Nedeľa 19. mája, 2024
Ilustračná fotografia (foto: prostooleh / freepik)
»

Príslovie, ktoré si treba vziať k srdcu: Najlepšie veci v živote sú zadarmo

V týchto ťažkých časoch je dobré si pripomínať tie najlepšie veci.

Všetci sme to už pocítili. Rastúce ceny, finančné ťažkosti, potreba častejšie myslieť na rodinný rozpočet. Doba je pre mnohých z nás ťažká, ale vždy sa nájde aj niečo pozitívne.

Zaplavenie trhov lacným dovážaným tovarom v posledných desaťročiach určite podporilo konzumný spôsob života a snahu o okamžité uspokojenie. Takéto časy nám môžu pomôcť uvedomiť si dôležité veci a usmerniť naše želania a túžby.

Mám priateľa z Európy, ktorý žije v oblasti, kde sa tradície stále silno udržiavajú. V porovnaní s väčšinou z nás má málo majetku. Nepodlieha impulzívnym nákupom. Hovorí, že keď vyrastal, každý si kupoval len pár vecí, ale dával si pozor, aby boli kvalitné a aby niečo vydržali. Nerobili sme to donedávna všetci?

Zdá sa, že na mnohých frontoch dochádza k snahám o oslabenie hodnôt. K snahám o to, aby sme sa nechali uniesť každodennými záležitosťami a zabudli na tie večné.

V takýchto chvíľach sa ukazuje ako užitočné príslovie „Najlepšie veci v živote sú zadarmo“.

Prchavé potešenie z materiálneho bohatstva

Viera a láska sú bezplatné. Áno, musíte im venovať čas. Ale sú voľne dostupné tým, ktorí ich hľadajú. Tieto veci sú oveľa cennejšie ako čokoľvek, čo si môžete kúpiť za peniaze.

Raz v lete na vysokej škole som mala to šťastie, že som si mohla prenajať izbu v naozaj veľkolepom dome. Dom, v ktorom som vyrastala, bol štandardný americký predmestský dom – mal jednu kúpeľňu na celý dom a nebol ničím výnimočný. Ale dom, v ktorom som strávila to jedno leto, bol iný: mal tri alebo štyri poschodia, rozľahlý, dobre udržiavaný pozemok, vnútri boli drahé umelecké predmety a všetko bolo veľmi dobre udržiavané. Dokonca tam bol aj biely altánok, v ktorom sa dalo raňajkovať.

Prenájom v tomto dome ma naučil niečo, čo mi navždy zostane. Materiálne bohatstvo je prázdne. Najskôr som bola nadšená, že som dostala lacnú izbu na takom nádhernom mieste. Bolo potešením prechádzať sa po chodbách a túlať sa po priľahlom pozemku. Ale po niekoľkých dňoch sa pocity vytratili. Nakoniec to bolo len miesto na bývanie.

Aj keď to možno znie ako klišé, mohli by sme sa zamyslieť nad tým, čo nám v živote prinieslo pretrvávajúcu radosť alebo naplnenie; a zdôrazňujem slovo „pretrvávajúcu“. Osobne som zistila, že radosť z materiálnych vecí pomerne rýchlo vyprchá, ale radosť zo spojenia, spoločenstva, duchovného rastu, zdieľania a prijímania lásky vo mne zostáva.

Pôvod príslovia

Z hľadiska pôvodu je toto príslovie ťažšie vystopovateľné ako iné, ale väčšina ľudí pripisuje popularizáciu tejto frázy muzikálu s názvom „Good News“ (Dobré správy), ktorý mal premiéru v roku 1927. Tu sa nachádzajú láskavé slová piesne s názvom „Najlepšie veci v živote sú zadarmo“:

„Existuje toľko druhov bohatstva,

a len jedno z nich je zlato.

Aj keď ti chýba bohatstvo, nezabudni:

Hodnotné veci sa nedajú kúpiť ani predať.

Mesiac patrí všetkým. Najlepšie veci v živote sú zadarmo. Hviezdy patria všetkým, svietia pre teba aj pre mňa.

Kvety na jar, spev vtákov, slnečné lúče, ktoré žiaria: Sú tvoje! Sú moje!

A láska sa môže pritrafiť každému…

Najlepšie veci v živote sú zadarmo.“

Po uvedení muzikálu sa táto fráza ujala. Pieseň Raya Hendersona neskôr spievali Frank Sinatra, Bing Crosby a ďalší. Fráza „Najlepšie veci v živote sú zadarmo“ sa objavila v piesni Beatles a citovala ju Coco Chanel.

Ak sa však pozrieme trochu ďalej do minulosti, zistíme, že podobné príslovie sa objavuje v oveľa starších textoch. V knihe z roku 1908 Myšlienkový slovník: Encyklopédia lakonických citátov najlepších svetových autorov minulosti i súčasnosti sa objavuje nasledujúci citát:

„Najlepšie veci sú najbližšie – tvoj dych, svetlo v tvojich očiach, kvety pri tvojich nohách, povinnosti, ktoré musíš urobiť, Božia cesta priamo pred tebou. Potom sa nesnaž dotknúť hviezd, ale rob obyčajnú, každodennú prácu tak, ako prichádza, a buď si istý, že každodenné povinnosti a každodenný chlieb sú tie najlepšie veci v živote.“

(Niektorí pripisujú uvedené dielo Robertovi Louisovi Stevensonovi, ale v publikovaných knihách sa uvádza meno Edward Garrett.)

Považujem za krásne, že okrem pôvabu jazyka sa v tomto texte dvakrát spomína slovo „povinnosti“. Zdá sa, že hovorí o hodnotách skorších čias, keď sa možnosť pracovať a byť produktívny považovala za požehnanie a patrila k tomu najlepšiemu v živote.

Báseň od srdca

Na záver, keďže naďalej prechádzame ťažkým obdobím, vám chcem zanechať krásnu báseň „Life’s Gifts“(Dary života) od Emily H. Watsonovej (1904):

„Najkrajšie veci života sú zadarmo – trblietajúca sa azúrová obloha; jahniatka hrajúce sa na zelených lúkach; v láskyplnej hojnosti kvitnúce ruže; nad kopcami, údoliami a fialkami sa preháňa vietor; a voľne, v prekrásnej nádhere plynie bezbrehé, vlniace sa more!

Najvzácnejšie veci v živote sú zdarma a nedajú sa kúpiť za zlaté mince. Pokojný domov, jeho neopísateľné radosti, jeho láska, ktorá plynie z ochotnej poddajnosti, je pre veľkých i malých, a ako svatožiara nad všetkými je neporovnateľná Božia láska k tebe!“

Pôvodný článok

Prečítajte si aj