveď spoločnosti TikTok a rozhodne o prípadných ďalších krokoch.

Hlavné rozdiely medzi aplikáciou TikTok a TikTok Lite

Nová verzia čínskej aplikácie TikTok, ktorá sa v súčasnosti zavádza v Španielsku a Francúzsku, ponúka ľahšie a rýchlejšie používanie a zároveň dáva používateľom možnosť získať odmeny za ich angažovanosť.

Aplikácia TikTok Lite je navrhnutá tak, aby vyhovovala používateľom s obmedzeným objemom dát, pomalými sieťami alebo zariadeniami s menej ako 2 GB pamäte RAM. Sľubuje tiež bezproblémový výkon aj na miestach s obmedzeným prístupom na internet.

Hoci TikTok Lite zachováva podstatu bežnejtradičnej aplikácie, môžeme v nej nájsť niekoľko významných rozdielov. Predovšetkým neobsahuje reklamy a nepodporuje živé vysielanie, čím výrazne znižuje spotrebu dát.

Hlavnou funkciou aplikácie TikTok Lite je jej systém odmien, interne označovaný ako aplikácia „Coin“ (bodový systém). Používatelia môžu získavať body alebo mince tým, že sa zapájajú do rôznych činností, ako sú denné prihlásenia, lajkovanie videí, sledovanie nových účtov, pozývanie priateľov a trávenie času sledovaním videí. Ak používateľ získa 3 600 mincí, môže zarobiť približne 1 euro denne.

Získané mince môže používateľ vymeniť za darčekové karty zo služieb, ako sú PayPal a Amazon, alebo ich môže použiť na posielanie sprepitného alebo darčekov obľúbeným tvorcom obsahu. Tento motivačný systém je už zavedený v Južnej Kórei a Japonsku, kde TikTok Lite funguje niekoľko mesiacov.

Prečítajte si aj