Štvrtok 16. mája, 2024
Foto: Medveď hnedý (Ursus arctos), (foto: freepik.com / bearfotos)

Štátna ochrana prírody zverejnila zásady správania pri bezprostrednom stretnutí s medveďom

Štátna ochrana prírody SR včera (28. 4.) pripravila súhrn najdôležitejších rád a zásad o tom ako sa správať v miestach s výskytom medveďa hnedého. Cieľom tejto iniciatívy je zvýšiť informovanosť verejnosti a poskytnúť praktické nástroje, ktoré umožnia lepšie porozumieť správaniu medveďa a minimalizovať riziko možného stretu s touto šelmou.

„Naše správanie má výrazný vplyv na to, ako bude medveď reagovať,ˮ upozorňuje Štátna ochrana prírody SR na zásady správania pri stretnutí s medveďom.

20. marca 2024 vláda Slovenskej Republiky vyhlásila mimoriadnu situáciu v dôsledku výskytu jedincov medveďa hnedého v oblastiach s ľudským osídlením a ich blízkosti. Medveď hnedý (Ursus arctos) je jedným z najväčších šeliem, ktorý obýva naše lesy, a jeho výskyt má dôsledky nielen pre ekosystémy, ale aj pre ľudskú populáciu.Táto téma je aktuálnou a diskutovanou záležitosťou, ktorá sa dotýka nielen ochrany prírody, ale aj bezpečnosti a súžitia človeka s divokou zverou.

Podľa Štátnej ochrany prírody SR je dôležitou súčasťou bezpečného pohybu v divočine aj uvedomenie si rizík a prijatie opatrení na ich minimalizáciu, a to nielen pre našu vlastnú bezpečnosť, ale aj pre ochranu medveďov a ich miesta výskytu.

Mapa výskytu medveďa hnedého v blízkosti obcí (mapa z portálu www.sprejnamedveda.sk)

1. Kedy treba byť najviac ostražitý v lese a čo si treba všímať?

Ráno, večer a v noci sú časy, kedy sa medvede hnedé častejšie túlajú po lese. Tieto obdobia dňa vyžadujú zvýšenú ostražitosť. Pri pohybe v lese si dajte pozor na stopy, trus a iné znaky prítomnosti medveďa. Charakteristické stopy a značkovacie stromy sú indikátory ich pobytových miest, ktoré by sme mali pozorne sledovať.

Väčšie riziko stretnutia s medveďom je aj na miestach s hustou vegetáciou, pri zdrojoch potravy alebo v blízkosti zdrojov vody. Vo vyššie položených oblastiach je potrebná väčšia opatrnosť, najmä ak sa pohybujete proti vetru, kde medveď môže mať obmedzenú schopnosť zareagovať na vašu prítomnosť.

Okrem stôp by sme mali venovať pozornosť aj zvukovým signálom, ako sú šuchotanie v kríkoch alebo nezvyčajné zvuky, ktoré by mohli naznačovať prítomnosť medveďa vo vašej blízkosti.

2. Ako sa vyhnúť stretu s medveďom?

Prevencia je kľúčom k bezpečnému pohybu v lese. Skupinový pohyb po vyznačených chodníkoch a za denného svetla môže výrazne znížiť riziko nežiaduceho stretu s medveďom. Držanie psa na vôdzke a zabezpečenie, aby bol ticho, tiež môže pomôcť vyhnúť sa konfrontácii s medveďom.

Pri kempovaní a stravovaní v prírode je dôležité dodržiavať zásady čistoty, kempovať len na vyhradených miestach a udržiavať ich bez zvyškov potravy, ktoré by mohli lákať medveďa. Dbajte na to, aby vaše jedlo bolo uložené v dostatočnej vzdialenosti od miesta spania a dobre zabalené, aby neprilákalo divoké zvieratá.

Pri stretnutí s medveďom je dôležité zachovať pokoj a chladnú hlavu. Ak sa ocitnete v tejto situácii, snažte sa zväčšiť vzdialenosť od medveďa a dajte mu vedieť o svojej prítomnosti pokojným hlasom. Nikdy si nevyberte útek ako prvú voľbu, pretože to by mohlo vyprovokovať medveďa.

3. Čo robiť po prípadnom strete či napadnutí medveďom?

V prípade stretnutia s medveďom je dôležité zachovať si pokoj a zvoliť primeranú reakciu. Ak sa medveď zdá byť pokojný, pomaly sa vzdiaľte od neho bez prudkých pohybov. V prípade, že by ste sa stali cieľom útoku, je dôležité zvoliť pasívnu obranu – chrániť hlavu a krk a ležať čo najpokojnejšie na zemi.

Zostaňte však ostražití a sledujte správanie medveďa. Ak situácia dovolí, pokúste sa opustiť miesto čo najrýchlejšie a bezpečne. Správanie jednotlivca môže ovplyvniť reakciu medveďa, preto je dôležité zachovať pokoj aj v náročných situáciách.

Na medveďa sa nepozerajte priamo

Ekológ a aktivista Erik Baláž, ktorý nakrúca dokumentárne filmy o medveďoch, tiež radí, ako sa správať pri stretnutí s medveďom: „Keď vás medveď nechcel stretnúť, ale stalo sa to a je blízko vás, vtedy treba na seba upozorniť. V takej situácii poviem: „Hej, macko”,ˮ hovorí o svojich skúsenostiach. Podľa neho je najlepšie nepozerať sa na neho priamo. Keď medveď vidí, že sa na neho nepozeráte, má pocit, že vás uvidel prvý. Podľa ekológa, ak medveď vidí, že sa na neho pozeráte, môže si myslieť, že máte zlý úmysel.

„Ľudia riskujú, tie medvedíky vyzerajú neškodne, ale nie je dobre k nim chodiť blízko, lebo sa môže niečo stať. To platí aj pre jelene, ľudia idú blízko a zvieratá nesprávne vyhodnotia, ako sa k nim človek správa a môžu im niečo urobiť,ˮ upozorňuje E. Baláž. Podľa neho medveď nechce stretnúť človeka a väčšinou sa ho bojí. Domnieva sa, že riziko napadnutia medveďom je malé, ak človek ide po turistickom chodníku. Medveď po ňom totiž prejde len v prípade, že na ňom nie sú ľudia.

Odborník tiež radí, aby ste si na prechádzky do lesa nebrali so sebou psa, pretože to pre človeka predstavuje jedno z najväčších rizík, že dôjde k stretu s medveďom. „Druhé najväčšie riziko je kontajnerový medveď, ku ktorému ľudia chodia a kŕmia ho,ˮ dodáva.

Každý medveď a každá situácia sú unikátne, kvôli čomu je ťažké stanoviť univerzálne pravidlá, ktoré by platili vo všetkých prípadoch. Napriek tomu sa kanadský expert Stephen Herrero pôsobiaci v oblasti ochrany medveďov domnieva, že správanie týchto šeliem je možné predvídať omnoho viac, než by si mnohí z nás mysleli. Je preto dôležité, aby sme sa pri pobyte v oblastiach, kde sa vyskytujú medvede, vedeli pripraviť na možné situácie dopredu.

Stephen Herrero tiež pôsobí ako emeritný profesor ekológie na univerzite v Calgary. Je autorom knihy Útoky medveďov: ich príčiny a vyhnutie sa im, ktorá bola označená za povinnú literatúru na túto tému.

 „Prípady útokov medveďov majú dostatočne zreteľný vzorec, aby ich ľudia dokázali rozpoznať a podarilo sa im vyhnúť,ˮ hovorí S. Herrero.

Prečítajte si aj