Streda 8. mája, 2024
Slečna Hui Li rozpráva svoj príbeh. Praha, 23. apríla 2024 (Michal Kováč / Epoch Times)
»

Medzinárodné apely a články v médiách veľmi pomáhajú (Rozhovor s dcérou čínskej väzenkyne svedomia)

Pri príležitosti verejného vypočutia k petícii „Za ukončenie prenasledovania praktizujúcich Falun Gongu čínskym režimom“ podala na pôde českej Poslaneckej snemovne svedectvo o prenasledovaní v Číne pani Hui Li, ktorej matka bola niekoľkokrát zatknutá a uväznená.

V roku 1999, keď vtedajší predseda čínskej komunistickej strany Ťiang Ce-min nariadil „vysporiadať sa s Falun Gongom“, spustil celoštátne prenasledovanie stúpencov tejto meditačnej praxe vychádzajúcej z budhistických tradícií.

Hui Li mala vtedy sedem rokov. Pretože praktizovanie Falun Gongu prinieslo jej babičke a matke Fei Chan zdravotné a duchovné benefity a pretože chceli dať ľuďom najavo, že vládna propaganda falošne útočí na ich prax, išli o rok neskôr na Námestie nebeského pokoja s transparentmi. Jej matku vtedy zatkla polícia.

Následne Fei Chan zažila neslávnu realitu čínskeho väznenia praktizujúcich Falun Gongu. Hoci ju prepustili „už“ po dvoch mesiacoch, bol to len začiatok bolestnej cesty.

V škole Hui Li čelila tlaku, posmechu a ponižovaniu zo strany spolužiakov. Jej matka bola odvtedy ešte niekoľkokrát zatknutá a uväznená za praktizovanie Falun Gongu a objasňovanie pravdy ľuďom.

Matke počas pobytu vo väzení robili aj odbery krvi a ďalšie zdravotné prehliadky, ktoré sa bežne väzňom nerobia. V Číne však tieto praktiky nie sú výnimočné v prípade uväznených praktizujúcich Falun Gongu alebo Ujgurov, ktorí sú podľa pozorovateľov[1] a zistenia medzinárodného súdneho tribunálu v Londýne z roku 2019 zneužívaní ako nedobrovoľní darcovia orgánov.

Chui Li sa pred desiatimi rokmi podarilo dostať na štúdium do Veľkej Británie, kde odvtedy žije. Minulý rok sa v Británii opäť stretla so svojou matkou, ktorá je v súčasnosti v azylovom konaní.

S Chuej Li sme sa rozprávali o niektorých detailoch perzekúcie a o tom, ako ťažkú situáciu vnímala.

Keď vašu matku prvýkrát zatkli (na Námestí nebeského pokoja), mali ste len osem rokov. Pamätáte si, ako ste sa vtedy cítili?

Bola som naozaj smutná a tiež vydesená, pretože som vedela z webu Minghui.org, že voči praktizujúcim Falun Gongu prebieha veľmi tvrdé prenasledovanie. A tiež predtým, ako tam išli, ich ľudia v našom susedstve odrádzali a hovorili, že ich zatknú a zbijú.

Na druhej strane som však nechcela brániť matke, aby išla na Tiananmen a hovorila ľuďom, že „Falun Dafa je dobrý“ (ide o heslo, ktoré praktizujúci často používali a stále používajú na negovanie komunistickej propagandy, pozn. red.). Vedeli sme, že Falun Dafa je dobrý – praktizovali sme ho dosť dlho – a mnohé naše zdravotné problémy po cvičení zmizli. Taktiež princípy Pravdivosti, Súcitu a Znášanlivosti (na ktorých je prax založená) sú naozaj dobré.

A čo váš otec?

Otec pred perzekúciou tiež praktizoval, ale keď sa začalo prenasledovanie, vzdal sa ho. Potom sa snažil mňa a moju matku odradiť, pretože mal veľký strach. Polícia k nám často chodila a tiež ľudia z nášho okolia na nás tlačili.

Vo vašej výpovedi v Poslaneckej snemovni som čítal, že po prvom zatknutí vašej matky si niektorí členovia vašej rodiny od vás udržiavali odstup a pozerali sa na vás inak, a že v škole po vyučovaní vás často „pozývali“ do kancelárie, aby ste „donášali“. Spolužiaci sa vám smiali a ponižovali vás. Kde ste vzali vnútornú silu prekonať takýto tlak?

Veľa som o tom nerozmýšľala. Áno, vnímala som, že je na mňa vyvíjaný tlak zo strany učiteľov a spolužiakov, ale riadila som sa princípmi Falun Dafa. Vedela som, že nepoznajú skutočnú situáciu, a chcela som im povedať pravdu, ale bola som vtedy veľmi mladá a tiež som sa bála, že ma nahlásia alebo niečo podobné. Zároveň si však myslím, že som bola vnútorne veľmi silná a vedela som, kto som.

Boli ste jedinou prenasledovanou rodinou vo vašom okolí, alebo ste poznali aj iné?

Bolo ich veľmi veľa…

V roku 2008 vašu matku opäť zatkla miestna polícia. Bolo to práve pred olympijskými hrami v Pekingu, čo bolo obdobie, keď v Číne prebiehalo masové zatýkanie a mnoho ľudí, ktorí praktizovali Falun Gong, bolo zatknutých. Všimli ste si, že by v tomto období boli zatknutí aj iní praktizujúci vo vašom okolí?

Keďže sa v tom čase konali olympijské hry v Pekingu, miestna polícia jednoducho zatkla praktizujúcich Falun Gongu bez akéhokoľvek dôvodu. Mysleli si, že praktizujúci by mohli spôsobiť nejaké problémy (napr. tým, že by protestovali počas priameho prenosu alebo informovali cudzincov, pozn. red.), a chceli tak jednoducho mať pod kontrolou všetkých miestnych praktizujúcich Falun Gongu. Proste vrazia do vášho domu, ako v prípade mojej matky, a odvezú vás do väzenského zariadenia atď. V tej dobe nebolo v našom najbližšom okolí veľa praktizujúcich, ale keď moju matku odviedli do zadržiavacieho centra, spoznala tam veľa ďalších pekinských praktizujúcich.

V roku 2019 bola vaša matka opäť zatknutá. V tom čase ste už boli v Spojenom kráľovstve…

Áno, moja mama bola stále prenasledovaná. Chcela som ju pozvať do Spojeného kráľovstva (po jej prepustení), ale bohužiaľ, v januári 2020 prišiel covid, takže všetko sa zatvorilo a ona nemala šancu. V Číne boli lockdowny oveľa tvrdšie ako v iných krajinách. Zrušili ich až v novembri 2022.

Ako je možné, že sa nakoniec vaša mama za vami do Anglicka dostala? Podarilo sa jej dostať z krajiny, ako sa to podarilo napríklad vo filme Avenues of Escape (útek cez Barmu, Thajsko)?

Mala šťastie, pretože po lockdownoch to bol zmätok, všade bolo plno ľudí. Nepozorovane priletela do Británie 3. februára (2023). O dvadsať dní neskôr polícia opäť zaklopala na matkine dvere. Susedia vtedy volali otcovi, kedy sa vráti. Takže načasovanie bolo naozaj dobré, keby tam mama zostala o dvadsať dní dlhšie, možno by ju opäť zatkli.

Keď vašu matku v roku 2019 zatkli, kontaktovali ste britských zákonodarcov a miestnu organizáciu Amnesty International. Po tom, ako apelovali na čínske úrady, prípad sa medializoval a spustila sa petícia, vašu matku prepustili. Rovnako to tak bolo v roku 2022. Niekedy tu ľudia neveria, že môžu v Číne niečo zmeniť. Váš prípad alebo prípad vašej matky ukazuje, že to nie je celkom tak…

Toto je naozaj niečo, čo by som rada spomenula. Veľmi, veľmi to pomáha. Oslovila som mnohých poslancov, poslala som správu aj premiérovi Veľkej Británie, vtedy to bol Boris Johnson… Myslím, že to všetko veľmi pomohlo. A ďalšia vec je, že som toto prenasledovanie odhalila na webových stránkach Minghui a v Epoch Times.

Požiadala som otca, aby išiel na políciu spýtať sa na matkinu situáciu. Keď prišiel, povedal mi všetky podrobnosti. Všetko som to odhalila na Minghui. Polícia bola nahnevaná a policajt povedal otcovi: „Už svojej dcére nič nehovor! Dá to na Minghui a ja som tvoju ženu neprenasledoval“. Po niekoľkých dňoch ju prepustili… Oni sledujú správy na Minghui a Epoch Times, čo ich šokovalo a zastavilo, keď sa ukázalo, že praktizujúcim Falun Gongu robia zlé veci.

Keď som čítal vašu výpoveď pre Poslaneckú snemovňu, viackrát ste spomenuli, že vašej matke urobili niekoľko krvných a iných testov. Keď sa to stalo prvýkrát, v roku 2008, vedeli ste už, že dochádza k násilným odberom orgánov?

Myslím, že vtedy ešte nie, ale určite som to vedela v roku 2019 (keď ju opäť zatkli) a matka to vedela aj vtedy… Odmietla testy, ale viete, aj keď odmietnete, donútia vás…

Bála sa?

Áno.

Ďakujem za rozhovor.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj