
Ergotioneín, kľúčový antioxidant pre dlhovekosť, mizne z našej stravy
Ergotioneín, kedysi bežný v potravinách pestovaných v pôde, je dnes ťažšie nájsť – ale konzumácia určitých potravín môže pomôcť zvýšiť jeho hladinu v tele. Ergotioneín (ergo), silný antioxidant produkovaný hubami a pôdnymi mikróbmi, v poslednom čase vzbudzuje pozornosť vo svete výživy. Mnohí si však možno kladú otázku, čo to vlastne je.
Výskumy ukazujú, že ergo je dôležitý pre zdravie mozgu. Keď sú zvieratá zbavené erga, dochádza k poškodeniu rastu mozgových buniek a kognitívnych funkcií. Ľudia trpiaci demenciou majú tiež zvyčajne nižšie hladiny erga v krvi v porovnaní so zdravými ľuďmi rovnakého veku.
Huby, ktoré zvyčajne rastú v bohatej a zdravej pôde lesov, sú dôležitým zdrojom erga. Avšak poľnohospodárske postupy vyčerpávajú pôdu, jej vitalitu a živiny, čím sa ľudia stávajú závislými od húb rastúcich v lesoch, ak si chcú obnoviť zdravú úroveň erga.
Vitamín dlhovekosti
Ergo je primárne produkovaný mikróbmi a hubami v pôde. Ľudia ho neprodukujú, takže je nutné ho získavať stravou. Výskumy ukázali, že cicavce majú špecifický transportný proteín pre ergo, ktorý umožňuje jeho vstrebávanie z potravy do červených krviniek. Tieto bunky potom distribuujú ergo do tkanív po celom tele, kde má silné protizápalové a antioxidačné účinky, čo podčiarkuje jeho biologický význam.
V roku 2018 Bruce Ames, renomovaný biochemik, navrhol, aby sa ergo klasifikovalo ako vitamín dlhovekosti. Ames naznačil, že nedostatok erga môže poškodiť dlhodobé zdravie.
Robert Beelman, profesor potravinárskych vied a riaditeľ Centra pre rastlinné a hubové potraviny pre zdravie na Univerzite v Pennsylvánii, posunul chápanie erga. „Ergo je vlastne aminokyselina, ale nie je to aminokyselina, ktorá by sa nachádzala v bielkovinách,“ povedal Beelman pre Epoch Times.
Na rozdiel od iných aminokyselín, ktoré tvoria bielkoviny, ergo pôsobí ako antioxidant s výnimočnými prínosmi pre zdravie mozgu a orgánov. To je jeden z dôvodov, prečo je ergo spájané so starnutím a kognitívnym zdravím a prečo sa odlišuje od ostatných aminokyselín. „Zdá sa, že ergo zmierňuje mnoho chronických ochorení spojených so starnutím,“ povedal.
Kognitívne zdravie a zdravé starnutie
Na základe obmedzených údajov sa zdá, že Američania konzumujú menej erga, približne 1,1 miligramu denne (mg/deň), ako ľudia v štyroch európskych krajinách vrátane Talianska, kde sa konzumuje až 4,6 mg/deň. Tieto nižšie príjmy sú spojené s vyššou prevalenciou chronických neurologických ochorení počas starnutia a s nižšou priemernou dĺžkou života.
Hladiny erga v ľudskej krvi prirodzene klesajú s vekom, ale u ľudí s kognitívnym úpadkom klesajú ešte rýchlejšie. Beelman zdôraznil, že ľudia s nízkymi hladinami erga v krvi čelia vyššiemu riziku rozvoja chronických neurodegeneratívnych ochorení, ako je Alzheimerova a Parkinsonova choroba.
Beelman a jeho tím odhadli príjem erga v piatich krajinách – Spojených štátoch, Francúzsku, Fínsku, Írsku a Taliansku. „Naše zistenia ukázali silnú súvislosť medzi vyšším príjmom erga a dlhšou priemernou dĺžkou života, ako aj zníženým rizikom Alzheimerovej a Parkinsonovej choroby,“ uviedol.
Rastliny a pôda sú v symbiotickom vzťahu, pričom pôdne mikroorganizmy hrajú kľúčovú úlohu v dodávaní živín plodinám. Niektoré poľnohospodárske postupy, ako napríklad intenzívne obrábanie pôdy, však môžu tento vzťah narušiť. Obrábanie pôdy znižuje rozmanitosť pôdnych baktérií a húb, pričom poškodzuje najmä koreňové hubové štruktúry, ktoré pomáhajú rastlinám absorbovať minerály, uviedol Steiber.
„Intenzívna orba môže znížiť koncentráciu erga v plodinách, ako sú ovos, sója a kukurica, až o 30 %,“ vraví Beelman. Zatiaľ čo hladiny makroživín, ako sú sacharidy a bielkoviny, sa medzi konvenčnými a ekologickými poľnohospodárskymi postupmi nemusia výrazne líšiť, existujú jasné dôkazy o rozdieloch v hladinách mikronutrientov – vitamínov, minerálov a zlúčenín, ako je ergo. „Nemali by sme sa zamerať skôr na vzájomnú prepojenosť všetkých týchto prvkov?“ spýtal sa Beelman.
Huby: silný zdroj ergotioneínu
Ako sa zhoršuje kvalita pôdy a mnoho ľudí nedostáva dostatok erga vo svojej strave, zvýšenie konzumácie húb ponúka jednoduchú a efektívnu stratégiu, ako tento deficit vyrovnať.
Ergo sa v prírode vytvára iba v hubách, siniciach a niekoľkých baktériách, uviedol Beelman. Keďže huby uvoľňujú spóry na rozmnožovanie, sú najbohatším zdrojom erga v našej potravinovej ponuke.
Väčšina potravín obsahuje malé množstvo erga, pretože huby v pôde ho prenášajú na rastliny prostredníctvom ich koreňov. Huby tak vynikajú ako obzvlášť silný zdroj erga. Druhy ako maitake, hríb pravý, hliva kotúčová, shiitake a hliva ustricová sú obzvlášť bohaté na ergo, povedal Beelman.
Lepšia pôda, viac živín
Ďalším spôsobom, ako zvýšiť hladinu erga, je prijatie regeneratívnych poľnohospodárskych postupov, ktoré môžu zlepšiť hladiny erga a ďalších živín v našich potravinách. Tieto postupy zahŕňajú minimálne alebo žiadne oranie, striedanie plodín, krycie plodiny a znížené používanie pesticídov a hnojív.
Poľnohospodárske postupy majú priamy vplyv na zdravie pôdy, čo následne ovplyvňuje vstrebávanie esenciálnych mikronutrientov rastlinami. Zlepšením kvality pôdy môžu poľnohospodári zvýšiť nutričný obsah svojich plodín, čo prináša prospech poľnohospodárom aj spotrebiteľom, povedal Beelman.
„Za posledných 50 rokov som na vlastné oči videl neúnavné úsilie o zlepšenie výnosov plodín, často na úkor dlhodobého zdravia. Dôraz na výnos bez ohľadu na nutričnú kvalitu pravdepodobne prispel k zlým zdravotným výsledkom a rastúcim nákladom na zdravotnú starostlivosť. Niekto musí prevziať zodpovednosť a pomôcť priniesť zmenu,“ uzavrel Beelman.
Pôvodný článok
ZDIEĽAŤ ČLÁNOK