Nedeľa 19. mája, 2024
Logo TikTok pred kanceláriami TikTok 12. marca 2024 v Culver City v Kalifornii. (Foto: Mario Tama/Getty Images)

Taliansko udelilo spoločnosti TikTok pokutu 10 miliónov eur

TikTok si obľúbili milióny detí a mladých ľudí. Spoločnosť však nerobí dosť pre ich ochranu pred nebezpečným obsahom či závislosťou.

Taliansko uložilo spoločnosti TikTok pokutu vo výške 10 miliónov eur za nedostatočné preverovanie príspevkov z hľadiska škodlivého obsahu. „TikTok neprijal primerané opatrenia na zabránenie šírenia takéhoto obsahu,“ uviedol vo štvrtok vo svojom vyhlásení protimonopolný úrad AGCM.

Platforma na tvorbu krátkych videí, ktorá je populárna najmä medzi mladými ľuďmi, tiež nedodržala svoje vlastné usmernenia na ochranu používateľov. Okrem iného sú v rámci obsahu nebezpečné aj tzv. „výzvy“. Tie spočívajú v tom, že používatelia sa natáčajú pri vykonávaní určitých úloh.

Obzvlášť populárne boli napríklad početné videá, ktoré zachytávali sebapoškodzujúce správanie. Patrili medzi ne „francúzske jazvy“, pri ktorých používatelia štípu seba alebo iných do tváre, až im zostanú trvalé modriny.

TikTok propaguje potenciálne nebezpečný obsah

Vyšetrovanie protimonopolného úradu odhalilo, že TikTok je zodpovedný za šírenie takéhoto nebezpečného obsahu.

TikTok obvinenia talianskeho regulačného orgánu odmietol. „Predtým, ako AGCM minulý rok oznámil svoje vyšetrovanie, bolo v Taliansku v priemere len 100 vyhľadávaní takzvanej ‚francúzskej jazvy‘ denne,“ uviedol hovorca spoločnosti vo vyhlásení.

Vo februári bolo spoločnosti TikTok nariadené, aby takýto nebezpečný obsah zo svojej aplikácie odstránila. Stalo sa tak po rozhodnutí, ktoré vydal ďalší taliansky regulačný orgán, Úrad pre záruky v oblasti komunikácií.

Úrad pre hospodársku súťaž vo štvrtok uviedol, že „potenciálne nebezpečný obsah“ šírili algoritmy TikToku, ktoré dokážu automaticky vyberať videá zodpovedajúce záujmom používateľov. Cieľom bolo zvýšiť čas strávený v aplikácii a angažovanosť používateľov s cieľom zvýšiť príjmy z reklamy, dodal úrad.

Sankcie boli uložené trom divíziám spoločnosti ByteDance, materskej spoločnosti TikToku: írskej TikTok Technology Limited, britskej TikTok Information Technologies UK Limited a talianskej TikTok Italy Srl.

Rastúca opatrnosť na Západe

Vysoká pokuta zhoršuje problémy TikToku v Európe. Vo februári tohto roka Európska komisia začala niekoľko vyšetrovaní s cieľom zistiť, či čínska spoločnosť pôsobiaca v oblasti sociálnych médií neporušila zákon o digitálnych službách.

Ten zaväzuje platformy sociálnych médií, najmä tie veľmi veľké, bojovať proti škodlivému obsahu a dezinformáciám. Za nedodržanie môže byť uložená pokuta až do výšky šiestich percent celosvetového obratu. Vyšetrovanie sa bude okrem iného zaoberať „návykovým dizajnom“ TikToku a možným zlyhaním pri ochrane detí.

V septembri 2023 udelil írsky úrad pre dohľad nad údajmi TikToku pokutu vo výške približne 368 miliónov dolárov za to, že nechránil súkromie neplnoletých používateľov. V januári 2023 francúzsky úrad na ochranu údajov uložil spoločnosti pokutu vo výške približne 5,4 milióna USD za porušenie ochrany osobných údajov.

V Spojených štátoch politici, orgány činné v trestnom konaní a pediatri tiež vyjadrili obavy z vplyvu aplikácie na deti a mládež.

Obavy zvyšujú aj väzby TikToku na komunistickú Čínu. Niektorí bezpečnostní analytici sa domnievajú, že TikTok by sa mohol stať zbraňou proti občanom USA. Dôvodom sú jej sledovacie praktiky, cenzúra a propagácia štátom podporovanej propagandy. Viac ako polovica štátov USA zakázala používanie TikToku vo vládnych zariadeniach.

Začiatkom minulého týždňa Snemovňa reprezentantov v USA schválila návrh zákona, ktorý právne vyžaduje, aby sa TikTok oddelil od svojho čínskeho vlastníka, spoločnosti ByteDance, inak mu hrozí zákaz obchodov s aplikáciami a hostingových služieb v USA. Návrh zákona bude teraz postúpený Senátu. Prezident Joe Biden prisľúbil, že ho podpíše, ak prejde hornou komorou.

Aplikácia na zdieľanie videí je medzi Američanmi veľmi populárna a v celej krajine má približne 170 miliónov používateľov. Pre porovnanie, TikTok má v EÚ v priemere 125 miliónov aktívnych používateľov mesačne.

India už zaviedla celoštátny zákaz aplikácie v roku 2020. Naí Dillí zakázalo používanie TikToku a ďalších čínskych aplikácií, ako je napríklad populárna aplikácia na zasielanie správ WeChat po pohraničnom konflikte medzi oboma susednými krajinami kvôli spornej oblasti v Himalájach.

Nepálska vláda minulý rok uviedla, že chce TikTok zakázať. Kanada medzitým v septembri minulého roka tajne začala prieskum TikToku z hľadiska národnej bezpečnosti, ktorý bol zverejnený začiatkom tohto mesiaca.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj