Pondelok 20. mája, 2024
Maldivský prezident Mohamed Muizzu po prečítaní prísahy počas slávnostnej inaugurácie v Male na Maldivách 17. novembra 2023. (Ishara S. Kodikara/AFP / Getty Images)
»

Čína poslala Maldivám vyše milión fliaš vody z tibetského ľadovca. Bol to len dar?

Podľa oznámenia maldivskej vlády z 26. marca dostali Maldivy od Číny dar v podobe 1500 ton vody z ľadovca v Tibete. Dar viac ako milióna fliaš vody prichádza v čase zlepšujúcich sa bilaterálnych vzťahov medzi oboma krajinami, bezprostredne po podpísaní zmluvy o vojenskej pomoci medzi Čínou a Maldivami začiatkom marca tohto roka.

Odborníci označili dar Číny za diplomatickú taktiku a zároveň za pokus o získanie trhu s vodou v ostrovnej krajine. Zásoby sladkej vody na Maldivách, kde 25 % hrubého domáceho produktu pochádza z cestovného ruchu, sú neisté. Jedinými dostupnými prírodnými zdrojmi vody na ostrovoch sú dažďové a podzemné vody, ktoré sú značne vyčerpané.

Podľa správy maldivských médií The Edition z 27. marca sa Pekingom menovaný predseda Tibetskej autonómnej oblasti (TAR) Ian Ťin-chaj minulý rok stretol s maldivským prezidentom Mohamedom Muizzuom v hlavnom meste krajiny Male a vyjadril ochotu poskytnúť súostroviu vodu.

Maldivy dostali od Číny dar v podobe 1500 ton ľadovca „Vtedy sa rozhodlo, že sa daruje voda vyrábaná zo zamrznutej vody získanej z ľadovcových oblastí, ktorá je veľmi čistá, priezračná a bohatá na minerály,“ uviedol The edition.

M. Muizzu sa dostal do správ pre svoj pročínsky postoj, keďže v januári navštívil Peking a podpísal 20 dohôd s Čínou. V tejto súvislosti sa na sociálnych sieťach diskutovalo o správe o čínskej pomoci Maldivám vo forme vody, pričom niektorí dokonca špekulovali, že voda bola určená pre osobnú spotrebu M. Muizzu.

Podľa správy denníka The Times of India však maldivský minister zahraničných vecí vo svojom vyhlásení tieto obvinenia poprel.

„Maldivská vláda sa rozhodla použiť vodu na poskytnutie pomoci ostrovom v prípade nedostatku vody,“ uvádza sa vo vyhlásení.

Voda a diplomacia

Nedostatok vody na Maldivách trvá už mnoho rokov a súvisí so stúpajúcou hladinou morskej vody na nízko položenom súostroví. Zásoby podzemnej vody sú takmer vyčerpané a krajina sa spolieha na odsoľovacie zariadenia.

Jeden z expertov uviedol pre denník The Epoch Times, že Čínska komunistická strana (ČKS) využíva pomoc Maldivám v oblasti vodného hospodárstva ako diplomatickú taktiku na získanie podpory pre svoju tvrdú politiku v Tibete a Sin-ťiangu.

„(Komunistická) Čína absolútne nerešpektuje etiku, právo, konsenzus, životné prostredie, a to predstavuje identitu Číny,“ uviedol v e-maile pre The Epoch Times K. Siddhartha, indický geológ a autor publikácií.

Maldivy, juhoázijská krajina s moslimskou väčšinou a približne 518 000 obyvateľmi, sa nedávno stali dejiskom ťahanice medzi Čínou a Indiou, ktorá je jej bezprostredným susedom. Poslednú pomoc v oblasti vodného hospodárstva poskytli Peking aj Naí Dillí Maldivám v roku 2014 po tom, ako v Male vypukol požiar v čističke vody a krajina zostala bez pitnej vody.

Pred minulotýždňovým darom však nebol zaznamenaný žiadny podobný incident. Namiesto toho bola zásielka 90 námorných kontajnerov s vodou z Tibetu formulovaná jednoducho ako dar. „Hlava tibetskej autonómnej oblasti vyjadril svoje želanie darovať 1 500 ton pitnej vody… počas svojej oficiálnej návštevy krajiny v novembri,“ uvádza sa vo vyhlásení maldivského ministerstva zahraničných vecí.

Tento dar, ktorý sa objavil v čase čoraz užších vzťahov medzi Male a Pekingom a bezprostredne po podpísaní zmluvy o vojenskej pomoci medzi oboma krajinami, vyvolal množstvo diskusií.

Okrem toho sa pakt o vojenskej pomoci uzavrel bezprostredne po tom, ako sa indické jednotky stiahli zo súostrovia po vytrvalých výzvach M. Muizzu.

Podľa K. Siddharthu má Čína pripravený pre Maldivy komplexný plán: „Kontrolovať (Maldivy) ako hrádzu proti Indii v (Indickom) oceáne. Postarať sa … o to, aby Maldivčania nepovedali ani slovo proti zverstvám voči Ujgurom. Mať pripravenú podporu pre ďalšie zverstvá, ktoré budú v nasledujúcich rokoch na vzostupe,“ povedal s odkazom na prenasledovanie Tibeťanov a využívanie tibetských zdrojov.

Získanie trhu s prémiovou balenou vodou

Odborník tibetského pôvodu sa však domnieva, že čínsky dar „vysoko čistej, priezračnej a na minerály bohatej“ vody Maldivám je tiež prostriedkom na vytvorenie trhu pre čínske spoločnosti vyrábajúce minerálnu vodu, ktoré majú vo veľkej miere sídlo v Tibete. Potreba kvalitnej vody na Maldivách – nielen pre obyvateľstvo, ale aj pre špičkový turistický priemysel – by mohla byť pre Čínu veľmi lukratívna.

Dechen Palmová, výskumná pracovníčka oddelenia pre životné prostredie a rozvoj Tibetského politického inštitútu, pre denník The Epoch Times uviedla, že tibetská autonómna oblasť začala v roku 2014 iniciatívu s názvom „Zdieľanie tibetských riek so svetom“ a podpísala zmluvu so 16 veľkými spoločnosťami na rozšírenie priemyslu na plnenie vody do fliaš v Tibete.

Správy o čínskom priemysle balenej vody so sídlom mimo Tibetu sa začali objavovať po októbri 2015, keď vláda tibetskej autonómnej oblasti vydala 10-ročný „Plán rozvoja priemyslu prírodnej pitnej vody v Tibetskej autonómnej oblasti“.

Podľa čínskej štátnej tlačovej agentúry Sinchua sa plán zameriava na rozvoj „strednej a vysokej spotreby vody“, pričom „sa spolieha na biologické zdroje náhornej plošiny a zameriava sa na rozvoj špeciálnych nápojov z náhornej plošiny“.

Cieľom plánu bolo dosiahnuť výrobu 5 miliónov ton do roku 2020. D. Palmová, ktorá študuje tibetské cezhraničné rieky, uviedla, že nemá žiadne konkrétne informácie o zdroji vody darovanej Maldivám.

„Maldivské ministerstvo zahraničných vecí však hovorilo o tibetskej prémiovej značke vody s vysokou cenou. Takže si myslím, že hovorili o fľašiach vody značky 5100,“ uviedla D. Palmová s odkazom na prémiovú značku minerálnej vody Tibet 5100, ktorú vyrába spoločnosť Tibet Water Resources Ltd. Táto spoločnosť, predtým známa ako Tibet 5100 Water Resources Holdings Ltd., je kótovaná na hongkonskej burze cenných papierov, čo je prvá spoločnosť z Tibetu, ktorá tak urobila.

Podľa jej slov by darovanie vody z tibetských vysoko položených prameňov mohlo byť potenciálne výnosnou stratégiou na rozšírenie tamojšieho trhu.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj