Pondelok 20. mája, 2024
ilustračná fotografia (jarmoluk / pixabay)

Slovenská agentúra životného prostredia spúšťa novú výzvu na obnovu rodinných domov s rozpočtom 190 miliónov eur

Slovenská agentúra životného prostredia dnes ohlásila, že spustí ďalšiu výzvu na obnovu rodinných domov, v poradí štvrtú, s finančným balíkom vo výške 190 miliónov eur. 

Od 9. októbra bude mať možnosť získať finančný príspevok z tejto výzvy až 10 000 záujemcov. Od tohto dátumu sa tiež môžu žiadatelia zaregistrovať online na stránke obnovdom.sk.

Základné podmienky poskytnutia zahŕňajú, že žiadateľom je fyzická osoba, ktorá vlastní rodinný dom postavený pred rokom 2013. Obnovou domu sa pritom dosiahne úspora primárnej energie minimálne 30% . Žiadateľ má poslať žiadosť s povinnými prílohami do 90 dní od vyplnenia formulára online.

Časový harmonogram žiadateľa o obnovu domu (výzva č. 4)

Výška finančného príspevku na obnovu rodinného domu je 75 % z celkových oprávnených výdavkov. Maximálna výška je stanovená na 15 000 eur v prípade, že obnovou rodinného domu sa dosiahne úspora primárnej energie v rozsahu 30 až 60% oproti stavu pred obnovou domu. Ak úspora energie dosiahne viac ako  60%, maximálna výška je stanovená až do 19 000 eur.

V rámci programu bude možné financovať inštaláciu biomasového kotla, vyvložkovanie resp. iné náklady na úpravu komína či dokonca vybudovanie nabíjacej stanice pre elektromobily. SAŽP bude taktiež čiastočne preplácať projekty týkajúce sa protipožiarnej ochrany.

Minister životného prostredia Milan Chrenko zdôraznil, že obnova rodinných domov prispieva k zníženiu emisií skleníkových plynov a podporuje vznik nových pracovných miest a inovácií. Dodal, že znížením energetickej náročnosti budov sa zároveň znižuje závislosť od fosílnych palív a šetria sa cenné zdroje v domácnostiach.

Podpredsedníčka vlády Lívia Vašáková informovala, že aktuálne sú už vyhodnotené prvé dve pilotné výzvy na obnovu rodinných domov, pričom počet žiadostí dosahuje 3763. 80% žiadostí z tretích výziev je už tiež vyhodnotených. 

Celkovo sa o finančný príspevok na rekonštrukciu domov uchádzalo 12 386 záujemcov, z ktorých 1467 už uzavrelo zmluvu so SAŽP. Prácu na obnove ukončilo minimálne 110 žiadateľov. V prvej výzve bolo neúspešných približne 800 žiadostí, zatiaľ čo v tretej výzve bolo neúspešných iba 81 žiadostí. 

Prečítajte si aj