Pondelok 20. mája, 2024
» ,

Zažite Tajomnú Levoču: festival plný kultúry, hudby, remesiel a zábavy 

V historickom centre mesta Levoča to v týchto dňoch ožije prívalom kultúry, hudby a zábavy, keďže sa začína 21. ročník multižánrového festivalu Tajomná Levoča. Podujatie, ktoré trvá až do soboty, prinesie návštevníkom širokú paletu umeleckých zážitkov. Jednou z jeho tradičných súčastí bude aj Karpatský remeselný trh. Ten sa uskutoční v piatok a sobotu.

Rozmanitý program festivalu bude obohatený o projekt s názvom „Radnica otvorená komunitám“, čo viedlo k zrekonštruovaniu prízemia a suterénu radnice. Riaditeľka mestského kultúrneho strediska Zuzana Kamenická uviedla, že to bolo možné vďaka grantom Európskeho hospodárskeho priestoru a Nórska.

Na scéne sa predstavia nielen mladí talentovaní umelci, ale aj skúsení interpreti, spolu s umelcami z miestneho regiónu. Nebudú chýbať ani tradičné vežové koncerty z balkóna radnice dodávajúce festivalu svoj špecifický pôvab.

Štvrtkový program sa tradične začne slávnostnými fanfárami a podvečer sa môžu návštevníci tešiť na speváka rusínskych piesní Štefana Šteca a kapelu Fajta. Vo večerných hodinách sa pri Dome Majstra Pavla uskutoční scénický program s názvom „Prichádza niekto ako kráľ“. Okrem toho budú diváci môcť zažiť aj audiovizuálne vystúpenia na hlavnom pódiu.

V piatok sa predstaví folklórny súbor Levočan, portugalskí tanečníci z Casa de Povo di Fatima, Dychová hudba mesta Levoča a svetelná-bubnová šou Batida. Pre najmenších účastníkov festivalu bude pripravená Tajomná záhrada. Taktiež sa predstavia Živé sochy. Na hlavnom pódiu sa zasa postarajú o zábavu hlavní headlineri, vrátane slovenského pop operného tria Gioia, speváčky Karmen Pal-Baláž, Adama Ďuricu a prešovskej kapely Akustika. Večer vyvrcholí koncertom Majka Spirita a následne bude nasledovať King Light Disco Show.

Sobotňajší program bude hostiť miestnych umelcov ako Kristína Lafková a Kamil Bartko, kežmarskú kapelu Chris May, speváčku Gitanu a kapelu Teraborsuk. Večer sa na pódiu predstavia Alan Murín a Similivinlife. Medzi ďalšími atrakciami návštevníkov čaká Screen dancing, a koncerty DJ Wallky a Weedhouse.

Festival Tajomná Levoča neponúka len hudobný a umelecký program, ale aj sprievodné podujatia. K tomu patrí unikátna výstava originálnych xylografií Salvadora Dalího v Galérii mesta Levoča. Návštevníci sa môžu taktiež vybrať na vežu Baziliky sv. Jakuba a preskúmať obnovené priestory prízemia a suterénu levočskej radnice. Karpatský remeselný trh predstaví tvorcov z troch európskych krajín, ktorí budú prezentovať svoje remeselné výrobky z rôznych materiálov.

Prečítajte si aj