
Austrálske reštaurácie budú prvýkrát podávať mäso z laboratória
„Toto je len začiatok,“ uviedla spoločnosť Vow zo Sydney.
Japonská prepelica získaná z buniek v laboratóriu sa čoskoro objaví na jedálnych lístkoch austrálskych reštaurácií. Spoločnosť Vow zo Sydney dostala zelenú od austrálskeho potravinového úradu (Food Standards Australia).
„Nejde len o regulačný míľnik. Je to začiatok niečoho nového – spôsobu výroby mäsa, aký ste ešte nezažili. A pre zákazníkov v Sydney a Melbourne bude prvýkrát k dispozícii už počas júla,“ uviedla spoločnosť v príspevku na sociálnych sieťach. „Toto je len začiatok.“
Nový kódex potravinových noriem zverejnený 18. júna potvrdzuje, že Austrália schválila laboratórne vyprodukované mäso.
„Spoločnosť Vow Group Pty Ltd požiadala o povolenie používať kultivované bunky prepelice v kombinácii s inými zložkami na výrobu produktov, ako sú klobásy, rolky a fašírky,“ uviedol austrálsko-novozélandský potravinový úrad (Food Standards Australia and New Zealand, FSANZ) vo vyhlásení.
FSANZ dospel k záveru, že produkt z kultivovaných buniek je „bezpečný pre ľudskú konzumáciu“ a „nevyvoláva toxikologické, nutričné ani alergické prejavy“.
„Zistilo sa, že bunková línia prepelice je geneticky stabilná a mikrobiologické riziká spojené s jej výrobou možno účinne riadiť prostredníctvom zavedených kontrol bezpečnosti potravín,“ uviedol úrad.
FSANZ má na starosti bezpečnosť potravín v Austrálii vrátane označovania, manipulácie a výroby.
„Aby sa mohli zaviesť kultivované prepelice a ďalšie budúce potraviny z bunkových kultúr, vypracoval FSANZ nové normy, ktoré stanovujú jasné požiadavky na označovanie, výrobu a uvádzanie na trh.“
Čo požadujú nové normy?
Nové potravinové normy pre potraviny z kultivovaných buniek vyžadujú, aby boli tieto výrobky špeciálne označené výrazmi ako „z kultivovaných buniek“ alebo „z bunkovej kultivácie“.
Potravinový úrad FSANZ musí každý takýto produkt pred predajom v Austrálii posúdiť a schváliť ako „bezpečný“.
Singapur bol prvou krajinou na svete, ktorá v roku 2020 schválila predaj kultivovaného mäsa.
V roku 2023 schválilo americké ministerstvo poľnohospodárstva (USDA) a Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) predaj laboratórneho kuracieho mäsa spoločnosti Good Meat v Spojených štátoch.
„Od uvedenia na trh v Singapure v roku 2020 sme boli jedinou spoločnosťou na svete, ktorá predávala kultivované mäso. A teraz máme schválenie aj na predaj spotrebiteľom v najväčšej ekonomike sveta,“ uviedla vtedy firma.
Ďalšími krajinami, ktoré skúmajú možnosti laboratórneho mäsa, sú Izrael, Holandsko, Japonsko a Južná Kórea. V roku 2013 vznikol v Holandsku prvý hamburger z laboratórneho hovädzieho mäsa.
Štúdia Kalifornskej univerzity v Davise z roku 2023 však upozornila, že laboratórne mäso nie je „v podstate ekologickejšie“.
„Vedci z Kalifornskej univerzity zistili, že vplyv kultivovaného mäsa na životné prostredie môže byť pri súčasných výrobných metódach rádovo vyšší než pri bežnom hovädzom mäse,“ uvádza sa v štúdii.
Nie je to prepelica, ako ju poznáme
Spoločnosť Vow uviedla, že kultivovaná prepelica sa po rokoch „pozornosti“ v Singapure konečne dostáva aj domov – do Austrálie.
„Začali sme s japonskou prepelicou, pretože ponúka niečo odlišné: jemnejšiu štruktúru, výraznejšiu chuť a úplne nový zážitok z mäsa. Nie napodobeninu, nie náhradu – ale niečo originálne,“ uviedla firma.
„Z tejto jedinej suroviny sme vytvorili niekoľko delikates, ktoré už teraz vzbudzujú nadšenie u šéfkuchárov. Všetko vyrobené v Sydney. Všetko čoskoro na jedálnych lístkoch,“ dodala.
Generálny riaditeľ a zakladateľ spoločnosti Vow George Peppou vysvetlil, že cieľom spoločnosti nie je napodobniť známe druhy mäsa. „Sústredíme sa na využitie technológie kultivovaného mäsa na vytvorenie úplne novej kategórie potravín,“ uviedol na sociálnej sieti LinkedIn.
„Na rozdiel od živočíšnej výroby sa nemusíme obmedzovať na druhy, ktoré rýchlo rastú a dobre sa v zajatí rozmnožujú. Do jedálneho lístka sa môže dostať akékoľvek zviera, keďže každé sa skladá z buniek,“ skonštatoval.
Peppou potvrdil, že do konca mesiaca bude kultivované mäso po prvý raz možno ochutnať v „desiatkach“ austrálskych reštaurácií v Sydney a Melbourne.
„Uvedenie úplne novej kategórie potravín na trh je mimoriadne zložitá úloha,“ dodal.
Článok bol preložený z austrálskej edície Epoch Times
ZDIEĽAŤ ČLÁNOK
Páčil sa vám tento článok? Napíšte nám svoj názor a prípadne zanechajte kontakt, ak chcete odpoveď.