Streda 8. mája, 2024
Migranti sa pokúšajú naštartovať prívesný motor po tom, ako nastúpili na pašerácky čln na pláži Gravelines pri Dunkerque v severnom Francúzsku 12. októbra 2022 pri pokuse preplávať Lamanšský prieliv. Od začiatku roka sa už viac ako 33 500 ľudí vydalo na nebezpečnú plavbu cez Lamanšský prieliv, ktorý je jednou z najvyťaženejších námorných trás na svete, kadiaľ denne prepláva viac ako 400 komerčných lodí. (Foto: SAMEER AL-DOUMY/AFP via Getty Images)

Albánsky prevádzač cez Lamanšský prieliv bol odsúdený na deväť rokov väzenia

Podľa britskej polície bol v utorok na deväť rokov väzenia odsúdený 41-ročný Albánec, ktorý sa v priebehu piatich týždňov v roku 2022 podieľal na najmenej 31 plavbách cez Lamanšský prieliv na malých člnoch. Bol súčasťou siete, ktorej vodca bol odsúdený v rámci „doteraz najväčšieho vyšetrovania obchodovania s ľuďmi“.

Podľa Národnej kriminálnej agentúry (NCA) bol Mustaf Cunaj v lete a na jeseň roku 2022 v neustálom kontakte s pašerákmi ľudí operujúcimi zo severného Francúzska. Pri rokovaniach s budúcimi prevádzačmi bol známy ako John Brown.

V rozhovore s iným prevádzačom sa zmienil o organizovaní prechodu ženy s deťmi vo veku päť a deväť rokov, pričom sa dohadoval o cene 8 000 až 7 500 libier (9 300 až 8 700 eur) za ich prechod. Po tom, ako pôvodne vyhlásil, že je nevinný, sa nakoniec priznal k obvineniam, ktoré mu boli vznesené, a súd v juhozápadnom Londýne ho odsúdil.

Najväčšie vyšetrovanie obchodovania s ľuďmi v histórii

Podľa NCA bol súčasťou siete napojenej na Hewa Rahimpura, vodcu skupiny zapojenej do pašovania 10 000 migrantov zo severného Francúzska do Spojeného kráľovstva, ktorý bol po jeho vydaní minulý rok v Belgicku odsúdený na 11 rokov väzenia. Hewa Rahimpur je iránsky Kurd, ktorému bolo udelené povolenie na pobyt v Spojenom kráľovstve v roku 2020.

Západoflámska prokuratúra označila tento prípad za „najväčšie vyšetrovanie, aké sa kedy uskutočnilo v súvislosti s obchodovaním s ľuďmi“: bolo zabavených 60 nafukovacích člnov, stovky záchranných viest a niekoľko tisíc eur. Národná kriminálna agentúra, ktorá viedla celoeurópsku operáciu, uviedla, že na vrchole svojej činnosti predstavovala sieť Hewu Rahimpura desatinu nelegálnych prepráv cez Lamanšský prieliv.

Na súdnom procese s Hewou Rahimpurom prokurátori podľa denníka The Guardian vyčíslili celkový zisk z tohto obchodu na milióny libier. Podľa vyhlásenia súdu vyberal peniaze od ľudí, ktorí mali byť prepašovaní, a potom ich mená odovzdával prevádzačom v severnom Francúzsku. Uvádzalo sa tiež, že Hewa Rahimpur používal na označenie cestujúcich „mimoriadne neúctivé pomenovanie ‚kurčatá'“.

Sudcovia uviedli priťažujúce okolnosti, „najmä skutočnosť, že obete, z ktorých niektoré boli deti, boli zraniteľné voči vykorisťovaniu – a že ich životy boli ohrozené nedbalosťou prevádzačov“, uvádza britský denník. Sudcovia tiež poukázali na zlú kvalitu použitých člnov a záchranných viest.

Odsúdenie Mustafu Cunaja prichádza v čase, keď bol Lamanšský prieliv v utorok svedkom ďalšej migračnej tragédie –  pri pokuse o prechod zo severného Francúzska totiž zahynulo päť ľudí vrátane malého dievčatka.

V pondelok večer britský parlament definitívne schválil návrh zákona o deportácii nelegálnych migrantov do Rwandy. Toto opatrenie konzervatívnej vlády premiéra Rišiho Sunaka vyvolalo medzinárodné pobúrenie.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj