Sobota 11. mája, 2024
(Illustrácia The Epoch Times, Getty Images, Shutterstock)

Elity v Davose vnímajú možný návrat Trumpa ako hrozbu pre svetový poriadok (Špeciálny report)

Rekordné víťazstvo bývalého prezidenta v Iowe počas prebiehajúceho celosvetového summitu v Davose vyvolalo medzi svetovými lídrami obavy, najmä v Európe.

Na tohtoročnom summite vo švajčiarskom Davose sa zišli najbohatší a najmocnejší ľudia sveta, aby riešili globálne výzvy. Pozornosť sa však presunula na druhú stranu Atlantiku.

Rekordné víťazstvo bývalého prezidenta Donalda Trumpa v Iowe 15. januára sa stalo hlavnou témou Svetového ekonomického fóra (WEF). Podľa niektorých pozorovateľov otázka jeho možného návratu do Bieleho domu dominovala rozhovorom na stretnutiach a podujatiach počas celého summitu a zatienila aj tie najnaliehavejšie globálne problémy.

Tisícky svetových elít vrátane generálnych riaditeľov, bankárov a politikov sa od 15. do 19. januára zišli v Davose na 54. výročnom zasadnutí WEF. Medzi účastníkmi bola aj prezidentka Európskej centrálnej banky Christine Lagardeová, ktorá otvorene kritizovala bývalého prezidenta USA.

„Všetkých nás to znepokojuje, pretože Spojené štáty sú najväčšou ekonomikou, najväčšou zbrojárskou krajinou na svete a sú majákom demokracie so všetkými pozitívnymi aj negatívnymi stránkami,“ povedala 17. januára v rozhovore pre agentúru Bloomberg na otázku o nadchádzajúcich voľbách v USA.

„Musíme byť mimoriadne pozorní.“

Ch. Lagardeová, ktorá pôsobila ako šéfka Medzinárodného menového fondu, v nedávnom rozhovore pre televíziu France 2 označila prezidenta Trumpa za jasnú „hrozbu“ pre Európu, a to kvôli jeho postoju k clám, NATO a zmene klímy.

V posledný deň summitu uviedla, že najúčinnejšou stratégiou, ako sa Európa môže pripraviť na prípadný návrat Trumpa, je prejsť do ofenzívy.

„Najlepšou obranou, ak sa na to pozrieme z nášho pohľadu, je útok,“ povedala počas panelovej diskusie 19. januára. „Aby ste mohli správne zaútočiť, musíte byť silný doma. Byť silný teda znamená mať silný, hlboký trh, mať skutočný jednotný trh.“

Socialistická vízia Svetového ekonomického fóra (Komentár)

Philipp Hildebrand, bývalý šéf švajčiarskej centrálnej banky a súčasný podpredseda predstavenstva spoločnosti BlackRock, vyjadril podobný názor ohľadom nadchádzajúcich volieb v USA.

„Ako viete, už sme to predtým zažili, ale prekonali sme to, takže uvidíme, čo to bude znamenať tentokrát,“ povedal P. Hildebrand pre agentúru Bloomberg v Davose. „Určite, z európskej perspektívy, z akejsi medzinárodnej, atlantickej perspektívy, je tu, samozrejme, veľká obava.“

Podobne sa vyjadril aj bývalý predseda vlády Spojeného kráľovstva Gordon Brown.

„Obávam sa hrozby Trumpovej prezidentúry,“ povedal 17. januára v lyžiarskom stredisku vo Švajčiarsku pre televíziu CNBC.

„On tvrdí, že by mohol vyriešiť problém medzi Ukrajinou a Ruskom za jeden deň. No ak by bol problém Ukrajina-Rusko vyriešený na úkor Ukrajiny a považoval by sa za víťazstvo pre Putina, potom by to bola obrovská rana pre európsku sebadôveru.“

(Zľava) Novinárka televízie Bloomberg Francine Lacquová, prezident Singapuru Tharman Shanmugaratnam, minister financií Saudskej Arábie Mohammed al-Jadaan, prezidentka Európskej centrálnej banky Christine Lagardeová, spolupredseda skupiny The Carlyle Group David Rubenstein, nemecký minister financií Christian Lindner a generálna riaditeľka Svetovej obchodnej organizácie Ngozi Okonjo-Iweala sa zúčastňujú na zasadnutí v záverečný deň výročného zasadnutia Svetového ekonomického fóra v Davose 19. januára 2024. (Fabrice Coffrini/AFP via Getty Images)

Prínos pre Trumpa?

Obavy z možného návratu bývalého prezidenta do Bieleho domu sa rozšírili aj mimo Davos.

Guy Verhofstadt, bývalý belgický premiér a súčasný člen Európskeho parlamentu, vyjadril podobné obavy po víťazstve prezidenta Trumpa v primárkach v Iowe.

„Republikáni posielajú svetu odkaz: demokracia bojuje o prežitie… Čas sa kráti aj pre Európu,“ napísal G. Verhofstadt 16. januára v príspevku na sociálnej sieti X.

Richard Dearlove, bývalý šéf britskej tajnej služby, nedávno povedal, že znovuzvolenie prezidenta Trumpa by mohlo predstavovať „politickú hrozbu“ pre Spojené kráľovstvo a NATO.

„Musíme počítať s politickou hrozbou, ktorej sa obávam, a tou je opätovné zvolenie Trumpa… myslím si, že pre národnú bezpečnosť Spojeného kráľovstva je to problematické,“ povedal 14. januára pre Sky News. „Pretože ak Trump, ako sme videli predtým, koná unáhlene a poškodí Atlantickú alianciu, je to pre Spojené kráľovstvo veľký problém.“

Prezident Trump často vyjadroval svoju nespokojnosť z veľkej závislosti NATO od Spojených štátov a naliehal na členské štáty, aby zvýšili svoje príspevky na obranu.

Brian Seitchik, republikánsky stratég a bývalý člen Trumpovho volebného štábu, uviedol, že podľa jeho názoru by vyhlásenia „globálnych elít“ na stretnutí v Davose mohli prospieť kampani bývalého prezidenta.

„Či sa vám to páči alebo nie, nie sú Trumpovými fanúšikmi. Nikdy neboli a nikdy nebudú,“ povedal Seitchik pre The Epoch Times.

„Ľudia, ktorí hovoria o klimatických zmenách a vnucujú svoj svetonázor na klimatické zmeny ostatným, pričom zároveň cestujú súkromnými lietadlami do exkluzívneho európskeho rezortu, nie sú tým, na čo sa v týchto dňoch zameriavajú kľúčoví voliči v nerozhodnutých štátoch (swing states) ako Georgia, Michigan, Pensylvánia a Arizona.“

Príslušníci americkej námornej pechoty na začiatku obranného cvičenia pri Ostersunde vo Švédsku 17. apríla 2023. (Pontus Lundahl/TT Nyhetsbyran/AFP via Getty Images)

Jamie Dimon chváli Trumpa

Jamie Dimon, generálny riaditeľ banky JPMorgan, v Davose pomerne nečakane rozvíril hladinu tým, že pochválil politiku bývalého prezidenta Trumpa a vyzval demokratov, aby prehodnotili svoj prístup k „MAGA“ (Make America Great Again) republikánom.

„Prial by som si, aby demokrati premýšľali trochu citlivejšie, keď hovoria o MAGA,“ povedal 17. januára počas rozhovoru pre CNBC v Davose.

„Myslím si, že tieto negatívne reči o MAGA poškodia Bidenovu volebnú kampaň.“

Vyjadrenia J. Dimona prišli dva dni po tom, ako bývalý prezident porazil svojich súperov v primárkach v Iowe.

„Urobte krok späť, buďte úprimní. Mal celkom pravdu v otázke NATO a celkom pravdu v otázke imigrácie. Pomerne dobre naštartoval ekonomiku. Obchodná a daňová reforma fungovali. Mal pravdu v niektorých otázkach týkajúcich sa Číny,“ uviedol J. Dimon.

„V niektorých kritických otázkach sa nemýlil, a preto ho ľudia volili.“

V novembri 2023 J. Dimon, ktorý je donorom najmä Demokratickej strany, vyzval všetkých vrátane demokratov, aby podporili republikánsku prezidentskú kandidátku Nikki Haleyovú v boji o nomináciu republikánskej strany, pričom tvrdil, že by bola najsilnejšou súperkou pre bývalého prezidenta.

Mike O’Sullivan, bývalý investičný riaditeľ Credit Suisse, povedal, že podľa neho sa európske vlády a vedúci predstavitelia spoločností „oprávnene obávajú“ druhého Trumpovho funkčného obdobia.

M. O’Sullivan pôsobil ako člen Rady Svetového ekonomického fóra pre novú ekonomiku. Je tiež autorom knihy „Úprava hodnôt: Čo nás čaká po globalizácii“ (The Levelling: What’s Next After Globalization), knihy, ktorá pojednáva o tom, ako sa globalizácia skončila a ustupuje novému, na hodnotách založenému svetovému poriadku.

„Trump má väčšiu šancu stať sa prezidentom ako v rovnakom čase počas svojej prvej kampane,“ napísal M. O’Sullivan v e-maile pre Epoch Times.

„Vlády a spoločnosti sa oprávnene obávajú, že by mohol podkopať právny štát, demokraciu a jedinečné finančné postavenie Ameriky,“ povedal.

Milei v Davose zničil ideu socializmu (komentár)

Nálada medzi americkými podnikateľskými lídrami, ktorí sa zúčastnili na fóre, však bola veľmi rôznorodá; niektorí súkromne odmietli obavy, ktoré vzniesli Európania.

„Vyhrá prezidentské voľby,“ povedal pre CNBC jeden z generálnych riaditeľov americkej banky. „Mnohé jeho opatrenia boli správne.“

Ďalší významný podnikateľský líder súkromne vyhlásil, že Európania nemajú dobré pochopenie kontrolných mechanizmov bŕzd a protiváh zabudovaných v systéme vlády USA.

„Je správne byť opatrný, ale nebude to koniec sveta,“ povedal.

Trumpov prejav v Davose

Prezident Trump počas svojho funkčného obdobia pricestoval do Davosu dvakrát, v rokoch 2018 a 2020, aby sa zúčastnil na zasadnutiach WEF. Vo svojom hlavnom prejave v roku 2020 vyzdvihol svoju protekcionistickú obchodnú politiku a postavenie Spojených štátov ako najväčšieho svetového producenta ropy a plynu.

Prezident Donald Trump opúšťa Kongresové centrum počas každoročného zasadnutia Svetového ekonomického fóra v Davose 21. januára 2020. (Fabrice Coffrini/AFP via Getty Images)

Otvorene sa tiež vyjadril, že je skeptický voči klimatickej zmene, pričom si zobral na mušku tých, ktorých nazval „alarmisti“ a „radikálni socialisti“.

„Musíme odmietnuť večných prorokov skazy a ich predpovede apokalypsy. Sú to dediči bláznivých veštcov z minulosti,“ povedal prezident Trump.

Ďalej poukázal na historické príklady falošných predpovedí, ako bola napríklad kríza preľudnenia v 60. rokoch, masový hladomor v 70. rokoch a predpovedaný koniec ropy v 90. rokoch 20. storočia. Tieto nesprávne predpovede charakterizoval ako dielo „alarmistov“, ktorí sa neúnavne ženú za mocou.

„Títo alarmisti sa vždy dožadujú toho istého: absolútnej moci, aby ovládli, transformovali a kontrolovali každý aspekt nášho života,“ povedal. „Nikdy nedovolíme, aby radikálni socialisti zničili našu ekonomiku, rozvrátili našu krajinu alebo zlikvidovali našu slobodu.“

Jeho prejav sa stretol so zmiešanými reakciami, ale niektorých členov elity, najmä Klausa Schwaba, zakladateľa a výkonného predsedu fóra, mimoriadne pobúril.

WEF pod paľbou kritiky

Klaus Schwab, nemecký ekonóm a profesor, založil WEF v roku 1971 s cieľom posunúť stakeholder kapitalizmus (kapitalizmus zainteresovaných strán), ktorý presadzuje ideu, že korporácie by mali slúžiť záujmom všetkých zainteresovaných strán, namiesto toho, aby sa výlučne sústredili na akcionárov.

V priebehu rokov sa WEF vyvinul na celosvetovo uznávané fórum pre dialóg. Zameriava sa na otázky, ktoré sú podľa neho naliehavými globálnymi výzvami – ako napríklad tzv. klimatická kríza, chudoba, nerovnosť v oblasti bohatstva, potravinová bezpečnosť a pandémie – a spája verejný a súkromný sektor.

V posledných rokoch sa však fórum stretáva s čoraz väčšou kritikou. Vynárajú sa otázky o užitočnosti jeho diskusií pri riešení problémov bežných ľudí.

Klimatická otázka je dôležitým bodom programu v Davose, avšak používanie súkromných lietadiel účastníkmi fóra, aby na akciu pricestovali, vyvoláva obvinenia z pokrytectva. Okrem toho, pozývanie osôb s pochybnou minulosťou v oblasti ľudských práv taktiež naštrbuje dôveryhodnosť fóra.

Politický analytik a republikánsky stratég Ford O’Connell povedal, že globálne elity v Davose sa nezaujímajú o ťažkosti amerických pracovníkov.

Argentínsky prezident Javier Milei je obklopený médiami po prejave na Svetovom ekonomickom fóre vo švajčiarskom Davose 17. januára 2024. (Fabrice Coffrini/AFP via Getty Images)

„Nezáujem väčšiny globálnych elít o americkú prosperitu alebo problémy pracujúcej triedy je zjavný,“ povedal pre Epoch Times.

„Ich názory nie sú takmer vôbec relevantné pre bežných Američanov žijúcich od výplaty k výplate a v nadchádzajúcich prezidentských voľbách v roku 2024 budú mať na amerických voličov minimálny vplyv.“

Argentínsky prezident Javier Milei sa rozhodol letieť na summit do Davosu komerčnou linkou, pričom vo svojom hlavnom prejave otvorene kritizoval „socialistickú“ agendu podujatia.

„Dnes som tu, aby som vám povedal, že západný svet je v nebezpečenstve. Je v nebezpečenstve, pretože tí, ktorí majú chrániť západné hodnoty, sú pod vplyvom svetonázoru, ktorý neúprosne vedie k socializmu, a teda k chudobe,“ povedal novozvolený libertariánsky prezident 17. januára v Davose.

Kevin Roberts, predseda washingtonského konzervatívneho think tanku The Heritage Foundation, počas panelovej diskusie v Davose 18. januára taktiež kritizoval program fóra a vyzval budúce republikánske administratívy, aby odmietli všetky návrhy WEF.

„Dôvod, prečo som tu v Davose, je vysvetliť mnohým ľuďom v tejto miestnosti a tým, ktorí sa pozerajú, so všetkou úctou, nič osobné, ale ste súčasťou problému,“ povedal.

K. Roberts obhajoval bývalého amerického prezidenta a tvrdil, že globálne elity priemerného človeka dezinformujú v otázkach, ako je nelegálna imigrácia, klíma a verejná bezpečnosť.

Situácia po Iowe

Výsledky republikánskych primárok v Iowe z 15. januára neboli neočakávané, ale napriek tomu vzbudili značnú pozornosť v Spojených štátoch aj vo svete.

Priaznivci bývalého prezidenta Donalda Trumpa oslavujú počas republikánskych primárok v štáte Iowa v meste Des Moines 15. januára 2024. (Jim Watson/AFP via Getty Images)

„Trump dosiahol historické a rozhodujúce víťazstvo v primárkach v Iowe a prekonal rekord v najväčšom náskoku republikánskeho kandidáta v histórii,“ povedal O’Connell. „Po súboji už bolo po 31 minútach od začiatku hlasovania, čo ešte viac zvýrazňuje silu jeho triumfu.“

Bývalý viceprezident Al Gore však varoval pred prílišným zdôrazňovaním významu hlasovania v Iowe. Al Gore, ktorému v roku 2000 tesne ušiel prezidentský úrad, zdôraznil možné prekvapenia vo voľbách.

„Príkladov bolo veľa – naposledy v roku 2016 vyhral Ted Cruz v Iowe a ani vtedy to ešte nič neznamenalo. Boli sme svedkami toho, ako kandidáti na strane republikánov v minulosti vyhrali primárky v Iowe a potom sa vytratili,“ povedal agentúre Bloomberg v Davose.

„Niečo mi hovorí, že toto môže byť rok veľkých prekvapení. Dúfam, že to tak bude, pretože nechcem vidieť jeho opätovnú nomináciu a opätovné zvolenie,“ povedal A. Gore.

B. Seitchik predpovedal, že ak prezident Trump 23. januára zvíťazí v New Hampshire, bez ohľadu na rozdiel, akým vyhrá, bude rozhodnuté.

Vzhľadom na demografické rozdiely voličov medzi New Hampshire a Iowou by víťazstvo v oboch kritických štátoch „upevnilo skutočnosť, že má úplnú kontrolu nad Republikánskou stranou“, povedal.

Pôvodný článok

Šéf WHO varoval na stretnutí Svetového ekonomického fóra pred chorobou X 

Prečítajte si aj