Nedeľa 19. mája, 2024
Listovej zeleni sa lepšie darí v tieni. (foto: freepik)

Tieňomilná zelenina a bylinky pre vašu záhradu

Nie všetky záhradné plodiny vyžadujú alebo potrebujú plné slnko šesť alebo viac hodín denne. Existujú odolné rastliny, ktoré zvládajú tieň a dokonca sa im v ňom darí.  

Tieň zohráva dôležitú úlohu v každej zeleninovej záhrade. Na maximalizáciu záhradného priestoru možno využiť slabo osvetlené plochy v blízkosti budov, pod stromami alebo dokonca pod väčšími plodinami. V niektorých prípadoch, napríklad pri balkónovom záhradkárstve, môžu byť práve tieto plochy jediné, ktoré sú k dispozícii.

Nie všetky tiene sú rovnaké. Väčšina záhradkárov vie, že za plné slnko sa považuje šesť a viac hodín priameho slnka denne, za čiastočné slnko sa považuje štyri až šesť hodín priameho slnečného svitu denne a že tieto obdobia nemusia byť nepretržité. Môže to byť niekoľko hodín ráno, tieň na poludnie a zvyšok potrebných hodín popoludní. Mnoho definícií tieňa je však ešte zložitejších.

Správna terminológia

Na prekvapenie mnohých záhradkárov začiatočníkov majú tienisté miesta svoje vlastné slnečné hodiny, pretože žiadna rastlina nemôže rásť úplne bez svetla. Za čiastočný tieň sa považujú tri až päť hodín slnečného svetla denne a za úplný tieň sa považuje miesto, na ktoré dopadajú slnečné lúče menej ako tri hodiny denne.

Nezabúdajme ani na prerušovaný tieň bežne sa vyskytujúci pod stromami alebo vedľa plodín, ktorých listy sa pohybujú sem a tam, čím vytvárajú striedavý obraz slnka a tieňa. Aby to bolo ešte mätúcejšie, zmiešaný tieň môže v skutočnosti patriť pod plné alebo čiastočné slnko v závislosti od ranného a popoludňajšieho slnka.

A aby to bolo ešte zamotanejšie, kvapkovitý tieň môže patriť pod plné alebo čiastočné slnko v závislosti od ranného a popoludňajšieho slnečného svitu. Osvetlenie sa môže počas dňa meniť, preto je najlepšie začať jednoducho pozorovať pôsobenie stromov a iných štruktúr niekoľko dní pred vysadením akýchkoľvek rastlín.

Zelenina a koreňová zelenina

Niektorým rastlinám sa v tieni nielen darí, ale v skutočnosti mu dávajú prednosť. Listovej zelenine, ako je listový šalát, špenát, rukola, kapusta, horčica, mangold a kapustovitá zelenina vyhovujú tri až štyri hodiny slnka denne, najmä v letných horúčavách.

V chladnejších jarných dňoch potrebujú len šesť až osem hodín slnečného svetla, ale ak majú viac ako 12 hodín slnečného svetla denne, predčasne odkvitnú, čo vedie k predčasnému vysemeneniu a listy sú potom horké a tvrdé. Vysoké teplo môže tiež spôsobiť predčasné vykvitnutie rastlín; bohužiaľ, keď sa tak stane, je už neskoro a nedá sa nič robiť, aby bola zelenina opäť chutná.

Koreňová zelenina, ako je mrkva, kaleráby, repa a repka olejná vykonáva väčšinu svojej práce pod zemou, pričom zelené časti nad ňou slúžia ako solárne panely na fotosyntézu. Mnohým odrodám zemiakov vrátane obľúbenej odrody Yukon gold vyhovuje čiastočné zatienenie. Hľuzy zemiakov môžu zmeniť farbu a stať sa toxickými, ak sú vystavené priamemu slnečnému žiareniu. Preto domáci pestovatelia neustále nahŕňajú pôdu alebo mulčujú rastlinu. Výnimkou sú sladké zemiaky (batáty), ktoré sú vlastne členom čeľade pupencovitých a nie zemiakom v tradičnom zmysle. Tieto tropické rastliny milujú slnečné svetlo a potrebujú ho minimálne šesť hodín denne.

Hrach, fazuľa a kapustovité rastliny

S výnimkou obľúbených južných odrôd hrachu ako je holubí hrášok, čiernooký hrášok (ktorý sa v skutočnosti nesprávne nazýva fazuľa) a podobné strukoviny, je väčšina druhov hrachu rovnako chúlostivá ako chutná a vystačí si len so 4 maximálne 6 hodinami priameho slnka denne. V opačnom prípade majú spálené listy, zakrpatený rast a nízke výnosy.

Pokiaľ ide o strukoviny, niektoré odrody fazule, najmä kríčková, znášajú čiastočné zatienenie. Dbajte na to, aby mali aspoň štyri hodiny tieňa. Hoci popínavá fazuľa zvyčajne vyžaduje viac slnka, niektoré možno vysadiť na hranici čiastočného tieňa a čiastočného slnka alebo dokonca na mieste s plným tieňom a čiastočným slnkom, ak sa ich liany dajú rýchlo naučiť rásť na potrebnom slnečnom svetle.

Niektorým odrodám fazule vyhovuje čiastočný tieň, ale stále potrebujú aspoň štyri hodiny slnečného svetla denne. Ilustračné foto (Image by freepik)

Je známe, že karfiol a brokolica vyžadujú minimálne šesť až osem hodín slnka denne, inak sú slabé a majú veľmi nízky výnos. Bolo vyšľachtených niekoľko odrôd vhodných do polotieňa. Patria medzi ne „skoro dozrievajúce“ alebo „samoopelivé“ typy, ktoré vytvárajú menšie hlávky. Tieto odrody zvyčajne vyžadujú kratšie vegetačné obdobie a ponúkajú rýchlejší zber.

Hviezdy príchutí

V tieni sa darí viacerým druhom byliniek. Ilustračné foto (Image by freepik)

Chcete vyplniť ďalšie tienisté miesta? Bylinky ako mäta (najmä mäta pieporná), talianska a plocholistý petržlen, koriander, citrónová verbena, francúzsky estragón, kôpor, tymián, pažítka, harmanček, medovka, yzop, ligurček a kocúrnik obyčajný sa sem rady nasťahujú.

Ďalšími možnosťami sú oregano a tymián, ktoré by skutočne mali uprednostňovať polotieň až plné slnko, ale sú dostatočne odolné, aby prežili v tieni s pomalším rastom a menšou úrodou.

Zvážte možnosť vysadiť niektoré z nich za dvere kuchyne – často málo využívaný tienistý priestor – pre pohodlnú úrodu.

Ako si vyrobiť viac svetla alebo tieňa

Niekedy je žiaduce viac slnka, ale niekedy by bolo ideálne viac tieňa. Tu je niekoľko praktických riešení pre obe situácie.

Svetlo zo zrkadla

Staré zrkadlá možno umiestniť tak, aby odrážali slnečné svetlo do miesta v čiastočnom alebo úplnom tieni, čím sa zvýši využiteľnosť svetla a možnosti výsadby. Je lepšie využívať miernejšie ranné svetlo ako silnejšie popoludňajšie lúče. Polykarbonátové zrkadlá sú na vonkajšie použitie odolnejšie.

Tieniaca tkanina

Predĺžte si vegetačné obdobie aj v horúcich letných mesiacoch pomocou tkaniny tieniacej na 30 % umiestnenej nad zraniteľnými rastlinami alebo celou plochou výsadby. Ochladzuje a chráni, a zároveň prepúšťa dostatok rozptýleného svetla, aby bola väčšina zeleniny spokojná.

Tieniaca tkanina v rozmedzí 50 až 70 % ochráni skutočných milovníkov tieňa, ako je šalát, a zároveň pomáha udržiavať pôdu chladnejšiu a znižuje odparovanie vody. Čierna farba funguje rovnako dobre ako farebné tkaniny a zvyčajne je lacnejšia.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj