Sobota 27. júla, 2024
Tchajwanský novozvolený prezident Lai Ching-te a jeho spolukandidátka Hsiao Bi-khimová. (Foto: SAM YEH/AFP via Getty Images)

Taiwan by mal byť vzorom pre postkomunistickú Čínu (Komentár)

Podľa odborníka na Čínu Wu Ťien-mina by bolo presadenie tajwanského demokratického systému najlepšou cestou pre Čínu po ére komunizmu, čo by mohlo nastať po smrti Si Ťin-pchinga.

Demokratický systém Taiwanu by bol najlepšou cestou vpred pre postkomunistickú Čínu, tvrdí populárny internetový komentátor, ktorý sám pochádza z vysokopostavenej komunistickej rodiny.

„Taiwan je demokratický už približne 30 rokov odvtedy, čo sa Lee Teng-hui stal prvým prezidentom Čínskej republiky,“ povedal Wu Ťien-min, komentátor čínskych záležitostí, na podujatí v austrálskom Sydney 12. novembra 2023.

„Po 30 rokoch je taiwanská demokracia už pomerne vyspelá,“ povedal. „Taiwan prispieva k demokracii po celom svete a tamojšia implementácia demokratického systému je teraz jednou z najlepších na svete, o nič horšia ako napríklad v Spojených štátoch.“

W. Ťien-min bol študentským vodcom v meste Nanjing počas protestov na Námestí nebeského pokoja (4. júna).

V roku 1990 ho zatkli orgány Čínskej komunistickej strany (ČKS) a odsúdili ho ako údajného „hlavného zločinca pri organizovaní a vedení kontrarevolučnej skupiny“.

Bol odsúdený na desať rokov väzenia. V roku 1997 bol prepustený po tom, čo minister zahraničných vecí Bushovej administratívy James Baker navštívil Čínu po prvýkrát od udalostí zo 4. júna.

W. Ťien-min emigroval v roku 2015 do Spojených štátov. Jeho otec pochádzal z „druhej červenej generácie“ a bol vojenským lekárom, absolventom Druhej vojenskej lekárskej univerzity, veteránom Druhej poľnej armády Čínskej komunistickej strany a bývalým kádrom na úrovni divízie v 80. rokoch 20. storočia.

Taiwan je dôkazom, že Čína môže ísť cestou demokracie

W. Ťien-min naznačil, že „najjasnejšou a najideálnejšou cestou“ pre postkomunistickú Čínu je napodobniť demokratický systém, ktorý funguje na Taiwane. W. Ťien-min tiež upozornil, že to dokazuje, že „čínsky ľud môže ísť cestou demokracie“, čím rozptýlil bežný mýtus šírený komunistickým režimom, že Číňania nemôžu mať demokraciu. Komentátor tiež zdôraznil, že na začiatku Taiwanci nemali jasný pohľad ohľadom systému, no počas posledných 16 rokov pod vedením prezidenta Ma Ying-jeoua a prezidentky Tsai Ing-wenovej sa ostrov úplne a hladko premenil na demokratickú spoločnosť.

„Taiwan sa teraz približuje k západným rozvinutým krajinám,“ povedal.

„Ide len o to, že HDP Taiwanu v súčasnosti ešte nedosahuje úplne ukazovatele západných demokratických vyspelých krajín.“

„Inými slovami, Taiwan už má fungujúci demokratický systém a model. Navyše, sú to ľudia pokrvne spojení s pevninskou Čínou, ktorí majú rovnakých predkov a rovnakú kultúru.“

Po smrti Si Ťin-pchinga začne pravdepodobne boj o moc

Odborník na Čínu tiež uviedol, že postkomunistická Čína nemusí byť až tak vzdialenou predstavou vzhľadom na zdravotný stav súčasného vodcu Si Ťin-pchinga, ktorý má 70 rokov a v posledných rokoch sa u neho prejavujú príznaky choroby.

„Neodvážil sa vybrať nástupcu, pretože všetci diktátori považujú túto otázku za tabu, keďže nástupcovia sú tí, ktorí nakoniec prevezmú moc,“ povedal pán Wu.

Uviedol, že existuje niekoľko pravdepodobných nástupcov Si Ťin-pchinga, pričom poukázal na premiéra ČKS Li Čianga, druhého najvyššie postaveného člena Stáleho výboru politického byra, alebo Cchaj Čchiho, piateho najvyššie postaveného člena výboru. Všetkým oddielom Centrálnej gardy velí Cchaj Čchi.

Čang Jü-sia (podpredseda Ústrednej vojenskej komisie) môže tiež chcieť túto pozíciu s oddielmi, ktoré riadi,“ povedal pán Wu.

„Nakoniec, či už sú to členovia Stáleho výboru politbyra alebo členovia politbyra vrátane starších zakladajúcich členov ČKS, všetci budú chcieť niečo povedať,“ uviedol.

„Keď príde čas a nikto nebude môcť stabilizovať tento režim a nikto nebude nikoho poslúchať, potom možno budú počúvať hlas ľudu. Je to možné,“ povedal a dodal, že ľudia sa musia vzbúriť, aby ich hlas bolo počuť.

„Či už to bolo hnutie 4. júna v roku 1989, alebo revolúcia Bielych papierov, ktorej sme boli svedkami v posledných dvoch rokoch… ak niečo také vypukne v celej krajine a ľudia vyjdú do ulíc, tento režim sa v takom prípade pravdepodobne zrúti.“

Názory vyjadrené v tomto článku sú názormi autora a nemusia nevyhnutne odrážať názory Epoch Times.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj