Pondelok 20. mája, 2024
Jazyk je v tradičnej čínskej medicíne mapou tela (TIMOTHY A. CLARY/AFP/Getty Images)

Jazyk sa v tradičnej čínskej medicíne považuje za mapu tela

Náš jazyk neslúži len na ochutnávanie jedla a artikuláciu. Podľa tradičnej čínskej medicíny je aj užitočným diagnostickým nástrojom.

V časoch, keď neexistoval röntgen, CT vyšetrenie, ani magnetická rezonancia, používali vtedajší lekári iné metódy na zisťovanie zdravotného stavu orgánov. Jednou z techník používaných dodnes je diagnostika jazyka.

Tí, ktorí rozumejú tajomstvám jazyka, môžu odhaliť príznaky choroby a nerovnováhy v tele, o ktorých pacient nemusí ani tušiť. Jazyk slúži v čínskej medicíne na diagnostiku ako mapa vnútorných orgánov.

Špička jazyka zodpovedá orgánom, ktoré sa nachádzajú vyššie v hrudníku: pľúcam a srdcu. Stred jazyka reprezentuje orgány, ktoré sa nachádzajú v strede trupu: pečeň, žlčník a žalúdok. Zadná časť jazyka zodpovedá orgánom ukrytým hlbšie v tele, ako sú črevá, močový mechúr a obličky.

Abnormality, ktoré sa objavia na jazyku, môžu lekárovi čínskej medicíny poskytnúť návod, kde v tele sa vyskytuje nerovnováha a ako ju najlepšie liečiť.

Mapa jazyka podľa tradičnej čínskej medicíny (obrázok jazyka: Mark Mitchell / Flickr.com (CC BY 2.0) , nákres orgánov: Epoch Times ČR)

Podľa Erica Bakera, profesora na Tichomorskej vysokej škole orientálnej medicíny v Chicagu, vychádza diagnostika jazyka z holografického prístupu starovekej čínskej kultúry. „V holograme je každá časť mozaiky odrazom celku. V čínskej medicíne je každá časť tela ako zmenšeninou celého tela.“

Jazyk je skutočne jedinečný orgán, pretože existuje v dvoch oblastiach. Nie je to celkom vnútorný orgán, ale ani úplne vonkajší. Stopy na jazyku sú zvyčajne slabé a netrénované oko ich ľahko prehliadne. Existujú však aj extrémne prípady, keď si zmeny nemožno nevšimnúť.

Farba jazyka

Prvá vec, ktorú si lekár čínskej medicíny všimne na vašom jazyku, je jeho farba. Zdravý jazyk je ružovkastý, čo je známkou dobrého obehu krvi. Pokiaľ je cirkulácia niekde obmedzená, napríklad pri menštruačných bolestiach, jazyk bude viac purpurový.

Bledý jazyk je znakom krvných problémov, napríklad chudokrvnosti. Ak je jazyk nadmerne červený, môže to znamenať horúčku alebo vysoký krvný tlak. Pokiaľ je jazyk príliš červený v určitých oblastiach, znamená to vnútorné teplo v príslušnom orgáne. Napríklad červená špička jazyka môže byť znakom infekcie v pľúcach alebo „srdcového ohňa“ (xin huo), stavu charakterizovaného úzkosťou a nespavosťou.

Okrem toho sa na jazyku môžu na rôznych miestach vyskytovať rôzne farebné škvrny a bodky.

Povlak na jazyku

Keď vyplazíte jazyk a pozriete sa do zrkadla, môžete si všimnúť, že je na povrchu pokrytý povlakom.

Aj keď sa povlaku zbavíte zubnou kefkou, čoskoro sa objaví nový. Tenký biely povlak sa považuje za normálny a zdravý. Je znakom dobrého trávenia. Hrubý, mastný alebo žltý povlak môže byť znakom nerovnováhy v tele.

„Pokiaľ má niekto veľa hlienov pri upchatom nose alebo kašli, ak sa pozriete na povlak jazyka u týchto ľudí, je hustejší a hrubší. Alebo môže byť lepkavý, a to svedčí o tom, že sa v tele zhromažďujú tieto nadbytočné tekutiny,“ hovorí Baker.

Ryhy v jazyku a ďalšie poznávacie znaky

Okrem farby a povlaku možno z jazyka vypozorovať aj ďalšie znaky, ako sú ryhy, opuch, škvrny alebo chvenie. Jazyk s odtlačkami zubov po okrajoch poukazuje na zadržiavanie tekutín. Tieto ryhy sa objavujú preto, lebo jazyk opúcha a tlačí na zuby.

U niektorých ľudí sa objavuje aj roztrasený jazyk. Bez ohľadu na to, ako veľmi sa snažia, jazyk sa neukľudní. To je v čínskej medicíne príznakom tzv. vnútorného vetra.

„Keď máte ochorenie, ako je skleróza multiplex alebo Parkinsonova choroba, pri ktorom dochádza k chveniu, uvidíte, že aj samotný jazyk sa chveje a trasie. Je to znak toho, že ide o neurologické problémy a chýba správna motorická kontrola,“ hovorí profesor Baker.

Zároveň upozorňuje, že chvenie jazyka sa niekedy môže objaviť ako indikátor blížiaceho sa problému, napríklad pred mozgovou príhodou.

Na vyšetrenie jazyka je potrebné dobré svetlo a jazyk musí byť čistý. Diagnostika nebude môcť byť presná, ak pacient predtým zjedol hrsť lentiliek alebo červenej repy. Aj káva spôsobuje zožltnutie povlaku a sú aj iné potraviny a lieky, ktoré môžu dočasne zmeniť farbu jazyka.

Tajný rukopis učenca Aoa 

Dnes sa diagnostika jazyka považuje za základnú techniku, ktorá sa vyučuje na školách čínskej medicíny po celom svete. No ak by sme sa vrátili o niekoľko storočí späť, zistili by sme, že návod na čítanie z jazyka bol prísne stráženým tajomstvom.

Zatiaľ čo niektoré aspekty čínskej medicíny majú tisícročnú históriu, diagnostika jazyka je relatívne novým objavom. 

Ioannis Solos, ktorý sa zaoberá vedeckým výskumom čínskej medicíny, zistil, že korene tejto metódy siahajú až do 14. storočia. Vystopoval ich v rukopise, ktorý napísal záhadný lekár zvaný Učenec Ao.

Po približne 200 rokoch boli jeho myšlienky prísne stráženým tajomstvom určeným len pre niekoľkých vyvolených. Solos poukazuje na dôkaz o ničivej nákaze, ktorá sa šírila Čínou počas dynastií Song a Yuan. Epidémia vyvolávala gangrénu končatín. Prsty na rukách a nohách odumierali a sčernali. Čínski lekári tej doby predpisovali lieky na základe pulzovej diagnostiky, ktorá sa dodnes široko používa. Učenec Ao však prišiel s riešením, ako sa vyhnúť riziku dotyku pacienta a zaviedol diagnostiku jazyka.

Čínska diagnostika jazyka, ilustrácia (poskytol Ioannis Solos)

Aov rukopis obsahoval dvanásť ilustrácií doplnených o bylinný recept. Lekári si „mohli jednoducho prezrieť jazyk pacienta z bezpečnej vzdialenosti a predpísať liek bez merania pulzu,“ opisuje Solos.

Rukopis učenca Aoa objavil Tu Čching-pi, ktorý ho rozšíril na 36 nákresov jazyka – každý s príslušným receptom na bylinný liek pre danú chorobu. Táto verzia bola uverejnená v roku 1570 pod názvom Shang Han Jin Jing Lu – Zápisky učenca Aoa na zlatom zrkadle.

Táto kniha bola podľa Solosa pre čínsku medicínu prevratná. Lekári pokračovali v zdokonaľovaní metódy a o niekoľko sto rokov vydali druhý diel: Shang Han She Jian (Zmeny na jazyku v dôsledku chladu), ktorý obsahoval viac nákresov a zodpovedajúcich receptov.

„Začiatkom 20. storočia dosiahol systém diagnostiky jazyka takú úroveň prepracovanosti, že mohol konkurovať teórii merania pulzu, ale chýbali mu ezoterické prvky, ktoré si metóda merania pulzu vyžaduje,“ uvádza Solos.

Metóda učenca Aoa sa odovzdávala bylinkármi čínskej medicíny až do roku 1959. K veľkým zmenám došlo o rok neskôr, keď tradičná čínska medicína prešla procesom štandardizácie.

Jedným šmahom tak boli odstrihnuté alebo oklieštené mnohé detaily starovekej čínskej medicíny a nahradené oklieštenou verziou tohto liečebného systému. Tento proces, ako poznamenáva Solos, „narušil podstatu celého systému“.

Ilustrácia a opis diagnostiky jazyka (poskytol Ioannis Solos)

„Štandardizácia novozavedeného systému tradičnej čínskej medicíny v roku 1960 znamenala, že diagnostika jazyka bola vytrhnutá z kontextu svojho fytoterapeutického pôvodu a označená za jednu z kľúčových diagnostík tradičnej čínskej medicíny, čo znamenalo, že sa mohla používať vo všetkých čínskych liečebných technikách. Dnes vidíme akupunkturistov vyšetrovať jazyk, čo bolo pred rokom 1960 veľmi nezvyčajné a nezodpovedalo to zaužívanej praxi,“ píše Solos.

V súčasnosti sa nákresy jazyka podľa tradície učenca Aoa často považujú za kuriózny pozostatok minulosti. Väčšina praktických lekárov čínskej medicíny sa teraz učí diagnostiku jazyka z prípadových štúdií na fotografiách. Solos však poznamenáva, že fotografia nedokáže vždy jasne naučiť teóriu a odovzdať spôsob myslenia tak, ako to dokážu Aoove ilustrácie.

„Toto je to, čo odlišuje diagnostiku jazyka pred rokom 1960 od dnešnej diagnostiky. Aove kresby sa nepoužívali ako fotografie, ale skôr ako mapy jazyka vytvorené za účelom odovzdať teóriu. Pomocou niekoľkých inštrukcií mohol schopný lekár tej doby porozumieť rôznym typom problémov a abnormalít a okamžite predpísať liek bez toho, aby musel merať pulz,“ vysvetľuje Solos.

Neustály vývoj diagnostiky jazyka

Napriek tomu, že mnohé prvky jazykovej diagnostiky sa za posledných niekoľko desaťročí vytratili, stále môže byť užitočným nástrojom na stanovenie diagnózy. Dnešní lekári navyše prichádzajú s novými poznatkami, ktoré obohacujú naše vedomosti.

Profesor Baker hovorí, že čínske nemocnice vykonávajú výskum, ktorý nielen potvrdzuje rokmi overené indikácie, ale prichádza aj s novými zisteniami.

„V Číne majú veľké nemocničné systémy, v ktorých kombinujú západnú medicínu s tradičnou čínskou medicínou. V tomto prostredí sa vykonáva oveľa viac výskumu vrátane diagnostiky jazyka,“ tvrdí Baker. Výskumy v čínskych nemocniciach napríklad ukázali, že pacienti s rakovinou často vykazujú purpurovú farbu presne v tých oblastiach, kde sa ich rakovina nachádza. Iné štúdie skúmajúce alergie u detí odhalili súvislosť s povlakom jazyka, ktorý je v týchto prípadoch nejednoliaty, hrubý a lepkavý.

pôvodný článok

Prečítajte si aj