Sobota 27. júla, 2024
Nedávna fotografia pani Chenovej a jej syna v Ohiu (So súhlasom Lijun Liu)

Američanka z Taiwanu zázračne otehotnela po 18 rokoch neplodnosti

Pani Chenová sa roky borila s neplodnosťou a vyskúšala všetky možné metódy, aby otehotnela. Až keď to vzdala a začala praktizovať meditáciu, splnilo sa jej želanie.

Arjene Chenová, ktorá sa vydala v 22 rokoch, sa trápila s neplodnosťou 18 rokov. Hoci vyskúšala tradičnú čínsku medicínu (TČM), chodila na dovolenky, aby si oddýchla, podstúpila umelé oplodnenie a oplodnenie zo skúmavky, na každom kroku sa stretávala so sklamaním. Ako zázrakom sa jej vo veku 40 rokov podarilo počať a porodiť prirodzenou cestou, čo ju príjemne prekvapilo a zanechalo v nej živé spomienky, ktoré rezonujú dodnes.

„Nemohla som uveriť, že som tehotná v 40 rokoch! Lekár mi povedal, že všetky výsledky testov boli ako u 20-ročnej ženy. Nakoniec som porodila prirodzene, čo ma naplnilo radosťou,“ uviedla.

Náročná cesta k počatiu

Pani Chenová sa tento rok dožíva 61 rokov. Narodila sa na Taiwane. Do Spojených štátov sa presťahovala po svadbe so svojím manželom, ktorý študoval v zahraničí. V súčasnosti žije v Columbuse v štáte Ohio a pracuje ako stredoškolská učiteľka čínštiny.

Potom, čo jej manžel získal doktorát a ich finančná situácia sa zlepšila, začali vyhľadávať lekársku pomoc kvôli neplodnosti. Zistili, že jeden z jej vajíčkovodov je zablokovaný, čo znižuje jej šance na počatie na polovicu. Jej manžel mal navyše nízky počet spermií.

Lekár im navrhol, aby najprv vyskúšali umelé oplodnenie, pretože je to cenovo dostupnejšia varianta. Po niekoľkých neúspešných pokusoch sa však nakoniec rozhodli pre umelé oplodnenie.

„Umelé oplodnenie bolo pred 20 rokmi veľmi drahé a stálo takmer 9 400 eur. Poisťovňa nezaplatila ani cent, ale my sme sa napriek tomu rozhodli, že do toho pôjdeme, nikdy sme sa nechceli vzdať žiadnej šance,“ povedala pani Chenová.

Jej manžel sa naučil, ako jej denne aplikovať hormóny vyvolávajúce ovuláciu. Behom mesiaca vyprodukovala 10 vajíčok, z ktorých šesť bolo úspešne oplodnených. Následne podstúpila operáciu s lokálnou anestéziou, pri ktorej jej do maternice preniesli tri oplodnené vajíčka.

„Po operácii som bola veľmi úzkostlivá, cítila som sa, ako by som bola tehotná. Každý deň som opatrne chodila a vyhýbala som sa zdvíhaniu ťažkých predmetov. Po troch týždňoch som však dostala menštruáciu,“ povedala.

Po niekoľkých mesiacoch odpočinku podstúpila ďalšiu operáciu, pri ktorej jej do maternice preniesli zvyšné tri oplodnené vajíčka, ale otehotnieť sa jej opäť nepodarilo.

„V tej chvíli sme boli vyčerpaní so zlomeným srdcom a nesmierne frustrovaní,“ povedala.

S pocitom, že po podstúpení umelého oplodnenia vyčerpali všetky možnosti, sa pani Chenová a jej manžel rozhodli nepokračovať v ďalšej liečbe kvôli obmedzeným finančným prostriedkom.

Nečakané prekvapenie

V roku 2001, keď mala 38 rokov, zoznámil pani Chenovú s Falun Gongom jej priateľ. Falun Gong, známy aj ako Falun Dafa, je duchovná prax, ktorú v roku 1992 predstavil čínsky majster Li Hongzhi. Falun Gong sa riadi princípmi pravdivosti, súcitu a znášanlivosti a pozostáva z piatich súborov cvičení vrátane meditácie.

Pre Falun Gong sa rozhodla po tom, čo jej jeden známy daroval jeho základnú knihu Zhuan Falun. Pani Chenovej sa zapáčilo učenie tejto knihy o tom, ako byť dobrým človekom a pri jednaní s druhými ľuďmi a vybavovaní záležitostí sa zamyslieť nad svojím vnútrom.

Po praktizovaní Falun Gongu si pani Chenová všimla určité zmeny na svojom tele a mysli. „Môj zdravotný stav sa výrazne zlepšil. Kedysi ma bolieval chrbát, ale po niekoľkých mesiacoch cvičenia bolesti zmizli. Navyše som sa stala emocionálne stabilnejšou a moje sklamanie z toho, že som neotehotnela, sa postupne vytratilo.“

Šesť mesiacov po začatí praxe Falun Gong nečakane zistila, že je tehotná.

„Lekár povedal, že všetky výsledky mojich testov boli podobné výsledkom dvadsaťročnej ženy a že plod je veľmi zdravý,“ uviedla. „Aj môj pôrod bol prirodzený a bezproblémový. Bola som naozaj nadmieru šťastná. Verím, že Falun Gong mi priniesol kľud a zdravie do môjho tela. Som za to nesmierne vďačná.“

Pani Chenová má teraz 61 rokov a jej 21-ročný syn je študentom Štátnej univerzity v Ohiu, kde jeho otec vyučuje. Je členom školského futbalového tímu a kapely. Pani Chenovú ešte viac teší, že jej syn praktizuje Falun Gong od detstva a riadi sa princípmi pravdivosti, súcitu a znášanlivosti. Teší sa dobrému zdraviu a prejavuje ohľaduplnosť voči ostatným.

Meditácia zvyšuje počet tehotenstiev

Falun Gong je populárna metóda na zlepšenie fyzického a duševného zdravia. Psychológovia vypozorovali, že Falun Gong môže viesť k pokojnejšiemu a pozitívnejšiemu mysleniu, zlepšeniu schopnosti starostlivosti o seba a celkovému zlepšeniu zdravotného stavu.

Komplexná štúdia zdôraznila, že neplodní pacienti častejšie prežívajú negatívne emócie, ako sú úzkosť, hanba, vina a nízke sebavedomie. Na druhej strane sa ukázalo, že terapia, ktorá sa zameriava na duševnú a telesnú rovnováhu, pomáha zmierniť stres a potenciálne zvýšiť počet tehotenstiev.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj