Sobota 27. júla, 2024
Bill Gates, 21. septembra, 2023, New York (Bennett Raglin/Getty Images for The New York Times)
,

Bill Gates: Vďaka umelej inteligencii by sme sa mohli dopracovať k trojdňovému pracovnému týždňu

Bill Gates povedal, že hoci si nemyslí, že umelá inteligencia úplne nahradí ľudí, jej rýchla expanzia a zavedenie by mohli „navždy” zmeniť pracovný trh.    

Podľa spoluzakladateľa spoločnosti Microsoft Billa Gatesa, zavedenie umelej inteligencie (AI) do rôznych profesií by mohlo pre ľudí viesť k trojdňovému pracovnému týždňu, čo by nemusela byť až taká zlá vec. . 

68-ročný technologický magnát sa podelil o svoje názory na budúcnosť zamestnávania v  rozhovore s komikom a spisovateľom Trevorom Noahom v jeho podcaste „What Now“ („Čo teraz“).

Miliardár a filantrop Bill Gates povedal, že hoci neverí, že pokročilá umelá inteligencia úplne nahradí ľudí, jej rýchly rozmach a prijatie by mohlo „navždy“ zmeniť trh práce, čo by mohlo viesť k trojdňovému pracovnému týždňu.

„V blízkej budúcnosti bude nárast produktivity vďaka umelej inteligencii veľmi zaujímavý,“ povedal. „Odoberie nám to určitú časť ťažkej práce.“

Bill Gates poukázal na príklad, v ktorom sa AI pravdepodobne využije v blízkej budúcnosti, napríklad u zdravotných pracovníkov, ktorí teraz musia vykonávať množstvo administratívnej práce.

AI by mohla v ordinácii „počúvať“ a potom pomôcť pri vypĺňaní dokumentov, čím by efektívne nahradila túto pracovnú náplň lekára.

Podľa jeho slov by sa táto technológia mohla použiť aj pri výučbe študentov alebo na poskytovanie lekárskych „odporúčaní“ ľuďom v rôznych častiach sveta, ako napríklad v Afrike, kde je prístup k zdravotnej starostlivosti obmedzený.

K ďalšiemu možnému vplyvu umelej inteligencie na spoločnosť zakladateľ Microsoftu uvádza: „Keď sa na to pozrieme z druhej strany, zmyslom života nie je len vykonávať prácu. Takže ak sa nakoniec dopracujeme k spoločnosti, v ktorej budete musieť pracovať len tri dni v týždni alebo podobne, bude to zrejme v poriadku. Ak by stroje vedeli vyrábať jedlo a tovar, nepotrebovali by sme až toľko pracovať.“

Viac voľného času vďaka AI

Bill Gates ďalej pripustil, že v dôsledku umelej inteligencie pravdepodobne dôjde k „presunom“ na trhu práce. Ak to však bude postupovať primeraným tempom a vláda pomôže ľuďom, ktorí sa budú musieť učiť nové veci, bude sa to dať zvládnuť.

„Ak niekde ušetríte pracovnú silu, môžete lepšie pomáhať starším ľuďom, znížiť počet žiakov v triedach, keďže ako vieme, dopyt po pracovnej sile na dobré veci je tu stále… A keď sa niekedy dostanete za túto hranicu, budeme mať veľa voľného času a budete si musieť premyslieť, čo s ním urobíte.“

Komentáre Billa Gatesa prichádzajú po tom, ako tvorcovia ChatGPT začiatkom tohto roka varovali, že umelá inteligencia by mohla v priebehu nasledujúcich 10 rokov „prekročiť úroveň zručností expertov“ vo väčšine oblastí, keďže „superinteligencia“ sa stane výkonnejšou ako akékoľvek iné technológie, s ktorými sa ľudstvo muselo trápiť.

V blogovom príspevku zverejnenom v máji vrcholní predstavitelia OpenAI vrátane generálneho riaditeľa Sama Altmana, spoluzakladateľa Grega Brockmana a hlavného vedeckého pracovníka Ilyu Sutskevera uviedli, že je vysoko pravdepodobné, aby v priebehu nasledujúcich 10 rokov systémy AI dosiahli takú produktivitu ako jedna z najväčších súčasných korporácií.

Svetové ekonomické fórum (WEF)  varovalo, že rozsiahle využívanie AI by mohlo narušiť zamestnanosť v Spojených štátoch v priebehu nasledujúcich piatich rokov a ovplyvniť približne 23 % pracovných miest do roku 2027.

Podľa Správy o budúcnosti pracovných miest  zverejnenej (WEF)v máji 2023 sa v dôsledku intenzívnejšieho využívania umelej inteligencie pravdepodobne vytvorí 69 miliónov nových pracovných miest a 83 miliónov by sa mohlo zrušiť, čo by viedlo k poklesu počtu pracovných miest o 14 miliónov, teda o 2 %súčasnej zamestnanosti.

V správe sa uvádza, že kancelárske alebo sekretárske pozície vrátane bankových pokladníkov, predavačov lístkov, zadávačov údajov, poštových úradníkov a administratívnych a výkonných sekretárok pravdepodobne zaznamenajú v nasledujúcich piatich rokoch najrýchlejší pokles.

Spoločnosť Amazon vyškolí milióny ľudí na umelú inteligenciu

Určité technologické pozície vrátane tých, čo sú zamerané na AI a strojové učenie, by naopak mohli zaznamenať nárast zamestnanosti.

Ďalší odborníci vrátane ekonómov z firmy Goldman Sachs predpovedali, že dve tretiny profesií v Spojených štátoch by mohli byť čiastočne automatizované umelou inteligenciou.

Generálny riaditeľ banky JPMorgan Jamie Dimon uviedol pre Bloomberg, že nová generácia pracovníkov bude vďaka AI pravdepodobne musieť  chodiť do práce len 3,5 dňa v týždni.

„Vaše deti sa vďaka technológiám dožijú 100 rokov a nebudú mať rakovinu,“ tvrdí Dimon. „A zrejme budú pracovať len tri a pol dňa v týždni.“

Viaceré zahraničné spoločnosti sa v posledných rokoch zúčastnili pilotných programov testujúcich štvordňový pracovný týždeň, počas ktorého zamestnanci naďalej dostávajú 100 % mzdy.

Obhajcovia tohto konceptu tvrdia, že skrátenie pracovného času zlepší produktivitu podnikov, zdravie a pohodu pracovníkov, podporí nábor, udrží zamestnancov a zníži uhlíkovú stopu firiem tým, že sa zredukuje dochádzanie do práce aj spotreba energie.

Pripomienky Billa Gatesa prišli hneď po tom, ako spoločnosť Amazon oznámila plány na školenie a vzdelávanie miliónov ľudí na celom svete v oblasti umelej inteligencie.

Spoločnosť Amazon uviedla, že do roku 2025 chce bezplatne poskytovať školenia a vzdelávanie 2 miliónom ľudí na celom svete v oblasti umelej inteligencie – vrátane toho, ako využívať generatívnu technológiu umelej inteligencie ako je ChatGPT.

Prečítajte si aj