Pondelok 20. mája, 2024
Jedálenské paličky sú výsadou východnej Ázie a pochádzajú z Číny.

Jedálenské paličky – jednoduché, ale funkčné

Jedálenské paličky, ktoré sa u nás často označujú ako čínske paličky, hoci sa používajú v celej Ázii, vyvolávajú u nás Európanov, ktorí sme zvyknutí na príbor, rozpaky. Väčšina ľudí nevie, ako sa čínske paličky držia a ako sa s nimi zaobchádza.

Áno, je pravda, že si to vyžaduje trochu cviku, aby sa človek naučil, ako ich používať, ale keď si to osvojí, zistí, že to nie je až také ťažké. Ale skôr než si povieme o tom, ako držať paličky, poďme si povedať niekoľko zaujímavých faktov.

Pôvod opradený povesťami 

Podľa legiend sa jedálenské paličky v Číne používajú už približne päťtisíc rokov, hoci presné údaje chýbajú. Jedna legenda hovorí, že vojenský veliteľ menom Ta Ju dostal od svojho vládcu, cisára Šun-a, príkaz usmerniť rieku, ktorá spôsobovala v oblasti rozsiahle povodne. Ta Ju prisahal, že problém rýchlo vyrieši.

Vedieť používať čínske paličky nie je spočiatku jednoduché, ale po troche tréningu to zvládnete.

Cestou na miesto sa veliteľ a jeho vojaci zastavili na malom ostrove. Keďže bol hladný, vytiahol kotlík a začal si variť mäso. Keď sa jedlo uvarilo, uvedomil si, že ho vlastne nemá čím z kotlíka vytiahnuť. Bolo mu jasné, že ak použije ruky, popáli sa. Za normálnych okolností by musel počkať, kým jedlo vychladne. On sa však ponáhľal a chcel zadanej úlohe venovať čo najviac času. Dostal nápad. Odrezal dve vetvičky a použil ich na vytiahnutie mäsa z vriaceho kotla. Mohol tak jedlo rýchlo zjesť a pustiť sa opäť do práce.

Veliteľovi podriadení si všimli Ta Ju-ovu zručnosť. Videli, že sa nemusí obávať o to, aby si nezašpinil ruky alebo sa nepopálil. Všetci ho začali napodobňovať, čo im skrátilo čas, ktorý museli venovať jedlu.

Druhy jedálenských paličiek

Zaujímavým faktom, ktorý nie je príliš známy, je rozdiel medzi čínskymi, japonskými, kórejskými a vietnamskými paličkami:

Rôzne typy jedálenských paličiek. Zhora nadol: taiwanské z melamínu, čínske porcelánové paličky, tibetské bambusové paličky, vietnamské z palmového dreva, kórejské paličky z nehrdzavejúcej ocele v súprave s lyžicou, japonské paličky pre muža a ženu, japonské paličky pre deti, jednorazové bambusové paličky zabalené v papieri (By FiveRings at English Wikipedia, CC BY-SA 3.0)

Čínske paličky – v čínštine kchuaj-c’ – sú dlhé, zužujúce sa do zaobleného konca. Sú vyrobené z bambusu, dreva alebo melamínu.

Japonské paličky – japonské haši, sú o niečo kratšie ako čínske paličky, sú z dreva a majú špicatý koniec. Okrem toho sa v Japonsku používajú aj oveľa dlhšie paličky saibaši na varenie a servírovanie pokrmov.

Kórejské paličky sú krátke s tupým koncom a zvyčajne sú vyrobené z nehrdzavejúcej ocele.

Vietnamské paličky sú stredne dlhé, zvyčajne vyrobené z lakovaného dreva alebo bambusu, s tupým koncom.

Na trhu dnes nájdete celú radu najrôznejších typov paličiek, maľovaných, vyrezávaných, z kosti, slonoviny atď., dokonca aj skladacie, ktoré sa vám zmestia do puzdra a do vrecka.

Čo robiť a čo nerobiť pri manipulácii s paličkami

Existuje niekoľko pravidiel, ktoré je potrebné dodržiavať pri používaní jedálenských paličiek. Napríklad, paličky by sa nemali zapichovať do misky s ryžou, pretože sa to považuje za neúctivé a urážlivé. Má to svoje historické dôvody. Na tradičnom čínskom pohrebe sa zapália vonné tyčinky a zapichnú sa priamo do obetných misiek predkov, takže urobiť to isté s paličkami je ako priať smrť kuchárovi alebo osobe, s ktorou jete.

Ďalším príkladom nevhodného správania a neúcty je klepanie paličkami po miske s jedlom. Túto metódu používajú žobráci, aby upútali pozornosť okoloidúcich.

Pri používaní paličiek by sme mali dodržiavať nasledujúce spoločenské zásady:

Pri držaní paličiek je potrebné dodržiavať určitú etiketu.

– malo by dochádzať k minimálnemu kontaktu medzi paličkami a ústami.

– oblizovanie koncov paličiek sa považuje za veľmi neslušné.

– ak je na servírovacích tanieroch lyžica a vidlička, použite ich, nie paličky. Nie je dovolené jedlo miešať, ani otáčať podložku s jedlom, kým druhá osoba neskončí so servírovaním.

– ak chýba servírovací riad, použite paličky, ale jedlo naberajte druhým koncom, nie stranou, ktorú si dávate do úst.

– pri jedle za stolom nepoužívajte nože. Na rozdiel od nás Číňania a ostatné východoázijské národy nakrájajú ingrediencie na kúsky predtým, ako ich prinesú na stôl, aby ste ich mohli nabrať paličkami.

– čínske zvyky považujú používanie nožov a vidličiek pri stole za barbarské. Prepichovať a krájať mäso pri stole sa považuje za neslušné a prirovnáva sa k vojenskému používaniu nožov ako zbraní.

Kontroverzie spojené s čínskymi paličkami

Jednorazové jedálenské paličky používané v reštauráciách po celom svete sú lacným tovarom s dôrazom na nízku cenu. Paličky sa zvyčajne vyrábajú v Číne a nie vždy za uspokojivých podmienok.

Okrem toho, že sa čínske paličky bielia agresívnymi chemikáliami, vyrábajú sa aj v drsnom a nehygienickom prostredí pracovných táborov, kam čínsky režim zatvára nepohodlné skupiny, ako sú napríklad praktizujúci Falun Gongu alebo Ujguri, o čom informovali viaceré mimovládne organizácie.

Ako sa držia paličky

Ako teda používať čínske paličky? Najprv si položte jednu paličku na chrbát dlane tak, aby hrubší koniec spočíval v medzere medzi koreňom palca a ukazovákom.

Druhá časť paličky sa vloží medzi konce malíčka a prstenníka (alebo môže spočívať na konci prstenníka). Palcom mierne zatlačte smerom k ostatným prstom, aby ste paličku zafixovali na mieste. Nemala by sa vôbec hýbať. Pohybovať budete len druhou, hornou paličkou.

Druhú paličku položte medzi ukazovák a prostredník tej istej ruky tak, aby sa palička opierala o koniec prostredníka a koncom ukazováka pridržuje paličku zhora. Širší koniec spočíva na koreni ukazováka, koniec palca drží paličku.

Pohybuje sa len hornou paličkou. (Ondřej Horecký/Epoch Times)

Niekoľko dôležitých bodov:

  • pohybovať nahor a nadol by sa mala len horná palička
  • začiatočníci môžu držať paličky uprostred, bude to jednoduchšie (postupne sa posúvajte k hrubšiemu koncu)
  • na začiatku skúste pohybovať len hornou paličkou (malíček a prstenník sa nepoužíva)
  • konce paličiek by mali byť v jednej rovine, aby bolo naberanie jedla jednoduchšie

Aby ste sa v používaní čínskych paličiek zdokonalili, je potrebný čas a veľa tréningu. Pri precvičovaní začnite najprv s bambusovými alebo drevenými paličkami, jedlo z nich tak ľahko nevypadne. Plastové, lakované a kovové paličky si nechajte na neskoršie štádiá.

Začnite s väčšími kúskami jedla, bude to jednoduchšie a pomaly prechádzajte na menšie kúsky jedla, kým nebudete schopní uchopiť aj jednotlivé zrnká ryže. Okrem toho, že sa naučíte jesť paličkami, je to aj skvelé cvičenie pre jemnú motoriku rúk.

Pokiaľ stále tápete, skúste si pozrieť tieto videá:

Zaujímavosti o jedálenských paličkách

Úspechy kórejských lukostrelkýň, ktoré patria medzi svetovú elitu, sa pripisujú každodennému používaniu kovových paličiek. Vďaka nim majú neuveriteľný cit v prstoch.

Jedálenské paličky sa niekedy používajú ako testovací nástroj pri nábore pracovníkov pre spoločnosti zaoberajúce sa jemným strojárstvom a elektronikou. Testovanie je založené na schopnosti pracovníka triediť farebné korálky pomocou paličiek, navliecť niť do ihly alebo rozdeliť súčiastky do priehradiek.

Jedenie s paličkami je údajne zdravšie, pretože veľkosť sústa znemožňuje hltanie a prispieva k lepšiemu rozhryzeniu.


Z pôvodného článku preložil LS.

Prečítajte si aj