Pondelok 20. mája, 2024
Dobre usporiadaný život riadený kódexom vysokých zásad je pomstou pre tých, ktorí nám ublížili. (ilustračné foto: Ben Mack / Pexels)

Keď čelíte urážkam a lžiam, „žiť dobre je najlepšou pomstou“

Cinderella a Roger Scruton pomáhajú odhaliť význam tohto aforizmu pre našu dobu.

Anglický básnik a duchovný George Herbert (1593 – 1633) zaradil vetu „Dobre žiť je najlepšou pomstou“ do svojej zbierky Jacula Prudentum, známej aj pod názvom Outlandish Proverbs. Keď som pred rokmi prvýkrát počul tento aforizmus, predstavil som si čudáka, ktorého na strednej škole šikanovali a šikanovali a potom vynájde nejaký zázrak špičkovej technológie, stane sa miliardárom a večery trávi popíjaním vína a vysmievaním sa tyranom, ktorých nechal v úzadí.

To nie je to, čo mal Herbert na mysli.

Kritici tvrdia, že zbožný básnik mal skôr na mysli, že usporiadaný život riadený kódexom vysokej morálky nám prináša pokoj a je varovaním pre tých, ktorí nám ublížili. Ak zostaneme ušľachtilí a verní týmto zásadám a odmietneme pokušenie pomstiť sa, chránime sa pred tým, aby sme klesli na úroveň svojich nepriateľov.

Klasická rozprávka Charlesa Perraulta Popoluška je skvelým príkladom tohto výkladu v praxi. Stretávame sa tu s krásnou dievčinou „nevídanej dobroty a roztomilosti“. Popoluška, opovrhovaná a zneužívaná svojou krutou macochou a dvoma nevlastnými sestrami, čelí nepríjemným slovám a posmeškom týchto troch harpyjí s trpezlivosťou a láskavosťou. Na konci príbehu má plné právo pomstiť sa, ale namiesto toho sestrám odpustí a pozve ich, aby s ňou žili v jej paláci.

Popoluškina dobrota a krása si získajú srdce princa a všetkých, ktorí túto rozprávku pozerajú.

V roku 2019, necelý rok pred svojou smrťou na rakovinu, sa konzervatívny britský filozof a spisovateľ sir Roger Scruton stal terčom štipľavých nadávok za svoje údajne antisemitské a protičínske výroky v rozhovore pre noviny The New Statesman. V čase, keď uniknutá nahrávka rozhovoru odhalila, že novinár si Scrutonove výroky vymyslel, aby ho očiernil, bol Scruton už súdený a odsúdený davom. Vláda ho prepustila z funkcie poradcu na ministerstve bývania, mnohé médiá žiadali jeho cenzúru a dokonca niektorí konzervatívni poslanci ho odsúdili ako fanatika.

Scruton sa mohol pokúsiť o odvetu s rovnakou zlomyseľnosťou, s akou ho očierňovali. Namiesto toho sa snažil zakryť hrozné škody spôsobené jeho duševnému stavu a sebaúcte tým, že v súkromných rozhovoroch bagatelizoval útoky a naďalej sa správal ako človek, ktorým bol: milý, vyrovnaný a čestný. Výsledkom bolo, že po jeho smrti sa naňho spomínalo skôr pre jeho pevný charakter než pre lži, ktoré sa o ňom šírili.

Žiaľ, žijeme v dobe, keď sú takéto útoky skôr bežné ako zriedkavé. Takéto ohováranie a urážky sa vyskytujú denne takmer všade, od volených politikov až po sociálne médiá. V tomto prelomovom volebnom roku 2024 môžeme očakávať len nárast týchto výbuchov preháňania a narážok, ktoré potom vyvolávajú pomstychtivé protiútoky.

Pomsta je vždy silným pokušením, či už ide o vyhodenie niekoho, ako je Scruton, šírenie klebiet o kolegovi v práci, ktorý nás podrazil, alebo o pomstu členovi rodiny, ktorý sa k nám správal zle. 

Napríklad, keď americký prezident Trump v roku 2017 kritizoval spravodajskú komunitu, senátor Chuck Schumer v televízii povedal: „Dovoľte mi povedať, že ak pôjdete po spravodajskej komunite, od nedele máme ďalších šesť dní, aby sme sa vám pomstili.“ A tak aj urobili. Takéto výroky ľudí, ktorí sú pri moci, by mali nielen znechutiť všetkých občanov, nech sa nachádzajú kdekoľvek, ktorí si vážia svoju republiku, ale odhaľujú aj hlboko zakorenenú ľudskú túžbu spôsobiť zlo tým, ktorí nám ublížili.

Starý aforizmus hovorí, že „pomsta je najlepšie studené jedlo“.

Ale možno je pomsta pokrm, ktorý je najlepšie vôbec nepodávať.

Názory vyjadrené v tomto článku sú názormi autora a nemusia sa zhodovať s názormi denníka The Epoch Times.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj