Sobota 27. júla, 2024
Na snímke z 11. septembra 2022 je celkový pohľad na Záporožskú jadrovú elektráreň v meste Enerhodar (Energodar) v Záporožskej oblasti uprostred prebiehajúcich ruských vojenských akcií na Ukrajine. (Foto: STRINGER/AFP via Getty Images)

Česká expertka: Jadrová katastrofa pri zásahu ukrajinskej jadrovej elektrárne nehrozí

Nedávny útok Ruska na ukrajinský energetický systém vyvolal diskusiu o bezpečnosti Záporožskej jadrovej elektrárne, ktorej sa Moskva zmocnila krátko po invázii na východnú Ukrajinu v roku 2022.

Táto najväčšia jadrová elektráreň v Európe je v súčasnosti mimo prevádzky. Všetkých šesť blokov bolo odstavených v roku 2022, keď zariadenie obsadili Rusi. Napriek tomu je elektráreň stále čiastočne v činnosti z dôvodu údržby a závisí od externých dodávok elektriny z Ukrajiny. Rusi však údajne zvažujú obnovenie jej prevádzky.

Minulý týždeň bolo pri ruskom raketovom útoku poškodené vysokonapäťové vedenie, ktoré napája elektráreň, ale technikom sa v piatok 22. marca 2024 podarilo vedenie opraviť, uviedla ukrajinská spoločnosť Energoatom. Pri ruskom útoku na elektrickú sieť bola zasiahnutá aj neďaleká vodná elektráreň.

Akákoľvek havária v Záporožskej jadrovej elektrárni nie je v záujme ani jednej z bojujúcich strán. Elektráreň zažila od vojny s Ruskom niekoľko prípadov, keď bola bez elektrickej energie, ale vždy sa jej podarilo núdzový stav prekonať vďaka záložným dieselovým generátorom. Takéto situácie sú veľmi nepríjemné.

„Takáto situácia je mimoriadne nebezpečná a hrozí, že povedie k mimoriadnej situácii,“ citovala agentúra Reuters šéfa Energoatomu Petra Kotina.

Predsedníčka českého Štátneho úradu pre jadrovú bezpečnosť Dana Drábová napriek tomu nepovažuje záporožskú „atómovku“ za veľkú hrozbu a vylučuje katastrofu černobyľského typu. Čím dlhšie je jadrový reaktor odstavený, tým výraznejší je pokles rádioaktivity a možnosť úniku značného množstva rádioaktivity do okolia, povedala v relácii Za 5 minút dvanásť televízie Nova.

D. Drábová nevidí dôvod na paniku ani v prípade, že by bola zasiahnutá samotná elektráreň.

„Nehovorím, že by sme nič nenamerali, ale boli by to veľmi minimálne hodnoty,“ uviedla D. Drábová a dodala, že by to absolútne nebolo možné porovnávať s Černobyľom alebo Fukušimou, pokiaľ by samozrejme nešlo o situáciu, v ktorej by došlo k „masívnemu útoku, ktorý by bol cielene zameraný na úmyselný únik radiácie“.

Verí, že k niečomu takému „snáď“ zo strany Ruska nedôjde.

V súvislosti s opätovným spustením elektrárne D. Drábová uviedla, že chápe dôvody, ktoré viedli Rusov k tomuto kroku. V oblasti je nedostatok elektrickej energie a po odpálení Kachovskej priehrady by Záporožská elektráreň mala dostatok vody na chladenie aspoň jedného bloku.

Takéto konanie však považuje za „zločin“. Podľa nej by najväčšou prekážkou bol nedostatok kvalifikovaného personálu. Ukrajinskí zamestnanci majú zakázaný vstup do zariadenia elektrárne, ktoré sa nachádza vo vojnovej zóne.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj