Sobota 27. júla, 2024
Ilustračné foto (Image by wayhomestudio on Freepik)
,

Deväť oblastí, v ktorých závisť ohrozuje naše šťastie

Schopnosť cítiť závisť je vrodená. Záleží len na nás, či sa ju rozhodneme podnecovať.

Túžba žiť naplno je prirodzená a nie je na nej nič zlé – je vrodenou súčasťou ľudského bytia. Túžime po priateľstve, láske, moci, bezpečí a dokonca aj po dobrodružstve. Bez týchto túžob by nám mohla chýbať motivácia usilovať sa o plnohodnotný život pre seba a svoje okolie.

Ale naša duša trpí, keď príliš túžime po niečom, čo majú iní. Tento pocit, známy ako závisť, podobne ako rakovina spôsobuje, že sa rozrastá ďaleko za normálne rozmery.

Ako závisť rastie, vytláča z nášho života šťastie – nielen chvíľkové potešenie alebo každodenné uspokojenie, ale aj zmysel a cieľ, ktorý pripisujeme svojmu životu. Vo všetkých týchto ohľadoch závisť podkopáva šťastie a nič za to neposkytuje.

Všimli ste si, že nešťastní ľudia nemajú sklon nadväzovať kontakty s ostatnými? Sú pohltení vlastnou skľúčenosťou. Len z miesta, kde sú ľudia šťastní, môžeme vidieť, že sa zapájajú do vzťahov a spoločenstiev, ktoré podporujú ľudský rozkvet.

Deväť oblastí, v ktorých závisť ohrozuje naše šťastie

Ako vidíte, závisť je vážny problém. Je veľmi dôležité zdôrazniť tento bod a vykresliť si v mysli živší obraz. Možno vám tieto body poslúžia ako povzbudenie, aby ste burinu závisti vykorenili vo chvĺi, ako si všimnete, že sa zakoreňuje vo vašom srdci.

1. Skresľuje vnímanie reality

Závistliví ľudia nevidia svet taký, aký v skutočnosti je. To, po čom túžia, sa v ich mysliach vznáša vo veľkom, čo spôsobuje rôzne ďalšie komplikácie. Napríklad sa môže stať, že niekto sa na niekoho osopí za to, že sa s ním podelil o dobrú správu, a nesprávne si to vysvetlí ako chválenkárstvo.

2. Znižuje váš pohľad na vlastnú hodnotu

Podstatou závisti je porovnávanie svojho života so životom niekoho iného, po ktorom túžite. Príliš veľa času stráveného v tomto stave mysle nakoniec povedie k tomu, že sa budete považovať za menejcenných v porovnaní s ostatnými a budete ich považovať za lepších alebo dôležitejších, pretože dosiahli to, čo chcete vy.

3. Odpor voči druhým

Uznávanie, že iní majú to, po čom túžite, neprispieva k rešpektu alebo obdivu. Ak ide o niekoho, koho poznáte, môže sa vám zdať, že jeho prítomnosť je ohrozujúca a slúži ako neustála pripomienka toho, čo nemôžete dosiahnuť.

4. Chronická nespokojnosť so svojím životom

Zameriavanie sa na to, čo vám chýba, málokedy ponecháva priestor na ocenenie toho, čo máte. Za normálnych okolností by sme mohli niečo obdivovať, plánovať, ako to dosiahnuť, a potom si ďalej užívať život. Prílišná túžba nás však zaslepuje a zatieňuje všetko okolo nás.

5. Zameranie sa na jedinú túžbu

Závisť neúmerne zväčšuje hodnotu predmetu, čo vedie k tomu, že sa stane chýbajúcim kúskom vašej identity. Tento stav môže spôsobiť, že sa prestanete sústrediť na to, čo je skutočne dôležité, pretože posadnutosť touto jedinou túžbou vytláča všetko ostatné.

6. Vzďaľovanie sa od vzťahov

Keď po niečom intenzívne túžite, môžete ľudí okolo seba vnímať len ako prostriedok na dosiahnutie cieľa, namiesto toho, aby ste si vážili vzťahy samotné. Tento obrat dovnútra vás môže nechať ľahostajnými k cieľom druhých a sústrediť sa výlučne na svoje vlastné plány.

7. Strata času a mentálneho úsilia

Závisť vedie k nekonečným cyklom prežívania, v ktorých ste posadnutí objektmi svojej závisti namiesto toho, aby ste sa tešili z každého dňa tak, ako prichádza. Vaša najlepšia energia sa spotrebuje na plány, ako dosiahnuť svoju túžbu.

8. Nedostatok vďačnosti za jednoduché radosti života

Ak je závisť najjednoduchším spôsobom, ako zničiť vaše šťastie, vďačnosť je jej protilátkou. Vďační ľudia umocňujú svoju radosť tým, že si vážia aj malé požehnania. Vďačnosť a závisť sú však nezlučiteľné – tak ako olej a voda nemôžu existovať vedľa seba.

9. Hanba a zanedbávanie samého seba

Ak sa vám nepodarí dosiahnuť svoje túžby, môžete obviňovať iných alebo seba. V druhom prípade môžete zanedbávať vlastné blaho a cítiť sa nehodní starostlivosti, kým nedosiahnete určitý míľnik.

Šťastie alebo závisť? Voľba je na vás

Filozofi už tisíce rokov varujú pred závisťou. Pre vedecky založeného čitateľa však uvádzame, že aj výskumný článok z roku 2009 v časopise Interamerican Journal of Psychology zistil, že jedinci s vyššou mierou závisti sú menej spokojní so svojím životom a častejšie uvádzajú pocity nízkej energie a nešťastia.

Keď sa filozofia, veda a zdravý rozum zhodujú, múdrosť nám hovorí, aby sme ich závery brali vážne. Závisťou nemôžeme nič získať a môžeme všetko stratiť. Buďte ostražití, keď prekročíte hranicu od obyčajnej túžby po niečom dobrom k neschopnosti užívať si život bez toho, aby ste druhým zazlievali, že majú to, po čom túžite, a začali sa upínať na to, aby ste to sami získali.

Ukazuje sa, že šťastie dobre zapadá do minimalistickej filozofie, ktorá sa posilňuje skôr odčítaním než sčítaním. Odstránením závisti – nadmernej túžby po tom, čo majú iní – pravdepodobne zažijete čoraz väčšiu spokojnosť s vlastným životom. Tento jednoduchý postreh sa dá ľahko overiť osobnou skúsenosťou. Ak sú radosť, zmysel a šťastie to, čo v živote hľadáte, závisť v ňom nemá miesto.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj