Nedeľa 16. júna, 2024
Víťazný tím MS v rybníkovom hokeji z roku 2023 Frosty Shots z Bratislavy. (Foto: Slovenská asociácia rybnikového hokeja)

MS v rybníkovom hokeji v Kanade: Slováci patria medzi úplnú špičku! (Rozhovor)

Matúš Kočiš je vášnivý hokejový fanúšik a prezident Slovenskej asociácie rybníkového hokeja. Každý rok usporadúva kvalifikácie pre slovenské a české tímy, aby sa najlepšie z nich dostali do Kanady a bojovali o titul majstra sveta v rybníkovom hokeji. Ako tento, dnes netradičný, ale pritom veľmi tradičný šport vznikol a aké má pravidlá, nám M. Kočiš popíše v rozhovore pre Epoch Times Slovensko. Dozvieme sa aj pár zaujímavostí zo zákulisia a tiež, aké výborné výsledky dosahujú Slováci na celosvetovej úrovni.

Prezident Slovenskej asociácie rybníkového hokeja Matúš Kočiš (v strede) (Foto: Slovenská asociácia rybníkového hokeja)

Ako ste sa dostali k rybníkovému hokeju?

Pracoval som vtedy v Plzni v advokátnej kancelárii. Pozeral som sa z okna a premýšľal som, prečo nemôžem vonku hrať hokej, ale musím tu písať nejakú žalobu? Vravím si, teraz tu nemrzne, ale bude mrznúť niekde inde. A kde teraz mrzne? Tak asi v Kanade. Našiel som Majstrovstvá sveta v rybníkovom hokeji a začali sme potom vyvíjať aktivity k tomu smerujúce. Bolo to v januári – februári 2016. V Čechách sme založili Českú asociáciu rybníkového hokeja a na Slovensku Slovenskú asociáciu rybníkového hokeja – pod záštitou týchto právnych foriem vykonávame našu činnosť.

Čo je to vlastne rybníkový hokej?

Je to staronová forma hokeja. Hrá sa štyria na štyroch na pôvodnom neupravenom ľade, ktorý nám priniesol Boh. Nie je tam brankár a jeden hráč je na striedanie. Bránky sú nízke. 29 cm na výšku a 1,8 m na dĺžku. Ihrisko je dlhé 20 x 40 m. Dĺžka zápasu je variabilná, ale väčšinou to je 2 x 15 minút, niekedy 2 x 10 minút. Ide o to, že rybníkový hokej má po svete rôzne variácie. Kanadská strana, resp. svetová organizácia World Pond Hockey Championship uvádza 2 x 15 minút. Potom sa hrá v Rusku, Fínsku, Švédsku alebo Švajčiarsku, ale oni to rôzne menia, napr. hrajú traja na troch a piati striedajú, alebo zápas trvá iný čas.

Nevýhoda kanadskej verzie, v ktorej môže striedať iba jeden hráč, je tá, že keď hrá tím turnaj a zraní sa mu hráč, nemá v ďalších zápasoch koho striedať, čo šance vyhrať turnaj v podstate zminimalizuje.

Čo sa týka ďalších pravidiel: najdôležitejšie sú fauly, ktoré hráči nestrávia na trestnej lavici, ale je tam pozorovateľ so zápisnicou. V prípade, že mužstvo spraví faul, on si iba urobí čiarku, čo znamená, že práve mužstvo inkasovalo gól. A oni to ani nevedia. Preto treba mať niekoho pri zapisovateľovi, kto bude hlásiť, aký je skutočný aktuálny stav. To je taká pikoška. Veľký faul sa končí tým, že hráča vylúčia z turnaja.

Záber z finálového zápasa MS v Kanade medzi Frosty Shots Bratislava a Captains Náměšť. (Foto: Slovenská asociácia v rybníkovom hokeji)

Koľko tímov hrá rybníkový hokej u nás?

Od roku 2017 sa pohybujeme medzi 20 až 24 českých a slovenských tímov dokopy, ktoré sa prihlásia na kvalifikáciu a snažia sa vybojovať miestenky do Kanady. Väčšina je českých tímov. Prvých 6 tímov postupuje na Majstrovstvá sveta do Kanady.

V akom dátume bude najbližšia kvalifikácia?

Momentálne rokujeme s dvoma štadiónmi. Jeden je na západnom Slovensku, kde sme už raz boli a druhý je v inej časti Slovenska a pod holým nebom, čo je pre nás priorita. Uvažujeme o dvoch termínoch, buď prvý alebo druhý januárový víkend. Ešte nie je oficiálne podpísaná zmluva s konkrétnym štadiónom. Definitívny termín bude známy približne v polovici októbra.

Kde sa konajú Majstrovstvá sveta?

MS sa konajú v Kanade v provincii New Brunswick v mestečku (alebo skôr v dedine) Plaster Rock, ktorá má niečo cez 1000 obyvateľov.

MS sa tu prvýkrát uskutočnili v roku 2002. Dvaja Kanaďania – Danny Braun a Tom Chamberlain – sa rozhodli organizovať nejakú športovú akciu. Pôvodne to mali byť preteky v snežných skútroch, ale povedali si, že skúsia rybníkový hokej. Geniálnu myšlienky mali v tom, že dali pred názov rybníkový hokej slovo „world” (svetový). Nič také predtým neexistovalo a oni vďaka tomu získali celosvetovú pozornosť. 

Potom bola v NHL v sezóne 2004/05 výluka, kedy všetkým kanadským televíziám chýbal vo vysielaní hokej a diváci ho chceli pozerať. Vtedy Danny Braun spravil geniálny ťah, že nakontaktoval všetky televízie a väčšina aj prišla. Spravili o rybníkovom hokeji dokument alebo spot, lebo vedeli, že to bude populárne, a tak MS v rybníkovom hokeji získali severoamerickú a celosvetovú publicitu.

Aké výsledky na MS v rybníkovom hokeji dosahujú Slováci a Česi?

V roku 2017 sme tam boli iba ako pionieri. V rokoch 2018 až 2023 sa zorganizovali 4 kvalifikácie a väčšinou sa české a slovenské tímy umiestňujú na popredných miestach. Česi to celé vyhrali 2-krát: 2018 – Žďár nad Sázavou (tím Starý pušky), 2019 – tím Captains z Náměště nad Oslavou a v roku 2023 to celé vyhrali Frosty Shots z Bratislavy, ktorí boli už vo svojom treťom finále na MS. Raz bolo slovensko-české finále, kde vyhrali Slováci, raz, keď vyhrali Česi a raz slovensko-kanadské, kde vyhrali Kanaďania.

Chodia na MS ešte tímy z iných štátov okrem Kanady, USA, Česka a Slovenska?

Chodia tam tímy z Dánska, sem tam sa objaví tím z Fínska, Švédska, sú tam Kajmanské ostrovy – to sú v podstate Kanaďania, ktorí žijú na Kajmanských ostrovoch, ale zúčastňujú sa pravidelne. Rusi tam boli raz, ale dostali v podstate zákaz, lebo tam vznikla nejaká potýčka. Boli tam Briti z Londýna, Poliaci, Singapúr. Mám doma prehľad všetkých krajín, ktoré sa tam od roku 2002 objavili.

Nevadí to Kanaďanom, že tam začali chodiť Česi a Slováci a pravidelne vyhrávajú?

No, pochopiteľne im to vadí. Preto v roku 2020 postavili supertím z bývalých profesionálnych hráčov a hráčov univerzitného hokeja a brutálne dominovali. Ale v roku 2023 sme to získali späť, keďže bolo česko-slovenské finále, čo bola totálna dominancia Česka a Slovenska v rybníkovom hokeji na kanadskom ľade. Český tím Captains Náměšť v semifinále porazil ten kanadský supertím, ale vo finále nakoniec vyhrali Slováci Frosty Shots.

Radosť Slovákov po zisku titulu. (Foto: Slovenská asociácia rybníkového hokeja)

O rybníkovom hokeji ste dokonca natočili niekoľko dokumentov…

Asi šesť. Každý má minimálne 30 minút. Posledný sa volá Slovenské zlato a dá sa pozrieť online na stránkach RTVS a z českej televízie na stránkach ČT sport.

Rybníkový hokej je voľne prístupný šport pre všetkých, nie sú tam žiadne obmedzenia, čo sa týka kvality. Podľa kanadskej asociácie je nutné mať minimálne 19 rokov. Sú rôzne spôsoby, ako to hrať. Je to veľmi taktický šport, kde sa tím snaží držať puk a v prípade straty hrozí, že dostane gól, lebo ihrisko je malé.

Tým, že sa hrá vonku a na prírodnom ľade, sa rozdiel medzi profi hokejistom, poloamatérom a uplným amatérom minimalizuje, lebo tie podmienky sú fakt neúprosné. V Kanade je niekedy počas našich zápasov – 20 až – 30 °C. Je to veľmi náročné na udýchanie, hráči sa môžu skôr zraniť, rýchlejšie sa unavia. Keď zápas skončí, hráči sú celí rozhorúčení a musia ísť okamžite do tepla, pretože majú pred sebou ďalšie dni na turnaji a nesmú sa nachladiť. Rozhodujú aj takéto detaily.

Vďaka kanadskej organizácii rybníkového hokeja je tam postavený štadión, postavili tzv. Welcome centrum a ďalšie budovy okolo, ktoré vytvárajú celé zázemie.

Hráčova výstroj je odľahčená, takže nenosia plnú výbavu. Väčšinou používajú holenné chrániče, suspenzor, rukavice, hokejku a helma je voliteľná, niektorí nosia čiapky. Nemajú klasické hokejové brnenie na hruď a ani klasické hokejové gate. Na nohách majú tepláky alebo šuštiaky.

(Dokument Slovenské zlato o poslednom ročníku majstrovstiev sveta v rybníkovom hokeji v Kanade si môžete pozrieť tu:

https://www.rtvs.sk/televizia/archiv/19872/406528)

Zučastňujú sa turnaja aj profesionálni hráči?

Väčšinou sú to hráči z NHL, ktorí hrali tak 20 rokov dozadu. My sme hrali proti hráčom, ktorí hrali s bratmi Šťastnými v Quebecu. Takže viac menej starí páni. Rok pred nami tam bol Wayne Gretzky, ale nemyslím si, že hral. Bol tam hlavne pritiahnuť publicitu.

Koncept toho turnaja nie je agresívny, je to džentlmenský šport pre ľudí, ktorí niekedy hrali hokej. Nie sú tam povolené strely príklepom, proste sa to nerobí, čepele musia ostať na ľade. Nie je tam buli. Zápas začína iba tak, že pozorovateľ náhodne hodí niekde do stredu ihriska puk. Ak puk vyletí mimo ihriska, čas sa nezastavuje, usporiadavateľ hádže do ihriska ďalší puk. Od roku 2002 dodnes tam stratili okolo 4000 pukov.

Aké sú plány Slovenskej asociácie rybníkového hokeja do budúcna?

Naším veľkým želaním je raz zorganizovať kvalifikáciu na MS vonku v Tatrách, ale to je megaprojekt, na ktorom treba dlhodobo pracovať, získavať sponzorov atď. Ale máme túto ambíciu a veríme, že sa to raz splní.

Ďakujeme za rozhovor!

Doplňujúca informácia: Kvôli mimoriadne teplej zime sa Majstrovstvá sveta v rybníkovom hokeji v roku 2024 v Kanade neuskutočnili.

Prečítajte si aj