
Strava dievčat môže ovplyvniť začiatok prvej menštruácie
Dievčatá, ktoré dodržiavajú protizápalovú stravu, môžu začať menštruovať neskôr – čo by v dospelosti mohlo znížiť riziko cukrovky, obezity aj rakoviny prsníka.
Podľa novej štúdie môžu dievčatá konzumujúce zdravú stravu – bez ohľadu na telesnú hmotnosť – dostať prvú menštruáciu v neskoršom veku ako tie, čo konzumujú menej zdravé jedlá. Výsledky naznačujú, že na načasovanie menštruačného cyklu má väčší vplyv zloženie stravy a jej prípadný zápalový potenciál ako telesná výška alebo index telesnej hmotnosti.
Štúdia Washingtonskej univerzity je prvou svojho druhu, ktorá skúma súvislosť medzi konkrétnymi typmi stravy a vekom, v akom dievčatá začínajú menštruovať.
Nedávne výskumy ukazujú, že nástup menštruácie u dievčat sa posúva do čoraz nižšieho veku – počet tých, ktoré začínajú menštruovať pred deviatym rokom, sa viac ako zdvojnásobil.
Zápal ako kľúčový faktor
Výskumníci hodnotili stravu u viac ako 7 500 dievčat vo veku od 9 do 14 rokov pomocou dotazníkov a skúmali, či je ich jedálny lístok zdravý alebo skôr podporuje zápal v tele.
Dievčatá, ktorých strava patrila medzi 20 % najzdravších (podľa najvyššieho skóre v tzv. indexe alternatívneho zdravého stravovania – AHEI), mali o 8 % nižšiu pravdepodobnosť, že začnú menštruovať v nasledujúcom mesiaci, ako dievčatá s najnižším skóre.
Naopak, dievčatá, ktorých strava patrila medzi 20 % najviac prozápalových (podľa skóre empirického vzorca dietneho zápalu – EDIP), mali o 15 % vyššiu pravdepodobnosť nástupu menštruácie v nasledujúcom mesiaci v porovnaní s tými, u ktorých mal jedálny lístok najnižší zápalový potenciál.
Index AHEI prideľuje viac bodov potravinám považovaným za zdravé – ako sú zelenina, strukoviny a celozrnné obilniny – a menej bodov jedlám, ako je červené a priemyselne spracované mäso, potraviny s transmastnými kyselinami a vysokým obsahom soli. Index EDIP hodnotí stravu podľa jej schopnosti vyvolávať zápal v tele. Medzi potraviny s vyšším zápalovým účinkom patria červené a spracované mäso, vnútornosti, rafinované obilniny a nápoje s vysokou energetickou hodnotou.
Nástup menštruácie v mladšom veku je spojený s potenciálne vyšším rizikom niektorých zdravotných problémov v neskoršom veku – vrátane cukrovky, obezity, rakoviny prsníka a kardiovaskulárnych ochorení. „Zistili sme, že tieto dva výživové vzorce súvisia s vekom nástupu menštruácie – zdravšia strava bola spojená s jej neskorším začiatkom,“ uviedla hlavná autorka štúdie Holly Harrisová, odborná asistentka vo Fred Hutchinson Cancer Center v Seattli.
Čo robí túto štúdiu obzvlášť významnou, je skutočnosť, že dané súvislosti boli nezávislé od indexu telesnej hmotnosti a výšky dievčat – teda faktorov, ktoré sa predtým považovali za hlavné ukazovatele skoršej menštruácie. Výsledky tak naznačujú, že zloženie stravy a jej zápalový potenciál môžu hrať dôležitejšiu úlohu, ako sa doteraz predpokladalo.
Všeobecne platí, že konzumácia ovocia, zeleniny, celozrnných obilnín, tučných rýb, orechov a strukovín (bohatých na polynenasýtené mastné kyseliny) pri súčasnom obmedzení červeného a spracovaného mäsa, rafinovaných obilnín, sladených nápojov a pridanej soli „prospieva všetkým bez ohľadu na vek“, uviedla Harrisová.
„Myslím si, že naše zistenia poukazujú na nutnosť zabezpečiť všetkým deťom a dospievajúcim prístup k zdravým variantom jedál a na dôležitosť toho, aby školské raňajky a obedy vychádzali z odporúčaní podložených výskumom,“ zdôraznila s tým, že toto obdobie vývoja môže byť „kľúčové“ v prevencii chronických ochorení.
Ako pomôcť deťom vytvoriť si zdravé stravovacie návyky
Jedným z najúčinnejších spôsobov, ako môžu rodičia podporiť svoje dcéry v zdravom stravovaní, je zapojiť ich do celého procesu „od začiatku až do konca“, uviedla pre Epoch Times nutričná terapeutka Jennifer Pallianová zo spoločnosti Foodess.
„Môže to znamenať, že pomôžu zasadiť pár rastlín v záhrade, vybrať ovocie a zeleninu v obchode alebo zamiešajú suroviny v kuchyni,“ hovorí. „Keď sa deti podieľajú na pestovaní alebo príprave jedla, častejšie ho s radosťou ochutnajú.“
Pallianová zdôrazňuje, že deti sa učia viac pozorovaním ako priamym poučovaním. „Spoločné stolovanie, pri ktorom deti vidia rodičov a súrodencov jesť pestrú škálu zdravých potravín, má obrovský vplyv,“ dodáva.
Medzi ďalšie praktické stratégie patria:
- vytvoriť doma prostredie, kde sú výživné potraviny dobre viditeľné a ľahko dostupné,
- podávať jedlo atraktívne – farebne a nápadito,
- zaviesť pravidelný režim jedál,
- podporovať samostatnosť detí pri rozhodovaní o jedle a vyhnúť sa príliš obmedzujúcim pravidlám.
Deti by mali mať možnosť sami si naberať porcie a spolurozhodovať o jedle – to im pomáha vytvoriť si zdravý vzťah k jedlu. Rodičia by sa mali, naopak, vyvarovať nadmernej kontroly, varuje Pallianová. „Takýto prístup má často opačný účinok – vedie k vyberavosti alebo k boju o kontrolu medzi dieťaťom a rodičom.“
Článok bol preložený z americkej edície Epoch Times
ZDIEĽAŤ ČLÁNOK
Váš názor nám pomôže tvoriť lepší obsah. Ako sa vám páčil tento článok?