Pondelok 20. mája, 2024
(SWNS)

Fotograf zachytil sokola sťahovavého, ako sa snaží vyhnať orliaka zo svojho hniezda

Fotograf divokej prírody sa podelil o sériu neuveriteľných fotografií zachytávajúcich interakciu medzi sokolom sťahovavým a orliakom bielohlavým počas výletu na priehrade v Marylande.

Maynard Knapp zo Severnej Karolíny a jeho manželka Alison boli pri priehrade Conowingo. Tá je známa výskytom orliakov loviacich v rieke Susquehanna hneď pod priehradou.

Sokol sťahovavý vyháňal jastraba zo svojho teritória. Maynard sledoval, čo sa bude diať ďalej.

„Keď som fotil pekného mladého orliaka bielohlavého, Alison zbadala, ako ho začal napádať sokol sťahovavý,“ povedal Maynard. „Dialo sa to v tom istom smere, akým som pozeral, takže som ich hneď zbadal, avšak čoskoro odleteli za nejaké stromy na okraji rieky.“

(SWNS)

Maynard vedel, že by to mohol byť zaujímavý záber, a tak si pripravil fotoaparát. Dúfal, že sa im podarí dostať sa preč zo stromov a preletia ponad parkovisko. Vtáky sa nielenže vzdialili od stromov, ale zmenili aj svoj smer letu a zamierili k nemu.

Na sérii fotografií, ktoré nasledovali, bolo vidieť, ako sokol sťahovavý napadol orliaka bielohlavého. Sokol sťahovavý sa vrhol na dravého vtáka a potom mu pazúrmi vytrhol perie.

(SWNS)
(SWNS)

„Na fotografiách je vidieť, že sokol bol odhodlaný vyhnať orliaka ďaleko od svojho hniezda,“ povedal Maynard. „Myslím, že moje šťastie pri robení fotografií spočíva v tom, že nepoužívam statív, dokonca ani keď fotím svojím najväčším objektívom, takže som vždy pripravený na záber.“

Jedna z vybraných fotografií zo série zhotovenej 27. apríla 2021 bola v roku 2022 zaslaná do fotografickej súťaže Ministerstva prírodných zdrojov štátu Maryland s názvom „Nezahrávajte sa so sokolom sťahovavým“.

(SWNS)


Z originálneho článku preložil LS.

Prečítajte si aj