Sobota 27. júla, 2024
Dunaj 5. júna 2024 v Regensburgu v Nemecku. (foto: Lukas Barth/Getty Images).
»

Ničivé záplavy v Nemecku si vyžiadali najmenej päť obetí. Jeden hasič je stále nezvestný

Južné nemecké spolkové krajiny Bavorsko a Bádensko-Württembersko sa spamätávajú z niekoľkodňových neutíchajúcich dažďov. Epicentrom záchranných operácií sa stal v utorok ráno (4. 6. 2024)  Dunaj po tom, ako mesto Regensburg zasiahla vysoká hladina vody. Následkom záplav zahynulo päť ľudí a tisíce ľudí bolo evakuovaných, uviedol pre CNN Juergen Weiss z bavorského združenia hasičov.

Polícia v utorok potvrdila piate úmrtie. Ide o 57-ročnú ženu, ktorá v Bavorsku zišla autom na uzavretú cestu a utopila sa. Úrady stále pátrajú po nezvestnom hasičovi, ktorého plavidlo sa prevrátilo počas povodňovej záchrannej akcie.

Meteorologické úrady uviedli, že povodňová situácia v južnom Nemecku sa zmierni, keďže sa nepredpokladajú ďalšie výdatné zrážky. Situácia však podľa oficiálnej bavorskej povodňovej informačnej služby zostáva napätá kvôli vysokej hladine vody. Ďalšie výdatné zrážky sa však už nepredpokladajú a očakáva sa, že hladina vody klesne.

Nemecká meteorologická služba DWD tiež predpovedá prevažne suché podmienky pre väčšinu južného Nemecka okrem Álp.  

Záplavy hlási aj susedné Poľsko

Zatiaľ čo sa situácia v Nemecku začala upokojovať, susedné Poľsko začalo hlásiť záplavy po silných dažďoch. V meste Bielsko-Biała prívalové dažde zaplavili oblasti okolo vlakových a autobusových staníc a premenili niektoré obytné ulice na zurčiace potoky. Nemecká tlačová agentúra DPA uviedla, že poľské záchranné služby reagovali na vyše 700 telefonátov po tom, ako sa mnohé pivnice naplnili vodou.

V Malopoľskom vojvodstve boli hasiči v utorok do 11.00 h privolaní až 335-krát, z toho 118 výjazdov bolo z hlavného mesta vojvodstva Krakov, kde boli hlásené rozsiahle záplavy.

„Odčerpávame vodu z pivníc, zaplavených sídlisk a podzemných garáží,“ uviedol pre poľskú tlačovú agentúru (PAP) hovorca miestnych hasičov. „V Krakove na zaplavenej ulici Udziela sa ukladajú vrecia s pieskom a odčerpáva sa voda.“

Hasiči zasahovali taktiež v Podkarpatskom vojvodstve. Podobne ako v Malopoľskom vojvodstve, aj v Podkarpatskom bol vyhlásený stav búrkovej pohotovosti, pričom sa očakáva, že zlé počasie bude pokračovať.

Prečítajte si aj