Sobota 27. júla, 2024
Britský minister zahraničných vecí Lord Cameron prichádza na Downing Street pred zasadnutím vlády, 16. januára 2024 v Londýne (Leon Neal/Getty Images)

Británia prestala financovať agentúru, ktorá dávala na čiernu listinu konzervatívne médiá

Britský server UnHerd zverejnil list, v ktorom britský minister zahraničných vecí David Cameron vyhlasuje, že jeho ministerstvo už nefinancuje agentúru Global Disinformation Index (GDI), zaraďujúcu v rámci „boja proti dezinformáciám“ na čiernu listinu mainstreamové médiá publikujúce legálny obsah, ktorý bol len konzervatívny alebo kritický k tzv. gendrovej ideológii, a dodáva, že „v súčasnej dobe to ani neplánuje“.

Cameron mal reagovať na list, ktorý mu minulý mesiac poslala britská ministerka obchodu Kemi Badenochová, v ktorom ho upozornila na skutočnosť, že agentúra GDI prestala rozlišovať medzi slobodou prejavu a dezinformáciami. Tieto obavy malo vyvolať aj investigatívne spravodajstvo denníka UnHerd.

Organizácia GDI vytvára tzv. „dynamický zoznam vylúčených publikácií“, ktoré podľa nej predstavujú vysoké “ dezinformačné riziko“, a preto by ich mali všetci inzerenti bojkotovať. Teda nemali by v týchto médiách umiestňovať žiadnu reklamu. Cieľom je finančne „vyhladovať“ tieto médiá.

Podľa zistení denníka UnHerd v apríli 2024 GDI zverejnila zoznam médií, ktoré údajne propagujú kritické názory a dezinformácie v súvislosti s gender ideológiou.

Minister Cameron v liste ďalej uviedol, že jeho ministerstvo financovalo GDI od roku 2018 do marca 2023. Podľa Camerona mala agentúra „skúmať mediálne trhy v konkrétnych regiónoch (nie vo Veľkej Británii), identifikovať prípady dezinformácií a spolupracovať s príslušnými technologickými a mediálnymi organizáciami s cieľom narušiť tieto aktivity“.

Agentúra mala v posledných rokoch obdržať od britského ministerstva zahraničných vecí celkovo 2,6 milióna libier, čo zodpovedá 3,02 milióna eur.

Britská mimovládna organizácia Free Speech Union označila rozhodnutie vlády zastaviť financovanie GDI za „krok správnym smerom“ a dodala, že „je obzvlášť znepokojujúce, s akou ľahkosťou GDI teraz stotožňuje kritické názory voči gender ideológii s dezinformáciami“.

Minister Cameron dodal, že hoci je boj proti dezinformáciám dôležitý, „ochrana slobody prejavu je pre ministerstvo prioritou“. V liste sa ďalej uvádza, že ministerstvo zahraničných vecí je odhodlané bojovať proti dezinformáciám, najmä z Ruska, a bude naďalej spolupracovať s technologickými a mediálnymi organizáciami, ale nebude na tento účel poskytovať finančné prostriedky organizácii GDI.

GDI sa prezentuje ako nezisková organizácia, ktorej cieľom je „bojovať proti dezinformáciám a zachovávať neutralitu“. Podľa správy novín UnHerd, ktorá začala kolovať britskou Snemovňou lordov, väčšina subjektov zapísaných na „dynamickom zozname vylúčených publikácií“ sú pravicové médiá, zatiaľ čo tie, ktoré sú považované za najdôveryhodnejšie, sú ľavicové.

V tejto veci sa barónka Stowellová, predsedníčka Výboru pre komunikácie a digitálne technológie Snemovne lordov, obrátila na ministra zahraničia a ďalšie ministerstvá zodpovedné za médiá, priemysel, technológie a digitálnu ekonomiku a požiadala ich o vysvetlenie financovania a vplyvu GDI.

Medzi sponzorov GDI uvedených na jeho webovej stránke patrí napríklad Európska únia, nemecké ministerstvo zahraničia a známa nadácia Soros Open Society Foundation.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj