Pondelok 20. mája, 2024
Uhoľná elektráreň Neurath, 05. mája 2022 neďaleko Bedburgu, Nemecko. (Foto: Andreas Rentz/Getty Images)

Nemecko odstavilo 15 uhoľných elektrární. Nahradiť ich majú obnoviteľné zdroje energie

Nemecko počas veľkonočných sviatkov odstavilo 15 uhoľných elektrární v súlade so svojimi cieľmi pre dosiahnutie klimatickej neutrality. Podľa  ministra hospodárstva Roberta Habecka tieto elektrárne už nie sú „ani potrebné, ani ekonomické“.

Nemecko sa chce zbaviť všetkých svojich uhoľných elektrární do roku 2030, uvádza Euraktiv. Tie doteraz zostávali v prevádzke kvôli energetickej kríze, aby zbrzdili rastúce ceny elektriny. Uhoľné elektrárne pokrývali zvýšený dopyt v zime, keď bol nedostatok lacného plynu pre plynové elektrárne a solárne elektrárne mali minimálnu produkciu.

„Niekoľko uhoľných elektrární, ktoré boli v uplynulých dvoch rokoch ešte stále pripojené do siete ako preventívne opatrenie, sú teraz nadbytočné a môžu byť zo siete definitívne odpojené,“ povedal R. Habeck pre nemeckú tlačovú agentúru (DPA).

Ceny elektriny a plynu výrazne klesli. V dôsledku rozšírenia obnoviteľných zdrojov energie R. Habeck uviedol, že väčšina elektrickej energie už pochádza práve z obnoviteľných zdrojov. Pätnásť zatvorených uhoľných elektrární malo kapacitu približne 4,4 GW. V minulom roku sa uhlie podieľalo na energetickom mixe krajiny 26,1 %. Nemecko sa v roku 2023 zbavilo svojich posledných jadrových elektrární.

Energetická spoločnosť RWE plánuje na svojich pozemkoch postaviť plynové elektrárne s výkonom 3 GW. Areály budú pripravené aj na neskoršie využitie vodíka, ktorý nahradí výrobu elektriny z uhlia, informoval portál POWER.

Spoločnosť plánuje do roku 2030 investovať až 11 miliárd eur do veternej energie na mori a na pevnine, solárnej energie, skladovania, flexibilných záložných kapacít a vodíka.

Zámer Nemecka spoliehať sa pri výrobe elektriny predovšetkým na nefosílne zdroje kritizovali niektorí odborníci, ktorí upozorňujú, že solárne a veterné elektrárne sú prerušovanými, a teda nespoľahlivými zdrojmi.

Nemecká odborná analýza a závery denníka Handelsblatt z roku 2019 varujú, že výlučná závislosť od obnoviteľných zdrojov energie by bez konvenčných stabilných zdrojov viedla ku kolapsu dodávok. Ak v Nemecku nebude fúkať vietor a svietiť slnko, tieto zdroje nebudú fungovať ani v susedných krajinách a nebude od koho dovážať elektrinu.

Elektrická energia sa nedá v masovom meradle skladovať a súčasné technológie záložných batérií sú v plienkach a veľmi drahé. Nemecké prečerpávacie elektrárne nemajú dostatočnú kapacitu na pokrytie nedostatku v dlhodobom horizonte.

Po odstavení jadrových elektrární v roku 2023 sa Nemecko stalo dovozcom 9 TWh elektrickej energie, čím sa krajina vrátila do roku 2002. Pritom ešte v roku 2022  Nemecko vyviezlo 26,28 TWh elektrickej energie. Na tento rok Berlín plánuje nakúpiť až 38 TWh elektriny.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj