Piatok 6. júna, 2025
(Nick N A/Shutterstock)

Ako alkohol súvisí s bežnými typmi rakoviny

Prínosy života bez alkoholu výrazne prevyšujú zastaranú predstavu, že mierna konzumácia alkoholu prospieva zdraviu.

Sarah van Niekerková roky verila, že jej každodenný pohárik červeného vína prospieva jej srdcu. Až keď jej diagnostikovali rakovinu prsníka – a až keď jej onkológ medzi rečou naznačil súvislosť –, sa dozvedela, že aj nízke dávky alkoholu môžu zvyšovať riziko rakoviny.

„Cítila som sa podvedená,“ hovorí. „Nikto ma nikdy nevaroval.“

Zatiaľ čo zapálenie si cigarety v preplnenej miestnosti vám prinesie nevraživé pohľady, ale naliať si pohárik vína? Stále sa to považuje za celkom neškodné – niektorí to dokonca považujú za prospešné pre zdravie. Málokto však vie, že alkohol je karcinogén skupiny 1 – teda v rovnakej kategórii ako tabak alebo azbest. Podľa Medzinárodnej agentúry pre výskum rakoviny (IARC) môžu karcinogény skupiny 1 spôsobiť rakovinu u ľudí.

Spojitosť alkoholu s rakovinou

Myšlienka, že alkohol môže spôsobovať rakovinu, nie je nová – bola uznaná už pred takmer štyridsiatimi rokmi.

Dnes je alkohol spájaný s najmenej siedmimi typmi rakoviny: ústnej dutiny, hltana, hrtana, pažeráka, hrubého čreva a konečníka, pečene a ženského prsníka. Celosvetovo je konzumácia alkoholu spájaná s približne 740 000 novými prípadmi rakoviny ročne. Nejvýraznejšie je alkohol spojený s rakovinou prsníka, pažeráka a pečene.

Hlavným vinníkom je etanol – čistá forma alkoholu obsiahnutá vo všetkých alkoholických nápojoch. Keď telo etanol rozkladá, vzniká acetaldehyd – toxická látka, ktorá môže poškodzovať DNA.

Účinok etanolu a acetaldehydu na naše bunky a DNA môže meniť spôsob, akým sa bunky množia, a zároveň brániť telu v oprave vzniknutých škôd.

„Všetky druhy alkoholických nápojov obsahujú etanol – pivo, víno aj liehoviny predstavujú riziko,“ uvádza pre Epoch Times Carina Ferreira-Borgesová, odborníčka na verejné zdravie a regionálna poradkyňa Svetovej zdravotníckej organizácie pre oblasť alkoholu.

Alkohol tiež zväčšuje oxidačný stres a zápaly, ktoré môžu DNA ďalej poškodzovať. Môže tiež ovplyvniť hladiny hormónov, najmä estrogénu, čo zvyšuje riziko rakoviny prsníka.

Napriek týmto jasným zisteniam si mnoho ľudí – rovnako ako kedysi Sarah van Niekerková – stále myslí, že jeden pohárik denne je neškodný, ba dokonca zdraviu prospešný.

Neexistuje žiadna bezpečná dávka

Výskumy potvrdili, že alkohol spôsobuje rakovinu aj pri nízkej miere konzumácie.

Napríklad ženy, ktoré vypijú menej ako jeden pohárik denne, majú stále vyššie riziko rakoviny prsníka ako tie, ktoré vôbec nepijú.

Ľahká až mierna konzumácia – definovaná ako menej než 20 gramov čistého alkoholu denne – bola v Európskej únii v roku 2017 spojená s približne 23 000 novými prípadmi rakoviny. To zodpovedá približne menej ako 1,5 litra vína, 3,5 litra piva alebo 450 ml liehovín týždenne.

Viac než tretina týchto prípadov súvisela s ľahkým pitím – menej ako 10 gramov denne.

Povedomie verejnosti je stále nízke

Napriek presvedčivým vedeckým dôkazom zostáva povedomie o spojitosti alkoholu s rakovinou nízke.

Napríklad v Spojených štátoch riziko rakoviny najviac spájajú s destilátmi – uvedomuje si to asi 31 % ľudí. V menšej miere s pivom a vínom. Niektorí sa však stále domnievajú, že alkohol môže byť dokonca prospešný – alebo aspoň neškodný.

Aby sa tento zásadný nedostatok verejného povedomia napravil, jednou z kľúčových stratégií je podľa Ferreira-Borgesovej zreteľnejšie a výslovnejšie varovanie na obaloch alkoholických výrobkov, podobne ako pri cigaretách.

„Na etiketách by malo byť jasne uvedené riziko rakoviny a ďalšie zdravotné nebezpečenstvá spojené s pitím alkoholu,“ myslí si Ferreira-Borgesová.

Zároveň zdôrazňuje potrebu prísnejšej regulácie, ktorá by obmedzila vplyv alkoholového priemyslu na tvorbu zákonov a vedecký výskum.

„Vlády musia uprednostniť verejné zdravie pred ziskami.“

Nakoniec by aj zdravotnícki pracovníci mali informovať pacientov o rizikách spojených s konzumáciou alkoholu – aj miernou. Potrebujú však na to jasné pokyny a podporu, dodáva.

Nárast alternatív bez alkoholu

S rastúcim povedomím o zdravotných rizikách alkoholu sa stále viac ľudí obracia k alternatívam bez alkoholu.

„Na trhu sa objavuje stále viac nápojov bez alkoholu,“ poznamenáva Ferreira-Borgesová.

„Zdravšie alternatívy majú nízky obsah cukru a môžu zahŕňať ochutené vody, bylinné čaje, perlivé nápoje, stopercentné prírodné džúsy, nesladený čaj alebo kávu a čerstvo pripravované nealkoholické koktaily (mocktaily),“ dodáva.

„Už teraz vídam v obchodoch aj večierkach širokú ponuku nealkoholických nápojov a mocktailov – a mnoho mojich priateľov uprednostňuje tieto možnosti pri spoločenských stretnutiach,“ uvádza pre Epoch Times Amy Bragagniniová, nutričná onkologička a hovorkyňa Americkej akadémie výživy a dietetiky.

Bragagniniová hovorí, že jej priatelia si naozaj pochvaľujú chuť týchto nápojov a oceňujú, že sa vyhnú pocitu otupenosti, zlému spánku a tráviacim ťažkostiam, ktoré alkohol často spôsobuje.

Zdieľala aj niektoré zo svojich obľúbených alternatív:

„Milujem brusnicovú sódovku (seltzer) s limetkou alebo pohárik nealkoholického vína či šumivého džúsu. Čaj matcha alebo zázvorové pivo sú tiež skvelou voľbou.“

Tipy, ako si prechod uľahčiť

Prechod od alkoholu môže byť náročný – aj napriek rastúcej ponuke alternatív bez alkoholu.

„Odporúčam zmeniť zaužívanú rutinu,“ radí Bragagniniová.

Ak sa napríklad po práci zvyčajne stretávate s priateľmi v bare, skúste nájsť inú aktivitu, ktorá sa netočí okolo pitia. Môžete vyskúšať hodinu jogy, zájsť do kina alebo vyraziť na dlhú prechádzku či túru.

Ak si zvyknete dopriať pohár vína ako odpočinok na konci dňa, skúste ho nahradiť teplým kúpeľom, šálkou bylinkového čaju alebo krátkou meditáciou.

Bragagniniová tiež upozorňuje, že najmä u mladších ľudí môže byť prekážkou sociálny tlak.

„Mnohé spoločenské stretnutia sa stále točia okolo alkoholu a často je cítiť tlak, aby ste si dali pohárik, ak chcete zapadnúť,“ uvádza. „Pomáha obklopovať sa ľuďmi, ktorí zdieľajú vaše hodnoty.“

Keď vás niekto nahovára na pitie, odporúča byť pevný a jasne pomenovať dôvody, prečo sa alkoholu vyhýbate.

„Nie každý pochopí vaše rozhodnutie, ale to je ich problém – a vy by ste sa mali cítiť posilnení vo svojom odhodlaní zostať jasne mysliaci a zdraví,“ uzatvára Bragagniniová.

Pôvodný článok bol preložený z americkej edície Epoch Times

Váš názor nás zaujíma! Pomôžte nám zlepšovať obsah krátkym hodnotením tohto článku.

Prečítajte si aj