Nedeľa 15. júna, 2025
Ilustračný obrázok (Foto: stockking on Freepik)

Konzumácia vajec pomáha ženám k lepšej pamäti, tvrdí štúdia

Najnovší prostriedok v boji proti úbytku kognitívnych schopností môžete nájsť vo svojej chladničke. Nový výskum naznačuje, že pravidelná konzumácia vajec by mohla byť pre ženy jednoduchým, ale účinným spôsobom, ako si s pribúdajúcim vekom udržať duševnú bystrosť.

Vajcia sú prospešné

Nedávna štúdia uverejnená v časopise Nutrients naznačuje, že konzumácia vajec môže byť jednoduchým spôsobom, ako znížiť riziko kognitívnych porúch. Vedci zistili súvislosť medzi konzumáciou vajec a zlepšením sémantickej pamäte a riadiacich schopností, najmä u žien.

Sémantická pamäť je typom dlhodobej pamäte, ktorá zahŕňa zapamätanie si faktov, slov, pojmov alebo čísel. Riadiace schopnosti zahŕňajú mentálne procesy, ktoré umožňujú plánovanie, sústredenie a kontrolu impulzov.

Autori štúdie napísali, že tento výskum uskutočnili kvôli rozporuplným tvrdeniam o úlohe cholesterolu v strave pri Alzheimerovej chorobe. Niektoré prierezové štúdie uvádzali, že vyšší príjem potravín bohatých na cholesterol bol spojený s nižším kognitívnym výkonom, zatiaľ čo iné nezistili žiadny účinok ani prínos.

Okrem iného autori štúdie naznačujú, že hoci vajcia obsahujú veľa cholesterolu, ponúkajú aj bielkoviny, živiny a antioxidanty, ktoré poskytujú prínosy prevažujúce obavy z cholesterolu.

Detaily štúdie

Výskumníci analyzovali údaje na vzorke 357 mužov a 533 žien, ktorí sa zúčastnili štúdie Rancha Bernarda (Rancho Bernardo Study), čo je 52 rokov trvajúca komunitná pozorovacia štúdia ľudí starších ako 55 rokov.

Pomocou dotazníkov o frekvencii stravovania hodnotili príjem vajec u účastníkov v rokoch 1988 – 1991. Testovali tiež výkonnosť účastníkov v rôznych kognitívnych úlohách vrátane jazyka, orientácie, pozornosti, pamäti, riadiacich schopností, mentálnej flexibility a viziomotorického sledovania (zameranie sa na objekt pri jeho pohybe v zornom poli). Účastníci sa podrobili kontrolnému hodnoteniu svojich kognitívnych schopností počas ďalšej návštevy kliniky v rokoch 1992 až 1996.

Zistenia ukázali, že u žien, ktoré jedli vajcia častejšie, došlo k menšiemu poklesu skóre v jazykovej plynulosti. Zistilo sa tiež, že pravdepodobnosť zhoršenia kognitívnych schopností u žien sa znižuje s každým zvýšením konzumácie vajec. Ženy, ktoré jedli vajcia viac ako päťkrát týždenne, v priebehu štyroch rokov mali v kategórii jazyková plynulosť o pol bodu lepšie výsledky v porovnaní s tými, ktoré vajcia nikdy nekonzumovali. Autori štúdie napísali, že napriek malému rozdielu je táto súvislosť „významná“ aj po zohľadnení hladiny cholesterolu a príjmu kalórií a bielkovín, vrátane zistených ďalších skutočností ako cukrovka a vysoký krvný tlak. U mužov podobná súvislosť zistená nebola.

Je dôležité poznamenať, že štúdia sa spoliehala na informácie získané na základe vlastného hlásenia účastníkov štúdie, ktoré môžu byť menej presné, a neskúmala, ako môžu vajcia prospievať kognitívnemu zdraviu. Výskumníci však zohľadnili, že vajcia obsahujú živiny, o ktorých je známe, že podporujú zdravie mozgu.

Zváženie prínosov a rizík

Jednou z významných živín obsiahnutých vo vajciach je cholín, ktorý pomáha produkovať acetylcholín, „neurotransmiter, ktorý ovplyvňuje náladu, pamäť a celkové kognitívne schopnosti, čo je užitočné pre vývoj a fungovanie mozgu,“ uviedol pre The Epoch Times Christopher Mohr, registrovaný dietológ a výživový poradca mnohých významných médií a spoločností.

„Hoci si mnohí myslia, že vajcia majú príliš veľa cholesterolu, pre väčšinu ľudí vajcia s najväčšou pravdepodobnosťou nemajú výrazný vplyv na hladinu cholesterolu v krvi, ani nezvyšujú riziko srdcových ochorení,“ povedal Ch. Mohr na adresu obáv z cholesterolu vo vajciach.

Otázkou však zostáva: Môžeme jesť neobmedzené množstvo vajec každý týždeň? Odpoveď závisí od individuálnych faktorov, uviedla pre Epoch Times Stephanie Schiffová, registrovaná odborníčka na výživu v Huntingtonskej nemocnici v New Yorku.

„V posledných desaťročiach sme sa presvedčili, že cholesterol v potrave vo väčšine prípadov neovplyvňuje hladinu LDL-cholesterolu,“ povedala. „Problém je práve v tom, že niektorí ľudia môžu byť citliví na cholesterol v potravinách a ich cholesterol sa môže zvýšiť, ak zjedia príliš veľa potravín s vysokým obsahom cholesterolu, ako sú napríklad vajcia,“ poznamenala.

„Všetok cholesterol je v žĺtku,“ dodala. „Môžete zjesť toľko bielkov, koľko chcete, bez toho, aby sa vám zvýšil cholesterol,“ dodala.

Pôvodný článok

Váš názor nám pomôže tvoriť lepší obsah. Ako sa vám páčil tento článok?

Prečítajte si aj