Sobota 27. júla, 2024
Dvaja finalisti prezidentskej súťaže. (Zľava) Ivan Korčok a Peter Pellegrini. (Foto: FB / Ivan Korčok / Peter Pellegrini)

Posledné hodiny prezidentskej kampane priniesli taktizovanie i riadny duel (Analýza)

Prezidentská kampaň vrcholí, plynú posledné hodiny. Dnes (3.4.) po polnoci začína moratórium. Počas neho nemôžu kandidáti na prezidenta viesť volebnú kampaň. Hoci pred prvým kolom sa P. Pellegrini (Hlas-SD) priamej debate s I. Korčokom (nezávislý) skôr vyhýbal a mnohí politológovia sa vyjadrovali, že sa do paláca premlčí, vo finálovej druhej časti prezidentskej kampane žiadal I. Korčoka o priame stretnutie.

Na utorok (2.4.) boli naplánované dve relácie, v ktorých sa mali kandidáti stretnúť. Jedna napoludnie, na Rádiu Expres a druhá večer na TV Markíza. Dnes večer nás čaká posledný duel na RTVS.

P. Pellegrini síce prisľúbil účasť v relácií Braňo Závodský naživo na Exprese, napokon sa kvôli stretnutiam v regiónoch ospravedlnil. Na Facebooku svoju absenciu vysvetlil: “A prosím, nenechajte sa zmiasť, hoci Rádio Expres stále avizuje upútavku na dnešný prezidentský duel, ja som včas a vopred oznámil, že sa rozhovoru nezúčastním, keďže budem s vami v regióne.”

Podľa Denníka SME sa P. Pellegrini v čase debaty nenachádzal v “regiónoch”, ale na Miletičovej ulici v Bratislave, pred budovou, kde sídli niekoľko firiem, ktorých konateľkou je Eva Pellegrini, jeho sestra. Asi 5 minút po skončení relácie zachytili Pellegriniho na fotografii, ako nastupuje do limuzíny, ktorú využíva na služobné účely.

„Peter Pellegrini má dnes plný pracovný program, vrátane dlhodobo naplánovaného stretnutia v Novom Meste nad Váhom so stovkami svojich podporovateľov. Kvôli svojmu programu preto s dostatočným časovým predstihom odmietol pozvanie do rádia Expres,” informovala hovorkyňa Hlasu-SD Patrícia Medveď Macíková.

Do diskusie rádia Expres prišiel len jeden

V úvode relácie u Braňa Závodského sa I. Korčok poďakoval občanom za rekordnú účasť voličov v prvom kole a pozval ich do druhého kola zdôrazňujúc, aby si voliči dali pred seba ponuky, ktoré reprezentujú fináloví kandidáti. 

I. Korčok uviedol, že chce byť nezávislý, nadstranícky prezident, konať bez príkazov, tak ako píše Ústava a stále sa držať ponuky rovnováhy moci v štáte. Vykreslil rozdiely medzi ním a jeho súperom. P. Pellegrini podľa neho z “pokoja” v druhom kole vsadil na slogan “ide o všetko”. Víťaz prvého kola uviedol, že jeho politický oponent chce chrániť vládu a hrubo porušuje pravidlá kampane.

Na otázku, či si vie predstaviť spoluprácu so súčasnou vládou, odpovedal: “Vo veciach, kde môžeme posunúť Slovensko dopredu, chcem spolupracovať s vládou. Na konci dňa ide o to, aby sa Slovensko nadýchlo a pohli sme sa dopredu.”

Falošný web

Jednou z nosných tém bola aj neférová a netransparentná kampaň. I. Korčok uviedol, že jeho protikandidát mal ukázať, ako pracujú s transparentným účtom ešte pred voľbami. Neférovosť kampane vníma aj v naratíve, ktorý sa šíri zo stránky ministerstva vnútra, že I. Korčok je kandidátom vojny. “To sú hrubé fauly,” zhodnotil Korčok a uviedol, že do dnešného dňa neobdržal ani výsledok z podaného podnetu, ktorým napadol porušenie volebných pravidiel v súvislosti s distribúciou magazínu ExtraPlus a ani nepredpokladá, že by do volieb  dostal nejaké vyrozumenie.

V relácií spomenul snahu o hacknutie jeho webstránky a vytvorenie falošnej stránky, ktorá sa mala tváriť ako jeho. Podľa Korčoka odborníci hovoria, že jeho falošná stránka bola vytvorená z rovnakej šablóny ako stránka P. Pellegriniho. Následne vyslovil pochybnosti o férovej súťaži v prezidentských voľbách.

„Po tom, čo sa v ostatných dňoch objavil falošný web, ktorý sa tvári ako môj kampaňový a očividne ho vyrobil ten istý človek, ktorý robil aj web Petra Pellegriniho, asi nie je úplne ťažké zistiť, čo sa deje. Voľby sú už o týždeň,“ upozorňoval I. Korčok už skôr.

Hovorkyňa Hlasu-SD Medveď Macíková uviedla, že dôrazne odmietajú výroky politického súpera, v ktorých spája údajné útoky na svoje stránky s kampaňou Petra Pellegriniho. „Rovnakou logikou by sme mohli tvrdiť, že samotný Ivan Korčok stojí za celou nechutnou antikampaňou, ktorú voči Petrovi Pellegrinimu vedú Korčokovi podporovatelia vrátane Igora Matoviča,“ uviedla. Korčokove výroky označila ako zavádzajúce.

V relácií Na telo, kde sa už P. Pellegrini objavil, odmietol, že by stál za falošným webom I. Korčoka. Uviedol, že podobné “ťahy s hacknutou stránkou malo aj PS” počas kampane do parlamentných volieb.  Súhlasil s návrhom na prešetrenie incidentu s tým, že sa môže preukázať, že niekto z tímu protistrany naschvál vytvoril falošnú stránku, aby to vzbudilo dojem, že na Korčoka niekto útočí.

Lietadlo a transparentný účet

Počas diskusie na Exprese sa otvorila aj téma Pellegriniho cestovania súkromným miliónovým lietadlom na míting do Kráľovského Chlmca. Lietadlo má patriť poslancovi Hlasu P. Náhlikovi, s ktorým má mať P. Pellegrini podľa Igora Matoviča (Slovensko) blízky vzťah. I. Korčok sa k tomu vyjadril dvoma poznámkami. Táto téma by podľa neho neexistovala, keby „ľudový“ prezident P. Pellegrini nesadol do súkromného lietadla. “Po druhé. Útok na osobu, na osobnú integritu od Igora Matoviča alebo Andreja Danka (SNS) odsudzujem. Bridí sa mi to.”

P. Pellegrini sa v relácii Na telo k tejto téme vyjadril, že let súkromný lietadlom stál 1 600 EUR a že ho uvidíme vo výdavkovej časti na transparentnom účte. Pravdepodobne však až po voľbách spolu s ostatnými hlavnými výdavkami, keďže splatnosť faktúr je vo väčšine prípadov nastavená na 60 dní.

Predseda Hlasu skončil v hodnotení transparentnosti prezidentských kandidátov najhoršie naprieč celým kandidátskym spektrom: s 30%. Metodiku, ktorú Transparency International Slovensko (TIS) používa, popísal riaditeľ TIS Michal Piško: “Hodnotí sa transparentný účet, kde by mali byť viditeľné celé výdavky toho, ako tá kampaň prebieha, čo si za to tí kandidáti financujú. Ak sú tie informácie minimálne, nemožno hovoriť o transparentnej kampani. Po druhé, informovanie o tom, ako je financovaná kampaň – kto ju platí. Po tretie, či vôbec informujú a komunikujú (kandidáti, pozn. red.) s voličmi. Pellegrini mal zablokovanú možnosť poslať otázku, nemal zverejnený email na svojom webe.”

Mimoriadne tesný súboj

Zatiaľ čo v relácii na Exprese chýbal oponentný názor, na Markíze sa debata miestami vyostrovala. Kandidáti si pripomínali historické momenty, kto v akej vláde kedy bol, koľko rokov je v politike a za čo všetko nesie zodpovednosť. Riešili tému antikampane a proklamovali to, akým prezidentom by chceli byť. 

I. Korčok sa prezentoval ako nezávislý kandidát a tlačil protikandidáta do toho, aby sa dištancoval od Štefana Harabina a jeho výrokov, že NATO je zločinecká skupina a že by sme mali vypovedať Lisabonskú zmluvu. P. Pellegrini sa voči tejto výzve nevyhranil, povedal len, že sme v EÚ a NATO a tam aj zostaneme.

V otázke registrovaných partnerstiev sa I. Korčok vyjadril, že podľa neho je slovenská spoločnosť pripravená na to, aby mali občania rovnaké práva, hoci si ctí a súhlasí s tým, že manželstvo je zväzok muža a ženy. P. Pellegrini, na rozdiel od Korčoka, tvrdil, že Slovensko na takýto krok nie je pripravené, ale súhlasí s tým, aby boli ošetrené niektoré životné situácie, aby mali partneri právo nahliadať do zdravotnej dokumentácie a po sebe dediť. 

Na Markíze zaznel aj výsledok exkluzívneho prieskumu agentúry FOCUS, ktorý si dala televízia urobiť. Prezidentom by sa stal P. Pellegrini s mimoriadne tesným náskokom o 0,8%, čo naznačuje, že rozdiel v počte voličských hlasov bude minimálny a v sobotu budeme svedkami napínavého súboja.

Dve odlišné kampane

Radoslav Štefančík, politológ z Ekonomickej univerzity v Bratislave, zosumarizoval kampane finálových kandidátov. Kampaň Ivana Korčoka sa podľa neho hodnotí jednoduchšie, pretože od začiatku sa prezentuje ako človek, ktorý má úplne jasno v zahraničnej politike, má jasnú orientáciu Slovenska na Európsku úniu a Severoatlantickú alianciu. 

“Má úplne jasno, kto je vinník na Ukrajine. Má úplne jasno v tom, ako by Slovensko malo pomáhať Ukrajine, či už politicky alebo ekonomicky alebo dokonca vojensky.”

Pellegriniho kampaň sa podľa politológa posudzuje ťažšie. “U Petra Pellegriniho vidieť ten schizofrenický prístup, že dlho sa prezentoval ako človek, ktorý sám seba označuje za moderného sociálneho demokrata, ktorý sa mentálne rozišiel s Robertom Ficom.” 

Dnes sa však podľa politológa snaží osloviť maďarského voliča, predovšetkým ľudí, ktorí volili p. Forróa (Aliancia) a ktorí sympatizujú s autoritárskym štýlom vlády Viktora Orbána. 

”A rovnako sa bude snažiť osloviť voličov pána Harabina. Môže stratiť svoju podstatu, identitu, ak zradikalizuje svoju politiku, ak bude rozosievať strach.”

R. Štefančík dodal, že kampaň sa vyostruje, je nenávistnejšia, ale vyzval ľudí, aby ich to neodradilo od sviatku demokracie a aby išli voliť.

Prečítajte si aj