Nedeľa 28. apríla, 2024
Pjotr Tolstoj, podpredseda dolnej komory ruského parlamentu, reční na tlačovej konferencii počas zasadnutia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) vo Viedni 24. februára 2023 - Deň pred výročím vojny Ruska proti Ukrajine (Foto: EVA MANHART/APA/AFP via Getty Images)

P. Tolstoj: Moskva zvažuje jadrový útok na Paríž

Podpredseda Štátnej dumy Piotr Tolstoj tvrdí, že Moskva skúma možnosť vypustenia jadrovej bomby na Paríž.

Podpredseda Štátnej dumy Piotr Tolstoj to nemá problém povedať. V rozhovore pre televíziu BFMTV 21. marca uviedol, že Rusko zvažuje možnosť zasiahnuť francúzske hlavné mesto jadrovou zbraňou. „Počítali sme to,“ uviedol potomok ruského spisovateľa Leva Nikolajeviča Tolstého celkom otvorene a po francúzsky. P. Tolstoj odhaduje, že raketa vypálená z Ruska by mohla doletieť do Paríža za „niečo vyše“ dvoch minút.

„Z historického hľadiska je pre Rusko dôležité zaistiť bezpečnosť krajiny,“ vysvetlil a argumentoval, že „krajiny NATO vrátane Francúzska umiestňujú rakety okolo ruských hraníc“. „Pre nás je to neprijateľné,“ dodal.

Francúzski vojaci v bojovej línii

Vladimir Putin 29. februára reagoval na vyhlásenie Emmanuela Macrona, že nemôže vylúčiť vyslanie vojsk na Ukrajinu. Ruský prezident vtedy povedal, že „hrozby Západu vytvárajú ,reálne riziko‘ jadrového konfliktu“.

V rozhovore pre televíziu BFMTV Piotr Tolstoj tvrdil, že všetci francúzski vojaci vyslaní na Ukrajinu budú zabití. Reagoval na výrok Emmanuela Macrona, že „pozemné operácie“ môžu byť „v určitom okamihu“ potrebné, hoci on „si ich neželá“ a „neprevezme iniciatívu“. 

Pôvodný článok

Prečítajte si aj