Sobota 27. júla, 2024
Muž drží portrét kritika Kremľa Alexeja Navaľneho počas vigílie na rímskej radnici 19. februára 2024. (Filippo Monteforte/AFP via Getty Images)

Šéf ukrajinskej tajnej služby: A. Navaľnyj pravdepodobne zomrel na krvnú zrazeninu

Šéf ukrajinskej tajnej služby v nedeľu uviedol, že ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj pravdepodobne zomrel na krvnú zrazeninu.

Sedemdesiatsedemročný Navaľnyj bol za posledné desaťročie najvýraznejším kritikom vlády ruského prezidenta Vladimira Putina. Podľa ruských predstaviteľov skolaboval a zomrel 16. februára v sibírskom väzenskom tábore.

Kyrylo Budanov, šéf Hlavného riaditeľstva rozviedky ukrajinského ministerstva obrany, 25. februára novinárom povedal, že A. Navaľnyj pravdepodobne zomrel prirodzenou smrťou.

„Možno vás sklamem, ale pokiaľ vieme, skutočne zomrel na následky krvnej zrazeniny. A to sa viac-menej potvrdilo,“ citoval Kyiv Post K. Budanova.

„Nie je to správa z internetu, ale, bohužiaľ, z prirodzených [zdrojov],“ dodal.

Jeho vyjadrenia prišli len deň po tom, ako skupina siedmich krajín vydala vyhlásenie, v ktorom vyzvala ruskú vládu, aby „plne objasnila“ okolnosti smrti A. Navaľneho.

„Obetoval svoj život v boji proti korupcii v Kremli a za slobodné a spravodlivé voľby v Rusku,“ uvádza sa vo vyhlásení.

„Budeme brať na zodpovednosť tých, ktorí sú vinní za Navaľneho smrť, a to aj tým, že budeme pokračovať v reštriktívnych opatreniach v reakcii na porušovanie a zneužívanie ľudských práv v Rusku a budeme prijímať ďalšie opatrenia.“

Lídri tiež vyzvali ruskú vládu, aby prepustila „všetkých nespravodlivo zadržiavaných väzňov“ a „zastavila prenasledovanie politickej opozície a systematické potláčanie práv a slobôd Rusov“.

A. Navaľnyj bol uväznený od januára 2021 po svojom návrate z Nemecka do Moskvy. Dostal tri tresty odňatia slobody v celkovej dĺžke viac ako 30 rokov.

Ruské úrady oznámili, že A. Navaľnyj sa cítil zle po prechádzke v trestaneckej kolónii IK-3 v Charpe, jednom zo 700 pracovných táborov, ktoré v súčasnosti fungujú v Rusku. Nachádza sa asi 1 900 km severovýchodne od Moskvy na polárnom kruhu. Takmer okamžite stratil vedomie, informovali úrady.

Západní lídri vzdali hold odvahe A. Navaľneho ako bojovníka za slobodu. 

Ruskí predstavitelia vykresľovali Navaľneho ako extrémistu a bábku CIA. Keď v decembri 2011 vypukli protesty proti Putinovi, bol medzi prvými zatknutými lídrami protestov.

V Rusku nie sú žiadni iní opoziční lídri ako on. Niektorým mladým Rusom z miest poskytol Navaľnyj nádej na inú budúcnosť, než akú si predstavovali pod vládou prezidenta Putina, ktorý je najvyšším ruským vodcom dlhšie ako ktokoľvek iný od čias Josifa Stalina.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj