Sobota 27. júla, 2024
Záznam z tlačovej konferencie v Európskom parlamente, 21. november 2023 (foto: Screenshot Twitter)
, »

Europoslanci zverejnili šokojúce tvrdenia o proticovidových vakcínach 

Skupina poslancov Európskeho parlamentu z frakcie Identita a demokracia usporiadala 21. novembra tlačovú konferenciu, kde šokovali niektorými vyhláseniami o proticovidových vakcínach. 

Títo poslanci poslali minulý mesiac Európskej agentúre pre lieky (EMA) list, v ktorom žiadali úrad, aby zrušil povolenia pre uvedenie mRNA vakcíny Comirnaty a Spikevax  na trh. Dôvodom boli údajné nedostatky.

EMA túto žiadosť zamietla. Jej list s odpoveďou však obsahuje niekoľko prekvapivých tvrdení, ktoré poslanci Európskeho parlamentu prezentovali na tlačovej konferencii. EMA napríklad uviedla, že anticovidové vakcíny boli povolené na imunizáciu osôb a nie na prevenciu infekcie.

Holandský poslanec Európskeho parlamentu Marcel de Graaff poznamenal, že napriek tomuto vyhláseniu, niektoré vlády neustále uvádzajú ako argument skutočnosť, že očkovaním človek chráni ostatných.

Joachim Kuhs z nemeckej strany AfD uviedol, že mnoho ľudí sa dalo zaočkovať proti covidu na základe informácií, ktoré dostali od vládnych predstaviteľov a lekárov.

„Informovaný súhlas je však možný len vtedy, ak sú informácie ohľadom týchto vakcín šírené členskými štátmi a úradmi správne. Ak naše národné vlády šíria dezinformácie, lekári nemôžu poskytovať dobré rady a ľudia sa nemôžu správne rozhodnúť, či sa majú dať zaočkovať alebo nie,“ uviedol Kuhs.

Dodal, že ľudia sa rozhodujú na základe bezpečnostných rizík a vedľajších účinkov. Z odpovede EMA však vyplynulo, že údaje o vedľajších účinkoch počas prvých 14 dňoch po očkovaní sú mimoriadne dôležité.

Zdravotnícke úrady v jednotlivých krajinách EÚ však trvali na tom, že kým spike proteín z vakcíny začne v tele pôsobiť, uplynie 10 až 14 dní. Výsledkom bolo, že s pacientmi očkovanými v tomto časovom rámci sa zaobchádzalo, ako keby neboli očkovaní, a i prípadné hlásenie vedľajších účinkov nebolo dávané do súvislosti s očkovaním.

„Taký nezmysel,“ povedal Kuhs a dodal: „Túto historku o 14 dňoch si jednoducho vymysleli, aby vytvorili falošný pocit bezpečia a znížili počet vedľajších účinkov.“ Nemecký politik potom spochybnil, ako môže vakcína, pri ktorej neexistujú presné záznamy o vedľajších účinkoch, dostať povolenie na distribúciu.

Dánska lekárka Vibeke Mannicheová, jedna z autoriek štúdie o bezpečnosti proticovidových vakcín uviedla, že existujú tri typy vedľajších účinkov – mierne, závažné a smrteľné. Vo svojej štúdii skúmala bezpečnosť vakcín v závislosti od šarže vakcíny. Uviedla, že prvé šarže boli zlé a postupne sa ich kvalita zlepšovala.

Mannicheová však uviedla, že spoločnosť Pfizer o tejto skutočnosti verejnosť neinformovala, takže nikto nevedel o premenlivosti bezpečnostného profilu vakcín. O problémoch s jednotlivými šaržami informovala len EMA. Postupne vyšlo najavo, že tzv. modré šarže mali oveľa vyššiu mieru vedľajších účinkov a úmrtnosti ako ostatné, poznamenala lekárka.

„Nikto vopred nevedel, akú šaržu dostane, nikto nevedel, že medzi jednotlivými šaržami je takýto rozdiel, nikto to nevedel. Ale EMA dostane vzorku každej šarže a môže ich otestovať a zistiť, či sú identické alebo nie,“ komentoval de Graaff.

Mannicheová tiež uviedla, že ďalšou oblasťou záujmu bude skúmanie vplyvu rôznych šarží vakcín na určité choroby, či niektoré z nich nemajú vyššie riziko vzniku rôznych druhov rakoviny atď. alebo vyššiu úmrtnosť.

Z údajov, ktoré zozbierala spolu s ďalšími odborníkmi, vyplýva, že od mája 2021 zaznamenali všetky európske krajiny zvýšenú úmrtnosť. Krivky postupne klesali, ale hodnoty sú stále zvýšené aj v súčasnosti. „A to je veľmi znepokojujúce,“ poznamenala Mannicheová.

Hoci Európsky parlament vyhotovuje z každej konferencie videozáznam a následne ho zverejňuje na svojej webovej stránke, záznam z tejto konferencie je jediný, ktorý z tohto dňa na webovej stránke parlamentu chýba, poznamenáva používateľ Ma-Ro na svojom profile X.

Prečítajte si aj