Pondelok 20. mája, 2024
Príslušníci Japonských síl pozemnej sebaobrany (JGSDF) vystupujú z lietadla V-22 Osprey počas cvičenia s ostrou streľbou v manévrovacom priestore East Fuji v Gotembe, Šizuoka, Japonsko, 28. mája 2022. (Tomohiro Ohsumi/Getty Images)

Japonsko sa pripravuje na boj s Čínou (Komentár)

Zvýšené výdavky Tokia na obranu a snaha poskytnúť japonským ozbrojeným silám väčší manévrovací priestor komplikujú Pekingu vojenskú a ekonomickú situáciu v mimoriadne ťažkom období.

Hoci Japonsko tvrdí, že sa stále drží pacifistickej ústavy, ktorú prijalo na konci druhej svetovej vojny v roku 1945, očividne sa rozhodlo pre jej radikálnu reinterpretáciu. Japonsko sa rozhodlo zvýšiť svoje výdavky na obranu na obdobie rokov 2023 – 2027 a v minulom roku zvýšilo vojenské výdavky o približne 16 % na sumu približne 56 miliárd USD).

Táto suma ani zďaleka nedosahuje vojenský rozpočet Číny, ktorý sa pohybuje okolo hranice 300 miliárd USD, u už vôbec nie Spojených štátov s viac ako 850 miliardami dolárov. Japonská suma je napriek tomu značná, a ak sú údaje vlády v Tokiu správne, je to len začiatok porovnateľného zvyšovania v nasledujúcich rokoch. Je to určite dosť na to, aby to vzbudilo pozornosť Pekingu, a aj preto, že je to jasne namierené proti čínskym ambíciám. 

Slovami japonského premiéra Fumia Kišidu: „Dúfame, že prispejeme k obrane slobodného a otvoreného medzinárodného poriadku založeného na zásadách právneho štátu a k dosiahnutiu mieru a stability v indo-pacifickom regióne.“

Kalkulácie Pekingu musia zohľadňovať štyri zásadné japonské zmeny. Jednou z nich je jasný záväzok japonských ozbrojených síl spolupracovať so spojencami a prevziať viac ofenzívnych úloh. Druhou je rozhodnutie Tokia rozmiestniť rakety dlhého doletu, ktoré môžu zasiahnuť ciele v Severnej Kórei. Takáto reakcia sa dala očakávať vzhľadom na provokatívny spôsob rozmiestňovania a testovania severokórejských rakiet, ale Pekingu nemôže uniknúť, že tieto zbrane môžu zasiahnuť aj ciele v Číne.

Treťou významnou zmenou je rozhodnutie Tokia povoliť japonskému priemyslu väčšiu možnosť vývozu smrtiacich zbraní vrátane stíhačiek F-15 a motorov pre stíhačky, ako aj riadených striel zem-vzduch Patriot, ktoré sa vyrábajú v Japonsku podľa americkej licencie. Dokonca sa hovorí o tom, že Japonsko pošle takéto strely na Ukrajinu. 

Štvrtou zmenou je nedávna dohoda Japonska s Veľkou Britániou a Talianskom o vývoji stíhacieho lietadla ďalšej generácie. Slovami veľvyslanca USA v Japonsku Rahma Emanuela: „Rozsah, miera a tempo japonských bezpečnostných reforiem sú bezprecedentné“.

Hoci Peking nemôže byť z toho nadšený, najviac ho nepochybne znepokojuje konkrétna položka v japonskom obrannom rozpočte na rok 2024: 5,2 miliardy dolárov na rakety protivzdušnej obrany na ochranu juhozápadných japonských ostrovov v prípade konfliktu medzi Čínou a Taiwanom, ako sa jasne uvádza v rozpočtovom dokumente. Keďže Taiwan bol kedysi japonskou kolóniou, tento osobitný záujem musí rezonovať najmä v Pekingu a vyznieva ako priama hrozba tak jasne, ako je to len diplomaticky možné.

Peking sa môže sťažovať, čo už aj urobil, ale na kroky Tokia môže diplomaticky  reagovať len sťažka. Jedinú relevantnú odpoveď, ktorú má Peking k dispozícii, je posilniť vlastné vojenské kapacity. Peking nepochybne zvýši svoje vojenské kapacity ešte viac, ako plánoval. Tomu však čelí Čína v mimoriadne ťažkých časoch.

Čínskej ekonomike sa nedarí a nemôže si dovoliť vynakladať viac prostriedkov na svoju armádu a námorníctvo. Kolaps dôležitého sektora nehnuteľností si vyžaduje nákladné úsilie vlády, aby sa zabránilo finančnej, a teda aj hospodárskej katastrofe. Problémom je aj obrovský, a niekedy až paralyzujúci dlh miestnych samospráv. Vzhľadom na pokles exportu a spomalenie niekdajšieho závratného tempa rastu hospodárstva potrebuje Peking všetky finančné a hospodárske zdroje, aké má k dispozícii, aby obnovil rast prijateľným tempom a preorientoval svoje hospodárstvo z obrovskej závislosti od exportu, na ktorej kedysi založil svoj rast a ktorá teraz robí Čínu príliš zraniteľnou voči vývoju v Európe a Severnej Amerike. Väčšie nároky na obranu túto kľúčovú úlohu len sťažia.

Názory vyjadrené v tomto článku sú názormi autora a nemusia nevyhnutne odrážať názory The Epoch Times.

Pôvodný článok.

Prečítajte si aj