Sobota 27. júla, 2024
Ilustračná fotografia (foto: pressfoto / Freepik)
»

Holandsko: Eutanázia bude možná aj pre deti mladšie ako dvanásť rokov

Aktívna eutanázia je už mnoho rokov veľmi diskutovanou témou. V Holandsku je legálna od roku 2002 a teraz je dostupná aj pre deti. Kritici sa obávajú, že dôjde k jej normalizácii a zneužitiu.

Od februára bude v Holandsku povolená aktívna eutanázia detí mladších ako dvanásť rokov. Krajina tak robí ďalší krok smerom k legalizácii eutanázie, ktorá bola doteraz povolená pre deti od 12 rokov. Holandsko je priekopníkom v EÚ, pokiaľ ide o aktívnu eutanáziu.

Nové nariadenie znamená, že deti, ktoré ťažko trpia a nemôžu im dostatočne pomôcť paliatívna starostlivosť, môžu byť legálne usmrtené. Podľa holandského ministerstva vnútra sa nariadenie týka „malej skupiny“ piatich až desiatich detí ročne, ako informoval nemecký denník Deutsches Ärzteblatt.

Paliatívna starostlivosť zahŕňa liečbu liekmi a psychosociálnu podporu na zmiernenie bolesti alebo zmiernenie úzkosti pacientov.

Za akých podmienok sa môže eutanázia vykonať?

Príslušné nariadenie, ktorého cieľom je definovať rámec zákonnej pôsobnosti lekárov, už bolo uverejnené. Teraz sa majú definovať konkrétne podmienky pre výkon eutanázie.

V nariadení sa okrem iného uvádza, že „názor dieťaťa by sa mal samozrejme […] získať pokiaľ možno spôsobom primeraným jeho chápaniu a veku“.

Zároveň by sa malo upustiť od asistovanej smrti, ak dieťa povie, že „uprednostňuje svoju súčasnú situáciu pred ukončením života“.

V Holandsku mohli mladí ľudia od dvanástich rokov požiadať o eutanáziu. Do veku 16 rokov potrebujú súhlas rodičov. Od roku 2005 môžu byť za určitých podmienok beztrestne usmrtení aj deformovaní novorodenci, ako informovali „Vatican News„.

Eutanázia na požiadanie pre pacientov s ťažkou demenciou je povolená po rozhodnutí Najvyššieho súdu v Holandsku v roku 2020. Aby tak mohli urobiť, musia vopred sformulovať ich vôľu. Tá je záväzná aj v prípade, že osoba s demenciou v čase plánovaného usmrtenia vyjadrí svoj nesúhlas.

Obavy z plazivej normalizácie

Odkedy Holandsko v roku 2002 legalizovalo eutanáziu, počet prípadov neustále stúpa. V roku 2022 zomrelo s aktívnou pomocou lekárov 8 720 ľudí, čo je podľa Vatican News nárast o 13,7 % v porovnaní s predchádzajúcim rokom.

Ako uvádza Nemecká nadácia pre hospice, v Holandsku sa vyskytli aj prípady, v ktorých dotknutá osoba nedala súhlas.

Rozširujú sa aj diagnózy oprávňujúce pacienta na eutanáziu: právne je aktívna eutanázia povolená len pri vážnych, nevyliečiteľných a neznesiteľných chorobách. Lekári však čoraz častejšie akceptujú ako odôvodnenie „únavu zo života“ alebo starobu.

Nemecká nadácia na ochranu pacientov si uvedomuje, že v susednej krajine dochádza k plíživej habituácii. „Holandsko ukazuje, že spoločnosť sa môže zmieriť s organizovaným zabíjaním ľudí,“ povedal podľa denníka Ärzteblatt predseda nadácie Eugen Brysch. Podľa neho má susedná krajina slabú pozíciu, pokiaľ ide o poskytovanie hospicovej a paliatívnej starostlivosti pre deti.

Belgicko nasledovalo príklad Holandska v tom istom roku a legalizovalo aktívnu eutanáziu. Luxembursko nasledovalo tento príklad v roku 2009. Dokonca aj katolícke Španielsko v roku 2021 legalizovalo aktívnu eutanáziu aj asistovanú samovraždu. Portugalsko nasledovalo v roku 2023. Na Slovensku nie je eutanázia legálne povolená. Pacient má však právo na odmietnutie liečby. 

Pôvodný článok

Prečítajte si aj