Sobota 27. apríla, 2024
Islam Chalilov zachránil 100 ľudí počas terorstického útoku v Moskve (foto: RT / One / X)

Útok v Moskve: 15-ročný chlapec zachránil sto ľudí tým, že ich doviedol k východu (+Video)

V piatok 22. marca sa odohral útok odnože teroristickej skupiny Islamský štát (IŠ) na moskovskú koncertnú sálu City Crocus Hall. Iba 15-ročný chlapec zachránil životy približne stovke ľudí.

Pätnásťročný Islam Chalilov v piatok okolo 20.00 h vykonal obdivuhodný čin. Školák pracoval v šatni v Crocus City Hall a nasmeroval približne sto divákov k východu, čím ich zachránil pred najhorším. Počet obetí tejto tragédie sa zvýšil na najmenej 140, najmenej 360 ľudí utrpelo zranenia.

„Nikoho som tu nenechal“

Chlapec si rýchlo uvedomil, že sa deje niečo vážne, keď videl, ako ľudia narýchlo opúšťajú miestnosť a smerujú k eskalátorom. Vtedy sa podľa jeho slov v ňom ozvali inštinkty.

Diváci boli v panike a nevedeli presne, kde je východ. Vtedy si mladý zamestnanec zachoval chladnú hlavu a ukázal im cestu von z koncertnej sály. Na videu, ktoré sám natočil pomocou mobilného telefónu, ho počuť kričať: „Všetci choďte tadiaľto! Všetci tam!“.

„Nikoho som tam nenechal,“ povedal pre ruský kanál Zvezda. „Učili nás, kam máme poslať ľudí v prípade incidentu. Vedel som, kam mám ľudí vziať, aby sa dostali do bezpečia,“ vysvetlil v rozhovore pre ruské médiá, ako o tom informoval denník Daily Mail. Zábery zo záchrannej akcie sa vo veľkom počte zdieľali na sociálnych sieťach.

Chlapec uviedol, že „robil len svoju prácu“

Islam Chalilov povedal, že je stále „v šoku“ po tom, čo videl, ako mu pred očami zabili človeka. „Uvedomil som si, že ak nezareagujem, prídem o život ja a mnoho ľudí,“ povedal a dodal, že udalosť bola „veľmi desivá“. Keď viedol divákov k východu, obával sa, že teroristi vyjdú po schodoch a všetkých postrieľajú.

V nedeľňajšom rozhovore pre ruskú televíziu vysvetlil, že „robil len svoju prácu“ a jednoducho splnil pokyny, ktoré mali zamestnanci sály dodržať v prípade núdze.

Hoci sám seba mladý chlapec nepovažuje za hrdinu, viaceré médiá vrátane medzinárodnej tlače ocenili jeho odvahu. Ako fanúšika Spartaka Moskva ho prijal aj futbalový klub. Okrem toho jeden z miestnych moslimských predstaviteľov v Rusku, muftí Ravil Gainutdin, odovzdal mladému hrdinovi ocenenie. A vyznamenať sa ho chystajú aj ďalšie úrady v krajine.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj