Pondelok 20. mája, 2024
Študentský domov Prešovskej univerzity (Foto: Hemrock, CC BY 3.0)

Internáty na univerzitách sa začínajú plniť, nie každý však prešiel modernizáciou

Leto sa chýli ku koncu, čo pre niektorých študentov znamená návrat do univerzitných mestečiek. Prví odvážlivci už obsadili väčšiu časť kapacít na vysokoškolských internátoch.

Zmodernizovanie internátu Prešovskej univerzity

V Prešovskej univerzite sa zrekonštruovali k novému školskému roku tri budovy internátov, no univerzita nezvýšila ceny za ubytovanie. Študenti budú mať aj viac súkromia, nakoľko spoločné sociálne zariadenia a sprchy budú teraz pre každú bunku samostatné, informovala pre RTVS hovorkyňa Prešovskej univerzity Anna Polačková. Rekonštrukcia sa neobmedzila len na vnútorné zmeny. Aj vstupy do internátov sa dočkali modernizácie, pribudli elektronické čipy a turnikety.

Rastúci záujem o internáty

Záujem o ubytovanie na internátoch je nadmieru vysoký a prevyšuje kapacity internátov. Študenti v Prešove by na súkromí zaplatili približne o 200 eur viac, čo ukazuje, že internáty zostávajú pre študentov atraktívne.

Internáty Prešovskej univerzity dostanú v priemere 2 500 až 2 600 žiadostí, pričom kapacita je 1 871, čo znamená, že viac ako 600 žiadateľov nie je ubytovaných.

Vzhľadom na vysoký dopyt po študentskom ubytovaní v Prešove sa postupne zvyšuje aj celkový nájom za nehnuteľnosti. Pre študentov, ktorým nepridelili internát, sú zaujímavé hlavne nehnuteľnosti s prenájmom do 500 eur.  

Internáty v Bratislave potrebujú rekonštrukciu

V Bratislave je možnosť ubytovať sa vo viacerých internátoch, mnohé z nich však nie sú v najlepšom stave. 

Napríklad internát Družba, ktorý sa nachádza pri botanickej záhrade, je obsadený už dávno pred začiatkom školského roka. Pričom ubytovanie nie je zmodernizované a sociálne zariadenia sú prístupné pre 6 študentov, resp. 2 bunky. Tento internát ponúka ubytovanie za 100,- Eur mesačne, cene však zodpovedá aj daná úroveň internátu, ktorá by potrebovala novú rekonštrukciu.

Foto: Sociálne zariadenie na internáte Družba v Bratislave (sprchový kút)

Túto situáciu by mohla vyriešiť výzva na rekonštrukciu a modernizáciu budov vysokých škôl  a internátov vyhlásená Ministerstvom školstva v júli v hodnote 53 miliónov eur. Prihlásiť sa môžu verejné aj štátne VŠ. 

Výzva je financovaná z plánu obnovy. Školy sa môžu uchádzať o príspevky  do 31. decembra 2024. Maximálna výška poskytnutých prostriedkov na jednu vysokú školu je 19,8 milióna eur, pričom jedna VŠ môže v rámci výzvy podať aj viac žiadostí. 

Prečítajte si aj