Pondelok 20. mája, 2024
Ilustračná fotografia
,

Tolerancia

Tolerancia, po latinsky tolerare – strpieť, je schopnosť znášanlivosti, kedy dokážeme uznať a chápať inakosť druhej osoby v myslení, cítení a konaní. Rozumieme, že každý človek je odlišne založený, má rôzne názory a verí iným veciam. Schopnosť tolerovať a strpieť inakosť druhých je vyjadrením úcty a rešpektu. Snažíme sa pochopiť odlišné názory a konanie, náboženstvo, kultúru, vyznávané hodnoty a štýl života druhých aj bez toho, aby súhlasili s našimi názormi, hodnotami atď. Aj keď nezdieľame názor toho druhého, tolerantným a empatickým spôsobom dokážeme prijať jeho právo na vyjadrenie a zniesť jeho inakosť. Tolerancia obohacuje všetky strany a sleduje spoločné dobro.

Tolerancia znamená aj schopnosť niesť bremeno, znášať utrpenie, nespravodlivosť a predsa zostať vo svojom srdci nepohnutý a otvorený voči druhým. Schopnosť neodpovedať na úder úderom alebo na nadávku nadávkou poukazuje na mravnú silu a značnú toleranciu. Keby každý žil v zmysle „oko za oko“, celý svet by ostal slepý. Znášanlivosť neznamená, že má človek strach, a nie je ani prejavom slabosti. Je potrebné chápať vznešené dôvody takéhoto empatického konania.

V istom zmysle sú si všetci ľudia rovní a navzájom podobní. Bez ohľadu na majetok či postavenie majú ľudia rovnaké starosti a radosti, ale aj trápenia. Síce sa líšia svojím vzhľadom aj povahou, ale v tom podstatnom, čo sa týka ich vnútra a srdca, sa nelíšia vôbec. Keď pochopíme, že každý rodič, bez ohľadu na svoje postavenie, trpí pri chorobe svojho dieťaťa a v láske miluje každý najviac ako dokáže z úprimného srdca, a keď niekomu zomrie matka alebo otec, cíti bolesť a utrpenie rovnako, ako hociktorý iný človek, uvidíme, že v tom podstatnom sa od druhých vôbec nelíšime. 

Vtedy je ľahšie rozumieť tomu, že na nás niekto nakričal, pretože niesol ťažké bremeno a už sa neovládol, alebo niekto vyslovil urážku či nevhodnú poznámku, pretože má starosti a tie naše mu oproti jeho prídu ako maličkosť. Keď sa dokážeme vžiť do role toho druhého, do jeho pocitov alebo starostí, zrazu uvidíme celý problém alebo konflikt z iného pohľadu. Nikto by nás neurážal bezdôvodne, vždy za takým správaním niečo je. Pokiaľ dokážeme zniesť takéto správanie voči nám, preukazujeme znášanlivosť voči druhým pochopením, že vo svojom srdci nemusia byť rovnakí, nemusia vedieť riešiť veci rovnako ako my a nemusia mať rovnaké pochopenie situácie ako my. Toleranciou nazývame aj schopnosť znášať charakter, povahu a temperament druhých bez hnevu.

Nie je to, samozrejme, vždy ľahké, pretože k vznešenému chápaniu tolerancie treba dorásť, ale je správne snažiť sa v ťažkej situácii zachovať sa čo najlepšie a s úprimným pochopením. Znášanlivosť má ďalekosiahle účinky a dokáže zmierniť mnohé situácie, ktoré preverujú náš charakter. Aj sám Dalajláma povedal, že „súcit a tolerancia nie sú znakom slabosti, ale znakom sily“.

Bez tolerancie, pochopenia, láskavosti a empatie by sa náš svet premenil na miesto bez dobra a lásky. Tí, ktorí sa dokážu na svet pozerať s otvoreným srdcom plným znášanlivosti a pochopenia, majú akúsi zodpovednosť voči šíreniu tolerancie v spoločnosti a voči tým, ktorí zatiaľ neobjavili jej nekonečné možnosti a pozitíva. 


Názory vyjadrené v tomto článku sú názormi autora a nemusia nutne odrážať stanovisko The Epoch Times.

Prečítajte si aj