Nedeľa 19. mája, 2024
Ilustračná fotografia (Mike Bird / Pexels)

Fabrika na výrobu elektromobilov Volvo pri Košiciach dostala štedrú dotáciu od EÚ

Regulačné orgány EÚ včera odsúhlasili Slovensku poskytnutie štátnej podpory na výstavbu továrne automobilky Volvo Cars. Podpora predstavuje výšku 267 miliónov eur, pričom závod by mal vyrábať výlučne elektrické autá. Vďaka projektu sa zabezpečí vyše 3 300 nových pracovných miest. Čínske investície však predstavujú aj značné riziká.

Fabrika spoločnosti Volvo vyrastie v priemyselnom parku Valaliky (Košice) a podľa informácií agentúry Reuters vyrobí ročne 250-tisíc elektromobilov. 

Švédskeho výrobcu osobných áut Volvo vlastní čínsky koncern Zhejiang Geely Holding. Automobilka Volvo už v roku 2022 oznámila zámer vybudovať na východe Slovenska fabriku na výrobu elektromobilov za 1,2 miliardy eur.

Podľa Európskej komisie je slovenská štátna podpora vo forme priamych grantov „v súlade s pravidlami EÚ a prispieva k strategickým cieľom EÚ v oblasti vytvárania pracovných miest, regionálneho rozvoja a únie Zelenej dohody“. Cieľom spoločnosti Volvo je do roku 2030 vyrábať iba elektrické vozidlá. 

Sériová výroba elektromobilov by mala začať v roku 2026 a očakáva sa, že prinesie rozvoj regiónu východného Slovenska. V rovnakom roku sa plánuje na Slovensku začatie výstavby gigabaterkárne v Šuranoch. 

Slovenská vláda v rámci tohto projektu podpísala v novembri 2023 Memorandum o porozumení s firmou Gotion InoBat Batteries (GIB). V podniku GIB sa spája slovenská firma InoBat a čínska spoločnosť Gotion High-Tech. Slovensko sa tak gigabaterkárňou a výstavbou továrne na výrobu elektromobilov čoraz viac otvára čínskym investorom. 

Spolupráca s Čínou môže znamenať pre Slovensko značné riziko. Pred nebezpečenstvom spolupráce s Čínou varuje europoslankyňa Miriam Lexmann. Vzhľadom na možné negatívne ekonomické dopady a nebezpečenstvo závislosti od Číny, ako aj tamojšie porušovanie ľudských práv, vyzvala k opatrnosti vo vzájomných vzťahoch. Mnohé krajiny čelili v súvislosti s Čínou bezpečnostným rizikám ako špionáž alebo krádež informácií. 

Prečítajte si aj