Sobota 27. júla, 2024
Ilustračná fotografia (Foto: FB / Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky)
,

I. Bošňák z Dáta bez pátosu: Krivka rastu covidu je relatívne strmá

Aj keď sa o ochorení covid už takmer vôbec nehovorí, nakazení opäť pribúdajú. Najnovšie varianty covidu so sebou neprinášajú veľký počet ťažkých prípadov, avšak pacienti, u ktorých sa nedá hovoriť o ľahkom priebehu, sa v nemocniciach začali zase vyskytovať vo väčšom množstve. Niektoré nemocnice už z preventívnych dôvodov nepúšťajú návštevy.

Málo dostupných informácií

Podľa analytika Ivana Bošňáka z Facebookovej stránky Dáta bez pátosu u nás momentálne neexistujú relevantné dáta o covide. „Slovensko dáta pre verejnosť nemá v takej forme, ktorá by bola aktuálna, relevantná, presná a spoľahlivá,” píše vo svojom statuse na sociálnej sieti.

V porovnaní s Českou republikou v tomto podľa neho značne zaostávame. „Štatistiky na Slovensku vyzerajú mizerne. Nie preto, že by bola ohľadom covidu zlá situácia, ale preto, že dáta neexistujú,” povedal pre televíziu TA3.

Národné centrum zdravotníckych informácií podľa neho v minulosti produkovalo dobré dáta, ale dnes ich je veľmi málo – iba na týždennej báze.

Na druhej strane chváli Českú republiku, ktorá má k dispozícii vynikajúce štatistiky – veľmi reálne a každý deň. Robia 5000 PCR a antigénových testov denne, odhadom tretina z toho je pozitívnych, skutočne pozitívnych. Za týždeň je pozitívnych okolo 10000 ľudí.

V Čechách podľa I. Bošňáka vedú štatistiky aj o tom, či má niekto covid druhýkrát, tretíkrát a dokonca aj štvrtýkrát. Až takto detailná je spolupráca občanov s lekármi a nemocnicami. Štatistiky treba podľa neho viesť hlavne u skupiny rizikových obyvateľov, ktorí sú náchylní skončiť s covidom v nemocnici. V nemocniciach triedia štatistiky podľa toho, kde pacient s covidom skončil – normálne oddelenie alebo intenzívna starostlivosť, resp. ventilátor.

„V nemocniciach majú 600 pacientov. 1. septembra ich mali 25. Po asi 10 týždňoch sa dostali na 600. Krivka rastu je relatívne strmá.” 

Ak sa chceme dostať k reálnym údajom pre Slovensko, musíme podľa analytika deliť české štatistiky dvoma. Malo by to približne zodpovedať situácii u nás. 600 pacientov v Čechách alebo 300 u nás predstavuje podľa neho už značné číslo. V Čechách dnes na Covid zomrie 30 ľudí týždenne. Ide predovšetkým o staršiu populáciu, ktorá už má iné ťažkosti s pľúcami.

Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) v diskusii pod príspevkom na sociálnej sieti odpovedalo, že poskytovať dáta reportované na týždennej báze je v prípade respiračných ochorení, medzi ktoré sa radí aj covid, štandardné a aj na svetovej úrovni hodnotené ako dostatočné. Denné reportovanie je podľa NCZI zaťažujúce pre zdravotníkov a po skončení pandémie a mimoriadnej situácie naň nie je dôvod. 

„V prípade zmeny situácie vie NCZI ako prevádzkovateľ systému bezodkladne reagovať na požiadavky odborníkov z Ministerstva zdravotníctva SR a Úradu verejného zdravotníctva, ktorí disponujú aj podrobnejšími zdrojmi ukazovateľov.”

Podľa oficiálnych slovenských štatistík aktualizovaných 21.11. je v našich nemocniciach celkovo hospitalizovaných 303 pacientov, z toho 12 na jednotke intenzívnej starostlivosti a 4 na ventilácii.

Minulý rok bol už covid za nami

Minulý rok bolo covidové obdobie najvypuklejšie koncom októbra, kedy dosiahlo vrchol, a odišlo. Tento rok sa vrchol očakáva neskôr. Podľa pneumológa Štefana Laššána dnešná situácia nie je v ničom prekvapivá. Covid je podľa neho nákaza, ktorá aj teraz aj v budúcnosti bude mať vrcholy presne v tomto ročnom období. Omicron a jeho varianty neprinášajú také ťažké klinické prípady ako ich predchodcovia, to však neznamená, že sa nemôžu vyskytnúť. Aj teraz sú v nemocniciach pacienti s ťažkým priebehom Covidu-19 a rizikoví pacienti môžu tomuto ochoreniu dokonca podľahnúť.

Nebezpečie podľa odborníkov spočíva v sychravom počasí, keď je vo vnútri sucho, prekúrene a v nevetraných priestoroch sa na jednom mieste koncentruje veľa ľudí. To nás čaká najmä počas vianočných sviatkov. Podobné nákazy, ako sú chrípka alebo Covid, sa prenášajú kvapôčkami a toto obdobie im najviac vyhovuje.

Pneumológ uviedol, že ochoreniu Covid-19 sa dá do veľkej miery predísť. V bratislavskej Univerzitnej nemocnici majú momentálne 70 hospitalizovaných pacientov s covidom a zaviedli zákaz návštev. Reštrikcie majú byť v záujme pacientov a zabraňujú šíreniu nákazy v nemocničnom prostredí. Čím viac bude nakazených pacientov, tým je väčšia pravdepodobnosť, že sa nakazí aj personál, ktorý už teraz všeobecne chýba. 

Aktuálne je na každej nemocnici, či nechá návštevy povolené. „Zdravotnícke zariadenia môžu samy vzhľadom na zvýšenú chorobnosť akútnych respiračných ochorení a chrípky a jej podobných ochorení vydať zákaz návštev na príslušných klinikách a oddeleniach zariadenia, prípadne môžu epidemiologickú situáciu v danom regióne konzultovať s príslušným regionálnym úradom verejného zdravotníctva,” uvádza Ministerstvo zdravotníctva na svojom webe.

Ak by sa nákaza rozšírila na viac ako 100 ľudí, pre mnohé nemocnice na Slovensku by už taká situácia podľa Š. Laššána predstavovala značné riziko. „Môžeme povedať, že pokiaľ v niektorých z nemocníc máme trojciferný počet pacientov, ktorí vyžadujú špecifické hygienicko-epidemiologické opatrenia – izoláciu a podobne – s oveľa väčšími nárokmi na personál, má to výrazný vplyv na celkovú prevádzku a poskytovanie zdravotnej starostlivosti.”

Očkovanie na Slovensku nemá veľký úspech

Príznaky nových variantov covidu sú pomerne variabliné a záležia od konkrétnych jednotlivcov. Všeobecne medzi ne patrí nádcha, kýchanie, bolesť hrdla, kašeľ. Taktiež sa môže objaviť strata čuchu alebo chuti, niektorí pacienti uvádzajú hnačku. Samotné očkovanie by malo dlhodobo chrániť pred ťažkým klinickým priebehom, neuchráni však pred samotným nakazením. 

Ministerstvo zdravotníctva SR odporúča dať sa očkovať posilňujúcou dávkou približne v rovnakom čase, ako sa vykonáva očkovanie proti chrípke (október, november). Zvýšenie ochrany pred závažným ochorením COVID-19 po podaní posilňujúcej dávky je najvhodnejšie pre ľudí s vyšším rizikom závažného ochorenia, t.j. starších dospelých a ľudí so zdravotnými rizikovými faktormi.

„Nová ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) hľadá také riešenia, ktorými sa dosiahne väčšia kapacita očkovania a skrátenie čakacích lehôt na očkovanie naprieč Slovenskom,“ informovalo ministerstvo na svojom Facebookovom účte tesne po nástupe novej ministerky.

Čísla zaočkovanosti na Slovensku sú podľa I. Bošňáka absolútne minimálne. Je na rozhodnutí každého jednotlivca, či sa dá alebo nedá zaočkovať proti covidu alebo chrípke. „Ak to dáte do grafov Európskej únie alebo Európy, Slovensko sa objavuje tam, kde ho nechceme mať a nie tam, kde ho chceme mať. To platí pre všetky grafy a je úplne jedno, či sa pozeráme na priemerný vek, chorobnosť, odchody do dôchodku, HDP, atď. My sme skutočne krajina, ktorá nemá dobré dáta. Nečakajme, že pri covide to bude iné,” myslí si analytik.

Prečítajte si aj