Pondelok 20. mája, 2024
Ilustračná fotografia (freepik)

Ako deťom prospieva starostlivosť o zvieratá

Vždy som bola milovníčkou zvierat. Keď som sa nakoniec stala ženou v domácnosti a matkou učiacou deti doma, cítila som, že je ideálny čas privítať štvornohých priateľov v núdzi. Opatrovanie zvierat je vždy prínosné pre obe strany – zvieratá dostanú extra starostlivosť, ktorú potrebujú a vaše deti získajú zážitok na celý život.

Našou prvou mačacou priateľkou bol cirkusový klaun v čiernom mačacom obleku. Matku mačku a jej šesť úplne čiernych mačiatok sme umiestnili v našej nedokončenej kúpeľni s detskou zábranou, ktorá oddeľovala novú mačaciu rodinu od našej spálne. Všetko bolo v poriadku, kým som sa uprostred noci nezobudila a nezistila, že dve mačiatka nahlas pištia vedľa mojej hlavy.

Zasvietila som nočnú lampu a zobudila manžela práve vo chvíli, keď mama mačka vysádzala mačiatko č. 3. Tento cirkus trval niekoľko dní, kým sa manželovi podarilo nainštalovať nové dvere do kúpeľne. Skôr než sme sa nazdali, mačiatka dosiahli svoju dvojkilovú váhu vhodnú na adopciu a my sme ich vrátili do útulku a rozlúčili sa s mačacou rodinou.

Často spomínam na túto úžasnú skúsenosť, ktorá nám všetkým predstavila radosti a výhody opatrovania zvierat. Keď si do svojho domova privediete zviera v núdzi, otvoríte deťom svet príležitostí na učenie sa a rast.

Spoločnosť

Zvieratá sú vynikajúcimi spoločníkmi. Či už vaše deti dávajú prednosť psom, mačkám, vtákom, koňom, sliepkam, morčatám, hadom alebo kozám, zvieratá milujú slobodne a celou svojou bytosťou. Niet divu, že deti sa prikláňajú k domácim zvieratám, keď potrebujú útechu a sú choré alebo vystrašené, alebo verného dôverníka, s ktorým sa môžu podeliť o svoje najvnútornejšie myšlienky a pocity.

Zviera môže túto potrebu naplniť ako žiadne iné. Nič na svete sa nevyrovná maznaniu sa so šteniatkom alebo mačiatkom, híkaniu spokojnej sliepky v náručí vášho dieťaťa alebo vzdychaniu koňa, keď sa vaše dieťa nakloní, aby ho objalo.

Bezpodmienečná láska

Zvieratá vás milujú za každých okolností. Či sa vaše deti cítia nevrlé, sklamané, nahnevané alebo smutné, zviera vaše dieťa jednoducho vidí. Krása bezpodmienečnej lásky zvierat spočíva v pocite hodnoty, ktorú vaše deti pocítia, keď si uvedomia, že sú milované vždy. Súrodenci nemusia dobre reagovať na nálady brata alebo sestry a rodičia môžu potrebovať čas na oddych, ale zvieratá ich jednoducho milujú.

Zábava

Zvieratá sú prirodzene zábavné.

Mačiatka majú bezhraničnú energiu a budú sa pretekať, skákať do vzduchu, potom sa šmykom zastavia, ohnú chrbát a urobia akúsi krabiu chôdzu do strán. Budú sa prehýbať, naháňať a preskakovať jedna cez druhú. Zaútočia na čokoľvek, čo im padne do oka a pokúsia sa vyliezť na všetko, dokonca aj na vás. Vzápätí sa k vám priklonia, padnú na zem a za necelú minútu zaspia.

Naša adoptívna chrtia fenka Miata (áno, dostala meno po športovom aute), pravidelne chytala veci, chvíľu ich nosila a potom ich pustila, keď ju zaujalo niečo iné.

Znižuje stres a úzkosť

Deti sú v súčasnosti zaneprázdnené viac ako kedykoľvek predtým a táto zaneprázdnenosť môže byť stresujúca a tiež môže spôsobovať úzkosť. Čas strávený starostlivosťou o zvieratá a hraním sa s nimi je skvelým spôsobom, ako tento stres zmierniť. Tento kvalitný čas pomáha odviesť pozornosť detí od vecí, ktoré ich trápia. Je to pokojné útočisko od rušného života a uvoľňuje myseľ aj telo.

Učia základným životným zručnostiam

Opatrovanie zvierat je skvelý spôsob, ako naučiť vaše deti zodpovednosti a starostlivosti. Zvieratá sú pri uspokojovaní každej potreby úplne závislé od svojich ľudských opatrovateľov. Práve tu prichádzajú na rad vaše deti. Dokonca aj vaše malé deti môžu dopĺňať potravu a vodu. Staršie deti môžu v pravidelných intervaloch venčiť psov, zbierať mačacie a psie výkaly alebo sa vonku starať o väčšie hospodárske zvieratá.

Podporujú rozvoj charakteru

Starostlivosť o akékoľvek zviera si vyžaduje veľkú trpezlivosť, súcit, obetavosť, úctu a láskavosť – povahové vlastnosti, ktoré si všetci rodičia želajú vštepiť svojim deťom. A len si pomyslite, že otvorením svojho domova zvieraťu v núdzi nielenže pomôžete zvieraťu naučiť sa byť domácim miláčikom, ale pomôžete aj vašim deťom, aby sa z nich stali dobrí ľudia, ktorí sa starajú o zvieratá, rešpektujú ich a vracajú ich tam, kam patria. Dobrá starostlivosť o zviera môže byť pre vaše deti veľkým posilnením sebavedomia.

Pomáhajú určiť, či sú vaše deti pripravené na domáce zviera

Keďže opatrovanie zvieraťa je len dočasné, vy a vaše deti získate skutočný pohľad na pripravenosť prevziať zodpovednosť. Rýchlo zistíte, či sú pripravené a dostatočne zrelé na zvládnutie tejto zodpovednosti.

Ak máte záujem stať sa pestúnskou rodinou pre zvieratá v núdzi, obráťte sa na miestne útulky a záchranné stanice pre zvieratá. Ak máte vhodné podmienky na ustajnenie väčších zvierat alebo hospodárskych zvierat, obráťte sa na miestne farmy.

Útulok, záchranná stanica a farma vám zvyčajne poskytnú aj dostatočné zásoby krmiva, všetky lieky alebo vitamínové doplnky, klietku alebo prepravku a všetky ostatné potreby, ktoré budete potrebovať na starostlivosť .


Pôvodný článok

Prečítajte si aj