Pondelok 20. mája, 2024
Christian Bale prichádza na premiéru filmu spoločnosti FOX „Ford V Ferrari“ v TCL Chinese Theatre 4. novembra 2019 v Hollywoode, Kalifornia. Ilustračné foto. (Frazer Harrison/Getty Images)

Herec Christian Bale, známy z filmu Batman, stavia náhradné domy pre deti v núdzi

Herec Christian Bale buduje v Kalifornii novú komunitu pestúnskej starostlivosti, ktorá umožní spoločné bývanie súrodencov.

Hercovi, ktorý je známy hlavne z úspešného filmu „Batman začína“, sa podarilo dňa 7. februára spustiť výstavbu dlho očakávanej dediny, informuje The Hollywood Reporter.

Oscarový herec stavia dedinu v meste Palmdale, ktoré sa nachádza 97 km severne od Los Angeles. Bude v nej 12 rodinných domov a dve garsónky, z ktorých druhá bude slúžiť ako prechodné bývanie pre dospelých, ktorí budú na odchode z dediny.

50-ročný Ch. Bale stojí na čele iniciatívy s názvom Spoločná Kalifornia. K organizácii sa pridal spoluzakladateľ Dr. Eric Esrailian,  profesorom medicíny na Kalifornskej univerzite v Los Angeles v oblasti zdravotníckych vied a dlhoročný hercov priateľ. Tim McCormick, ktorý podľa svojho profilu na LinkedIn pracuje v sektore starostlivosti o deti takmer dve desaťročia, bude výkonným riaditeľom organizácie.

Anglický herec, ktorý má s manželkou dve deti, dcéru Emmeline a syna Josepha, prišiel s nápadom na dlho pripravovaný projekt, keď mala jeho dcéra len tri roky.

„Teraz je na vysokej škole a má o deväť rokov mladšieho brata,“ zveril sa. „Nevedel som si predstaviť, že keby sme tu neboli, dali by ich žiť zvlášť. Takže keď som to zistil, povedal som si: ‚Dobre, musíme niečo urobiť‘.“

Ch. Bale vyjadril presvedčenie, že táto dedina „bude jednou z mnohých“.

„Dúfam, že Kalifornčania a Angelenos (obyvatelia Los Angeles) sa k nám pridajú a všimnú si, čo sa deje priamo pod našimi nosmi,“ dodal. „Sú to naše deti a my musíme našim deťom pomôcť.“

Okrem nich a hercovej manželky sa na slávnostnom položení základného kameňa zúčastnila aj členka rady dozorcov okresu Los Angeles Kathryn Bargerová, starosta Palmdale Austin Bishop a riaditeľ Úradu pre služby deťom a rodinám v losangeleskom okrese Brandon Nichols.

Ch. Bale ocenil pomoc K. Bargerovej pri zabezpečení pozemkov v Palmdale pre výstavbu. „Stretli sme sa aj s inými členmi rady dozorcov, všetci to boli úžasní a skvelí ľudia, ale nikto nám nebol schopný nájsť miesto pre výstavbu, kým neprišla Kathryn,“ vysvetlil. „Povedala: ‚Spravím to.‘ Urobila to a urobila to rýchlo. Teraz tu stojíme a ja jej z celého srdca ďakujem.“

Náklady na komunitu pestúnskej starostlivosti sa odhadujú na 22 miliónov dolárov a jej dokončenie sa očakáva do roku 2025. Na tento účel prispeli aj herec Leonardo DiCaprio a t Patrick Whitesell, výkonný predseda spoločnosti William Morris Endeavor.

Po otvorení bude Spoločná Kalifornia prvým zariadením svojho druhu v štáte Kalifornia. Dedina sa zamerá na to, aby boli súrodenci v systéme náhradnej starostlivosti pod jednou strechou.

Ch. Bale povedal, že komunita je „niečo úplne nové, úplne transformujúce a veľmi potrebné“.

„Je to krásny model a je neuveriteľné, že sa to nestalo už skôr,“ povedal herec pre KTLA 5 News. Prezradil, že ho tiež šokovalo, keď sa dozvedel, že v okrese Los Angeles je značný počet detí v pestúnskej starostlivosti, o čom predtým nevedel.

V decembri 2023 sa v okrese nachádzalo viac ako 20 000 detí v pestúnskej starostlivosti, z ktorých podľa údajov Oddelenia pre služby deťom a rodinám bolo takmer 13 000 mladších ako 10 rokov. Podľa Detského právneho centra Kalifornie väčšina z týchto detí zažila zanedbávanie, zneužívanie alebo ich rodičia opustili.

V roku 2021 bolo v systéme náhradnej starostlivosti v USA takmer 400 000 detí, uvádza organizácia Start Foster Care. Najviac detí bolo v Kalifornii, kde bolo v pestúnskej starostlivosti takmer 50 000 detí, nasledovali Texas (s 28 000 deťmi) a Florida (s približne 23 000  deťmi).

„Predstavte si tú bolesť a traumu zo straty rodiča alebo odlúčenia od rodiča a navyše straty súrodenca – to nie je dobrý spôsob, ako zaobchádzať s deťmi,“ povedal Ch. Bale.

Filantropické aktivity Ch. Balea

Ch. Bale vďačí svojmu zosnulému otcovi Davidovi za to, že v mladom veku podnietil jeho záujem o filantropiu.

„Vyrastal som s otcom, ktorý bol vždy veľmi aktívny a altruistický,“ povedal pre The Hollywood Reporter.

Ch. Bale sa podľa denníka New York Times pravidelne zúčastňoval na protestoch so svojím otcom, ktorý bol environmentalistom a aktivistom za práva zvierat.

„Ako dieťa som nevedel, čo robím, ale miloval som to a obdivoval som svojho otca v tom, ako sa staral o iných ľudí,“ pokračoval. „Vždy k nám prichádzali a bývali u nás ľudia, ktorí nemali domov. Taký jednoducho bol.“

Baleov otec zomrel v decembri 2003 vo veku 62 rokov v dôsledku lymfómu mozgu. Prežila ho manželka – spisovateľka a aktivistka Gloria Steinemová, s ktorou sa oženil len tri roky predtým, – jeho syn a tri dcéry Louise, Sharon a Erin.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj