Štvrtok 16. mája, 2024
Minister hospodárstva Robert Habeck (Foto by Michele Tantussi/Getty Images)
»

Zelení v Nemecku údajne zmanipulovali odporúčania odborníkov v prospech zatvorenia jadrových elektrární

Podľa správy v časopise Cicero nové vládne dokumenty ukazujú, že zelení odporcovia jadrovej energie na nemeckých ministerstvách prekrútili odporúčania odborníkov v prospech odstavenia jadrových elektrární. Ministerstvo hospodárstva Roberta Habecka tieto obvinenia odmieta.

Dokumenty zverejnené Spolkovým ministerstvom hospodárstva a ochrany klímy (BMWK) ukazujú rozhodovacie procesy v období pred ukončením jadrovej energetiky v Nemecku. Podľa správy v časopise Cicero bývalý štátny tajomník Patrick Graichen a ďalší odporcovia jadrovej energie na príslušných vládnych postoch úmyselne skresľovali odporúčania odborníkov.

Politický časopis už predtým podal žalobu na ministerstvo hospodárstva vedené Robertom Habeckom (Zelení), aby sa dozvedel viac o pozadí ukončenia jadrovej energetiky. Posledné tri jadrové elektrárne v Nemecku boli odstavené pred rokom, v apríli 2023.

Kľúčová otázka: Prečo sa Habeckovo ministerstvo držalo harmonogramu postupného ukončovania jadrovej energie, hoci začiatok vojny na Ukrajine od 24. februára 2022 predstavuje novú výzvu pre energetickú bezpečnosť Nemecka?

Zelení odporcovia jadrovej energie

Berlínsky správny súd 14. februára rozhodol, že BMWK musí zverejniť predmetné dokumenty. Ministerstvo mohlo zabrániť len rozpoznaniu mien, titulov, akademických hodností, odborných a funkčných titulov, adries a telekomunikačných čísel. Zvyšok nebol utajený.

Podľa časopisu sa dokumenty skladali z dvoch zložiek a obsahovali interné e-maily, poznámky, zápisy zo stretnutí a listy. Vyšlo najavo, že ministerstvo takmer vôbec nebralo do úvahy rady rôznych expertov platených z peňazí daňových poplatníkov. A ak aj áno, niektoré z nich boli skreslené.

Vedúce kruhy na ministerstve hospodárstva a životného prostredia zložené prevažne zo zelených politikov, si organizovali prakticky celý rozhodovací proces medzi sebou. Nemeckí Zelení sú známi svojím dlhodobým odporom voči jadrovej energii. Bývalý spolkový minister životného prostredia Jürgen Trittin (Zelení) bol jedným z iniciátorov pôvodného vyradenia.

Okrem ministerstva hospodárstva ignorovalo odborníkov aj ministerstvo životného prostredia. Tu treba spomenúť právnika Gerrita Niehausa. Vedúci odboru „Jadrová bezpečnosť, ochrana pred radiáciou“ podľa Cicera pozmenil pripomienku odborníkov tak, „aby zapadla do politicky vopred stanoveného cieľa“.

Pôvodnú poznámku s názvom „Predĺženie prevádzkovej životnosti nemeckých jadrových elektrární – scenáre zlučiteľné s jadrovou bezpečnosťou“ upravili dvaja experti a vedúci oddelenia 1. marca 2022. Popísali v nej tri rôzne scenáre:

A. Konečné odstavenie jadrových elektrární podľa plánu 31. decembra 2022.

B. Krátkodobé obnovenie prevádzky na obdobie niekoľkých mesiacov s cieľom zabezpečiť bezpečnosť dodávok do krajiny v zime 2022/23.

C. V treťom scenári sa uvažuje o dlhodobom pokračovaní prevádzky jadrových elektrární „počas niekoľkých rokov“.

Podľa expertov bolo pokračovanie prevádzky posledných troch vtedy ešte aktívnych elektrární v scenári C na ďalšie roky „zlučiteľné so zachovaním jadrovej bezpečnosti“. Niehaus s touto pripomienkou expertov zjavne nesúhlasil. Preto ho „kompletne“ prepísal. Skutočný význam bol teda obrátený.

Prepísaná poznámka teraz niesla dátum 3. marec 2022 a namiesto mien odborníkov na nej bolo jednoducho napísané „oddelenie S“. Názov bol zmenený na „Predĺženie prevádzkovej životnosti nemeckých jadrových elektrární – posúdenie bezpečnosti“.

Teraz sa v ňom uvádzalo, že predĺženie životnosti posledných jadrových elektrární „nie je z bezpečnostného hľadiska odôvodniteľné“. To sa týkalo aj možnosti pokračovať v prevádzke po dobu niekoľkých mesiacov.

Prvé dva scenáre boli zachované, ale scenár C úplne zmizol. V závere poznámky autor tiež jednoznačne uvádza: „Predĺženie životnosti je potrebné z hľadiska jadrovej bezpečnosti odmietnuť“.

Časopis Cicero sa domnieva, že vicekancelár Habeck „pravdepodobne nikdy nedostal“ verziu z 1. marca. Stefan Tidow, štátny tajomník spolkovej ministerky životného prostredia Steffi Lemkeovej (Zelení) pravdepodobne poslal Niehausov revidovaný návrh ministerstvu hospodárstva až 3. marca. Tam ho prijal vtedajší štátny tajomník Graichen.

Ten potom okamžite vypracoval vlastné memorandum o „preskúmaní ďalšej prevádzky jadrových elektrární v dôsledku vojny na Ukrajine“. Bolo teda jasné, že po „zvážení prínosov a rizík“ nemožno odporučiť predĺženie obdobia prevádzky.

RWE: rozhodnúť by mali politici

Politicky výbušné bolo aj stretnutie Habecka a Graichena so šéfom energetickej spoločnosti RWE Markusom Krebberom 24. februára 2022. Podľa Cicera diskutovali o zemnom plyne a jadrovej energii. RWE vlastní dve z posledných šiestich nemeckých jadrových elektrární.

Medzi dokumentmi zverejnenými BMWK bol len jeden e-mail, ktorý Krebber poslal Habeckovi a Graichenovi o dva dni neskôr. Krebber v ňom napísal: „Prikladám dokument popisujúci komplexné aspekty, ktoré by bolo potrebné vziať do úvahy pri akýchkoľvek úvahách o ďalšej prevádzke jadrových elektrární.“

Zároveň zodpovednosť za rozhodnutie presunul na politikov, keďže podľa jeho hodnotenia sa o tejto otázke „dá rozhodnúť len politicky“. Priložený dokument bol neutrálny, bez smerovania za alebo proti predĺženiu životnosti.

Graichen ho zrejme 28. februára odovzdal štátnemu tajomníkovi ministerstva životného prostredia Tidowovi. Napriek neutralite šéfa RWE Graichen pridal komentár: „Nie je pod tým žiadny záver, ale v podstate je to jasné: nechcete to. To napokon potrebuje aj jadrový dozor.“

Graichen tak prezentoval neutrálny dokument ako dokument, ktorý je proti predĺženiu obdobia prevádzky. On a Tidow boli kľúčovými postavami v diskusii o predĺžení životnosti. V tom čase viedli neustály dialóg.

Podľa Cicera sa títo zelení odporcovia jadrovej energie vždy snažili, aby sa technické argumenty v prospech predĺženia životnosti nedostali ani na verejnosť – dokonca ani k vicekancelárovi.

Ministerstvo správu odmietlo

Tlačový odbor ministerstva údajne časopisu Cicero povedal, že Habeck o dokumente RWE nič nevedel. Mal ho „k dispozícii len štátny tajomník Patrick Graichen na úrovni vedenia“.

Vo štvrtok 25. apríla Habeckovo ministerstvo správu dôrazne odmietlo a poprelo, že by „vplyvné siete zelených celkom zjavne zmanipulovali rozhodnutie o predĺžení doby prevádzky nemeckých jadrových elektrární“ s cieľom „zabrániť postupnému ukončovaniu prevádzky“.

Výklad časopisu bol „skrátený a bez kontextu“ a závery z neho vyvodené boli „nevhodné“, uviedlo ministerstvo.

CDU a FDP kritizujú Habecka

CDU v súvislosti so správou vzniesla vážne obvinenia voči Zeleným. Thorsten Frei, šéf parlamentnej frakcie CDU/CSU, sa vyjadril na platforme X. Vyzýva na okamžité objasnenie okolností súvisiacich s ukončením využívania jadrovej energie v Nemecku v roku 2023.

„Potvrdzuje sa staré podozrenie: parlament a obyvateľstvo boli počas vyraďovania jadrových elektrární oklamaní. Habeck by mal okamžite predložiť na stôl všetky spisy týkajúce sa odstavenia jadrovej energetiky. V opačnom prípade to bude mať následky,“ napísal Frei.

Podľa denníka Die Welt opozičná strana oznámila, že mimoriadne zasadnutia výborov Bundestagu sú teraz potrebné. Pokiaľ Habeck neprejaví záujem o vyšetrovanie, jedná sa už o zriadení vyšetrovacieho výboru.

Podľa správy médií koaličný partner FDP tiež ostro kritizuje Habecka a požaduje transparentnosť. „Udalosti, o ktorých sa diskutuje v BMWK v súvislosti s odstavovaním jadrových elektrární, sú zjavne v rozpore s vedecky zdôvodneným politickým štýlom,“ povedal Stephan Seiter, hovorca pre technologickú politiku parlamentnej skupiny FDP v Bundestagu.

„Vedenie BMWK zjavne ignorovalo odborné znalosti svojich špecialistov,“ dodal Seiter. „Poškodenie dôvery v politiku prekonáva hospodárske škody. Očakávam, že Robert Habeck rýchlo a transparentne objasní tieto udalosti.“

Hovorca parlamentnej skupiny AfD pre energetickú politiku Steffen Kotré hovoril o „štátnom škandále“ a vyzval na odstúpenie ministra hospodárstva Habecka a ministerky životného prostredia Steffi Lemkeovej (Zelení). Z ideologických dôvodov sa uprostred energetickej krízy presadzoval „stranícky politický projekt“ na škodu Nemecka, vysvetlil politik AfD.

Predsedníčka BSW Sahra Wagenknechtová vyzvala na vytvorenie vyšetrovacej komisie. „Pokiaľ nebudú vyvrátené obvinenia, že bezpečnosť dodávok energie bola aktívne ohrozená, vyšetrovacia komisia by nemala byť žiadnym tabu,“ povedala Wagenknechtová.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj