Pondelok 20. mája, 2024
Novozvolený argentínsky prezident Javier Milei víta svojich priaznivcov v Buenos Aires 19. novembra 2023. (Tomas Cuesta/Getty Images)

Argentínsky prezident J. Milei podpísal dekrét o zrušení 5000 pracovných miest v štátnej službe

Nový argentínsky prezident Javier Milei v decembri 2023 predstavil plány na prepustenie približne 5 000 štátnych zamestnancov, ktorí boli prijatí minulý rok pred jeho nástupom do funkcie. Tento krok je súčasťou širšieho úsilia o zníženie vládnych výdavkov v dôsledku hospodárskych problémov krajiny.

Ekonóm Milei podpísal 26. decembra dekrét, v ktorom sa uvádza, že jeho vláda nepredĺži zmluvy tisícom štátnych zamestnancov, ktorí boli prijatí od 1. januára 2023.

Podľa španielskeho denníka El Pais však dekrét, ktorý bol zverejnený v úradnom vestníku, obsahuje výnimky, napríklad v prípadoch, keď boli pracovníci prijatí na základe „kvót upravených zákonom alebo iných druhov osobitnej ochrany“ vrátane osôb so zdravotným postihnutím a pracovníkov považovaných za „nepostrádateľných“.

V dekréte sa tiež uvádza, že aj ďalšie štátne zákazky zadané pred rokom 2023 budú podľa publikácie v nasledujúcich 90 dňoch predmetom „podrobného preskúmania“.

Celkovo vláda Mileiho odhaduje, že o prácu príde viac ako 5 000 zamestnancov, hoci odborová organizácia štátnych zamestnancov Association (ATE) predpokladá, že by sa to mohlo týkať približne 7 000 zamestnancov.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj