Nedeľa 5. októbra, 2025
Ilustračná fotografia (Foto: Kafeel Ahmed / pexels)

Mandle prospievajú mozgu i nervovému systému

Mandle sú zdrojom viacerých vitamínov a minerálov, nemali by preto chýbať v jedálničku počas celého roka. Ich konzumáciou si možno zabezpečiť prísun viacerých živín ako vitamíny A, E, B, vápnik, horčík, fosfor, meď, zinok, draslík, mangán, železo, selén a sodík. Poukázal na to Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava na sociálnej sieti.

„Prospejú napríklad nášmu mozgu a nervovému systému, pretože obsahujú riboflavín (vitamín B2) a L-karnitín, ktoré podporujú zvýšenie aktivity mozgu, tvorbu nových nervových dráh a tým znižujú riziko vzniku Alzheimerovej choroby. Pre obsah fosforu a vápnika sú mandle výborné pre zdravie našich kostí, zubov a chránia nás pred rizikom vzniku osteoporózy,“ povedala Katarína Blažová z Poradne zdravia RÚVZ Bratislava.

Pravidelná konzumácia môže podľa RÚVZ pomôcť zvýšiť úroveň tzv. dobrého cholesterolu a zároveň znížiť hladinu tzv. zlého cholesterolu. Priblížil, že vitamín E pôsobí ako silný antioxidant a chráni imunitu a znižuje riziko ochorení srdca. Vďaka prítomnosti mastných kyselín – linolovej a linolénovej pomáhajú mandle aj pri znižovaní zápalových procesov. Podľa RÚVZ majú blahodarný vplyv aj na pokožku a pomáhajú i pri chudnutí, keďže spôsobujú pocit sýtosti. Približne štyri až päť mandlí denne zabezpečí aj dostatok vlákniny.

Mandle sa považujú za orechy, avšak ide o semeno mandľovníka, ktoré je ukryté v tvrdom jadre (kôstke). Existuje asi 30 druhov mandlí, ozrejmil RÚVZ Bratislava. Najviac nutričných zložiek možno prijať, ak sa konzumujú celé spolu s hnedou šupkou. Na priamu konzumáciu sa využívajú tzv. sladké druhy mandlí. Z horkých druhov sa vyrába mandľový olej, vhodný na ochutenie rôznych pokrmov.

Podporte nás

Bolo pre vás toto čítanie prínosné? Povedzte nám svoj názor alebo nechajte kontakt pre ďalšiu diskusiu.

Prečítajte si aj