Sobota 11. mája, 2024
Úrad Európskej prokuratúry v súčasnosti vedie Laura Codruța Kövesi, bývalá šéfka rumunského Národného protikorupčného riaditeľstva (eppo.europa.eu | © Európska únia)

„Vyšetrovanie nákupu vakcín proti Covidu-19 v Európskej únii stále prebieha,“ tvrdí úrad Európskej prokuratúry

V októbri 2022 kancelária Európskej prokuratúry oznámila, že „v Európskej únii prebieha vyšetrovanie týkajúce sa nákupu vakcín proti Covidu-19“. Úrad vtedy uviedol, že sa výnimočne uchýlil k verejnému potvrdeniu začatia vyšetrovania z dôvodu „mimoriadne vysokého verejného záujmu“.

Vyšetrovanie sa rozbehlo pravdepodobne z dôvodu veľkej verejnej diskusie o možnom zneužití postavenia predsedníčky Európskej komisie Ursuly von der Leyenovej a jej manžela Heika von der Leyen, ktorý sa v decembri 2020 stal medicínskym riaditeľom americkej biofarmaceutickej spoločnosti Orgenesis.

Ursula von der Leyenová s manželom Heikom von der Leyen na svadbe princa Alexandra zu Schaumburg-Lippe, 9. októbra 2021 (Profimedia)

Ešte v marci 2022, keď denník Epoch Times zaslal úradu niekoľko dokumentov na začatie vyšetrovania, úrad odpovedal, že „nekomentuje prebiehajúce vyšetrovania, ani verejne nepotvrdzuje, na ktorých prípadoch pracujeme. Dôvodom je neohroziť prebiehajúce konania a ich výsledok,“ uviedol úrad 8. marca na otázku denníka The Epoch Times.

Znepokojenie nad nákupom vakcín vyjadrili aj niektorí europoslanci, ktorí kritizovali nielen možný stret záujmov v osobe predsedkyne Európskej komisie, ale aj utajenie úplného znenia zmluvy medzi Európskou komisiou a výrobcami vakcín.

Opýtali sme sa úradu, aké sú výsledky vyšetrovania. Úrad Európskej prokuratúry, ktorý v súčasnosti vedie bývalá šéfka rumunského Národného protikorupčného riaditeľstva Laura Codruța Kövesi, pre Epoch Times uviedla, že vyšetrovanie pokračuje aj po vyše roku.

„Vyšetrovanie nákupu vakcín covid-19 v Európskej únii stále prebieha a je utajované v súlade s európskou a národnou legislatívou. Z tohto dôvodu nemôžeme v tejto fáze zverejniť ďalšie podrobnosti. Ak budeme mať čo povedať, iniciatívne tak urobíme,“ uviedla hovorkyňa úradu Laura Telo Alves.

Europoslanci požadovali zverejnenie zmluvy – bez úspechu

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová (Etienne Ansotte / © Európska únia, 2021)

Iniciatíva skupiny europoslancov chcela už v roku 2022 prinútiť Európsku komisiu, aby zverejnila úplné znenie zmlúv medzi Európskou komisiou a výrobcami vakcíny proti ochoreniu Covid-19. Časť europoslancov dokonca požadovala odstúpenie predsedníčky Európskej komisie Ursuly von der Leyen kvôli zmazaniu obsahu jej komunikácie s vedením americkej farmaceutickej spoločnosti Pfizer.

Zdá sa však, že ani po roku sa nič nedosiahlo.

Podľa nemeckej europoslankyne Christiane Andersonovej sa v tejto otázke vytvorila medzistranícka aliancia 36 europoslancov, ktorí pochádzajú z rôznych politických táborov vrátane FPÖ (Skupina pre identitu a demokraciu), Európskych konzervatívcov a reformistov, Zelených, ľavice a nezaradených poslancov.

„Dokonca ani poslanci EP nemajú možnosť skontrolovať kompletné zmluvy,“ kritizovala Andersonová utajovanie zmlúv ešte v roku 2021.

Obsah zmluvy kritizoval tiež litovský europoslanec Stasys Jakeliūnas, podľa ktorého z prístupných pasáží zmluvy vyplýva, že Európska komisia musí propagovať vakcíny ako „globálne verejné dobro“. Podľa litovského poslanca EP to „už nemá nič spoločné s vedou“, ale ide o „plnenie obchodného plánu pre vakcíny“. Jakeliūnas okrem iného obvinil Ursulu von der Leyenovú, že koná ako obchodná manažérka farmaceutických spoločností.

Zatiaľ teda nepoznáme výsledok vyšetrovania Európskej generálnej prokuratúry ani úplné znenie zmlúv.

Prečítajte si aj