Streda 8. mája, 2024
Pán Le-pin Ting, pôvodom z Číny, ukazuje počas verejného vypočúvania transparent, ktorý jeho matka niesla na protest proti násilným represiám na Námestí nebeského pokoja v Pekingu. Poslanecká snemovňa, 23. apríla 2024. (Milan Kajínek / The Epoch Times)

V českej snemovni zavial transparent, ktorý v Pekingu vytrhávajú policajti ľuďom z ruky

Počas verejného vypočutia v českej Poslaneckej snemovni ukázal pán Leping Ting z Číny transparent, s ktorým jeho matka išla na námestie Tchien-an-men v Pekingu, aby protestovala proti násilným represiám komunistickej strany. Na vypočutí sa zúčastnila aj Číňanka Hui Li, ktorej matka bola niekoľkokrát zatknutá a uväznená.

Vypočutie zorganizoval Petičný výbor na výzvu viac ako 50 000 českých občanov, ktorí podpísali petíciu „Za ukončenie prenasledovania praktizujúcich Falun Gongu čínskym režimom“. Podľa predkladateľov petície by sa českí ústavní činitelia mali zasadiť o ukončenie násilných represií v Číne, ktoré sa rovnajú „zločinom proti ľudskosti“ a napĺňajú skutkovú podstatu genocídy.

Na podujatí vystúpili zástupcovia ministerstiev zahraničných vecí, zdravotníctva a spravodlivosti a člen organizácie DAFOH (Lekári proti násilným odberom orgánov). Cieľom vypočutia bolo oboznámiť verejnosť s ťažkým osudom ľudí v Číne.

Zástupca predkladateľov petície Leoš Strnad počas vypočutia uviedol, že výsledky vyšetrovania holokaustu v nacistickom Nemecku kedysi „šokovali ľudstvo“, ktoré sa však nepoučilo z toho, ako takýmto zločinom predchádzať. „Väčšina sveta sa stále rozhoduje robiť to, čo robili ich predchodcovia počas druhej svetovej vojny, a to ignorovať problém,“ povedal Strnad.

Policajt na Námestí nebeského pokoja v Pekingu drží v ruke roztrhnutý transparent s nápisom „Falun Gong je dobrý“ a mieri k ďalším pokojne protestujúcim, ktorí držia v rukách nápisy „Pravdivosť, Súcit, Znášanlivosť“ predstavujúce morálne princípy Falun Gongu. Po vypuknutí násilných represií v roku 1999. (Minghui.org)

Na fotografii vyššie je autentický záber z Námestia nebeského pokoja v Pekingu, kam sa po 20. júli 1999 vydalo mnoho stúpencov Falun Gongu, aby so zdvihnutými transparentmi protestovali proti vládnym represiám, ktoré považovali za neoprávnené.

Podobný transparent priniesla na námestie aj matka pána Leping Tinga a ukázala ho poslancom počas verejného vypočutia. Pán Ting teraz žije v azyle v Nemecku a opakovane sa zasadzoval za prepustenie svojich rodičov z väzenia.

Výboru predsedal poslanec Tomio Okamura (SPD) a spravodajcom petície bol jeho brat Hayato (KDU-ČSL).

Súčasťou petície bola aj požiadavka na presadenie zákazu transplantačnej turistiky do Číny.

Ako jeden z dôvodov predkladatelia petície uvádzajú závery medzinárodného súdneho tribunálu v Londýne z roku 2019, ktorý jednoznačne dospel k záveru, že čínske transplantačné centrá zneužívajú zadržaných prívržencov Falun Gongu ako nedobrovoľných darcov orgánov.

Na vypočutie bol pozvaný Harold King, zástupca riaditeľa organizácie DAFOH, ktorá sa špecializuje na vyšetrovanie čínskej transplantačnej chirurgie. Jeho organizácia združuje lekárov a zameriava sa na zhromažďovanie informácií a zvyšovanie povedomia v lekárskych kruhoch. Zameriavajú sa na dôkazy vrátane počtu transplantácií vykonaných v Číne, krátkej čakacej doby na vhodný orgán, dostupnosti, množstva a druhov poskytovaných orgánov – pečene, srdca a pľúc.

Harold King, zástupca riaditeľa organizácie DAFOH – Lekári proti násilným odberom orgánov. Dolná snemovňa, 23. apríla 2024. (The Epoch Times)

Ako ďalšia vystúpila na vypočutí pani Hui Li. Vypovedala o svojich skúsenostiach z Číny a zároveň poďakovala za možnosť získať azyl v Spojenom kráľovstve, kam sa jej matke podarilo dostať minulý rok.

Hui Li a jej matka od roku 1998 praktizujú duchovnú prax Falun Gong (tiež Falun Dafa), ktorá zahŕňa päť meditačných cvičení a učenie o rozvoji charakteru. V Číne sa táto metóda od roku 1992 voľne šíri medzi ľuďmi a praktizuje sa v parkoch a na námestiach.

Podľa svedectva matky a starej mamy Chui Li sa ich zdravotný stav zlepšil a každé ráno navštevovali spoločné cvičenia. „Bol to nezabudnuteľný a radostný čas,“ spomína Li. V roku 1999 však vtedajší vodca komunistickej strany začal vystupovať proti Falun Gongu a poukazoval na veľký počet ľudí, ktorí túto metódu v Číne praktizujú (podľa vládnych prieskumov 70 – 100 miliónov ľudí).

Komunistická strana nakoniec 20. júla 1999 metódu zakázala a jej prívržencov podrobila tvrdým represiám, ktoré trvajú dodnes.

„Jedného dňa v roku 2000 mi moja matka povedala, že sa spolu s mojou babičkou rozhodli ísť na námestie Nebeského pokoja a využiť svoju osobnú skúsenosť, aby ľuďom povedali, že ‚Falun Dafa je dobrý‘ a praktizujúci Falun Dafa by nemali byť prenasledovaní za svoje presvedčenie,“ povedala pani Li českým poslancom. „Hoci som mala v tom čase len osem rokov, už som počula veľa o vážnom prenasledovaní, dokonca o smrti praktizujúcich Falun Gongu. Veľmi som sa bála o matkinu bezpečnosť, ale nezastavila som ju, pretože som vedela, že to, čo chce urobiť, je správne. V mojej mysli bola odvážna a ja som na ňu bola hrdá.“

Po tom, čo na pekinskom námestí neďaleko Zakázaného mesta vyvesila transparent s nápisom „Falun Gong je dobrý“, ju zatkla polícia a dva mesiace zadržiavala vo väzbe. Odvtedy ona a jej rodina zažívali neustály tlak zo strany štátnych orgánov, v škole a od príbuzných, ktorí sa báli s nimi stýkať.

Keď mala Hui Li 16 rokov, polícia v noci odvliekla jej matku z domu v rámci razie, ktorú uskutočnila pred olympijskými hrami v Pekingu v roku 2008. Strávila dva roky vo väzení.

Počas jej zadržiavania v „zadržiavacom centre Chaoyang jej násilne odobrali krv, urobili röntgenové snímky hrudníka a vypočúvali ju,“ povedala Li. 

Prvá vyšetrovacia správa Kanaďanov D. Kilgoura a D. Matasa uvádza lekárske testy vykonávané na zadržaných prívržencoch Falun Gongu ako jeden z nepriamych dôkazov zneužívania väzňov svedomia na transplantáciu orgánov. Tieto testy majú podľa nich za cieľ vytvoriť súbor obsahujúci krvné skupiny a zdravotný stav väzňov – potenciálnych nedobrovoľných darcov orgánov.

Námestník ministra zdravotníctva Václav Plátenik, prítomný na pojednávaní, uviedol, že ministerstvo si je vedomé obvinení a ich závažnosti a po pojednávaní zverejnilo na platforme X príspevok, v ktorom sa spomína, že „ministerstvo zdravotníctva varuje pred transplantačnou turistikou do Číny, okrem zdravotného rizika môžete získať orgán násilne odobratý väzňom. V Českej republike sú transplantácie prísne kontrolované“.

V roku 2019 vypočul spomínaný londýnsky tribunál viac ako 50 svedkov a preskúmal tisíce strán vyšetrovacích správ. Vo výslednej správe sa konštatuje, že „členovia tribunálu sú si istí – jednomyseľne a bez akýchkoľvek pochybností – že v Číne sa dlhodobo praktizuje násilné odoberanie orgánov väzňom svedomia s veľmi veľa obeťami“. Tribunál ďalej uviedol, že každý, kto má dočinenia s čínskymi úradníkmi, orgánmi a vládou, by si mal byť vedomý, že má dočinenia so zločineckým režimom.

Európsky parlament o tejto otázke rokoval v rokoch 2013, 2016, 2022 a 2024 a opakovane vyzval na ukončenie represií a stíhanie zodpovedných osôb. Vo svojom poslednom uznesení z roku 2024 odsúdil prenasledovanie Falun Gongu a vyzval na medzinárodné vyšetrovanie.

Petičný výbor vydal odporúčanie „štátnym orgánom Českej republiky, aby venovali trvalú pozornosť ťažkej situácii utláčaných nasledovníkov Falun Gongu v súčasnej Číne“.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj